İncir çekirdeğindeki ibrik
Konya'da mikro heykel ve gubari hat sanatçısı Necati Korkmaz'ın toplu iğnenin başına yaptığı, sadece mikroskopla görülebilen porselen satranç takımı ile incir çekirdeğinin içine oyarak yaptığı porselen ibrik görenleri hayrete düşürüyor. Ayrıca kehribar taşından yaptığı 0.4 gram ağırlığında ve 13 milimetre büyüklüğündeki dünyanın en küçük tespihi de büyük ilgi çekiyor. Doğan Haber Ajansı'ndan Mehmet Kayhan Yıldız'ın fotoğraflarıyla...
Haberin Devamı
/

Mevlana'nın 742'inci ölüm yıldönümü etkinliklerine katılmak üzere Konya'ya gelen ve Mevlana Kültür Merkezi'nde açtığı standında eserlerini sergileyen Gubari Hat Sanatçısı Necati Korkmaz, çalışmalarının vatandaşlar tarafından büyük beğeni topladığını söyledi.
/

Sadece mikroskopla görülebilen çalışmaları arasında en küçüğünün, incir çekirdeğini oyarak içerisine yaptığı ibrik olduğunu belirten Korkmaz, bunun yanı sıra toplu iğrenin başına da satranç takımı yaptığını kaydetti. Korkmaz, "Yaptığım eserleri çıplak gözle görmek mümkün değil. Ancak mikroskop altına görülebilir. Bu eserleri dünyada ilk kez burada sergiliyorum" dedi.
Haberin Devamı
Dünyanın en küçük tespihi
/

Dünyanın en küçük tespihini de yaptığını ifade eden Korkmaz, şöyle konuştu:"Kehribar taşından yaptığım tespih 0.4 gram ağırlığında ve 13 milimetre büyüklüğünde bir tespih. Tespih ustası değilim ama en küçüğünü yapmak isteğim için yaptığım bir eser. İmamesi ve taneleriyle birlikte kehribardan yaptığım çok güzel bir eser. Bir parmağın tırnağından daha küçük bir tespih."
/

Haberin Devamı
Haberin Devamı
"Yere düşünce mercekle arıyorum"
/

Bu eserleri yapabilmek için 6 ay çalıştığını belirten Korkmaz sözlerini şöyle sürdürdü:"Çok kırılgan olduğu için tekrar tekrar yapmanız gerekiyor. Ufak bir nefes, nabız atışı, rüzgar veya havadan uçan bir toz parçası yaptığınız eseri alıp götürüyor. Çünkü çok küçük mikro ebatta eserler. Ayrıca çalışma ortamının da çok özel olması gerekiyor.
/

Esintinin olmadığı bir ortamda çalışmak zorundasınız. Aksi takdirde bu eserler hemen kayboluyor. Bugüne kadar çok eserim kayboldu. En küçük bir esintide uçup gittiği zaman bulmak mümkün değil. Mikroskoplarla, merceklerle aramak zorunda kalıyorum."
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Örümcek bacağı kılından bıçak, tilki bıyığından kalem
/

Porselenden yaptığı çalışmalarının incelik isteyen eserler olduğu için yaparken kullandığı malzemelerin de çok özel olduğuna dikkat çeken Korkmaz, şunları söyledi:
Örümcek bacağı kılından bıçak, tilki bıyığından kalem
/

"Bu eserleri yapmak için piyasadan malzeme almak mümkün değil. Göz ameliyatlarında kullanılan kıldan ince malzemelerin yanı sıra, kullandığım aletleri kendim yapıyorum. Özellikle mikro heykelleri yaparken doğadan yararlanıyorum.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Örümcek bacağı kılından bıçak, tilki bıyığından kalem
/

Örümceğin bacağındaki küçük kılların sert olanlarını mikro heykelleri yaparken bıçak olarak kullanıyorum. Göz ameliyatlarında kullanılan iğneleri daha da inceltip bıçak haline getirip kazıma ucu olarak kullanıyorum. Gubari yazıları da tilki bıyığıyla yazıyorum."
/

Toplu iğne başına Ayasofya Müzesi
Haberin Devamı
Haberin Devamı
İğne deliğinde 3 semazen
/

Bugüne kadar bir çok mikro heykel yaptığını da anlatan Korkmaz, iğne deliğinin içerisine porselenden 3 semazen...
/

Deve kervanı...
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

/

Toplu iğnenin başına Mevlana ve Ayasofya Müzesi'nin maketi, boks yapan 2 sporcu gibi bir çok mikro heykel yaptığını söyledi.
Haberin Devamı
Haberin Devamı