Aşırı karbon salınımı yeşili artırdı
Atmosferdeki karbondioksit seviyesi yükseldikçe sera etkisi yaratıyor, iklimler değişiyor, dünya üzerindeki yaşamı tehdit eden bir ortam oluşuyor. Ama aynı anda gezegenimizde bir şeyler daha değişiyor. Belki tuhaf ama bu sayede dünya üzerindeki yeşil alanların miktarının son 30 yılda kayda değer şekilde arttığı belirlendi
Atmosferde artan karbondioksit seviyelerinin sıcaklıkları yükseltmesinin dışında bilinmeyen bir etkisinin daha olduğu ortaya çıktı.
Bilimfili.com’un haberine göre, Dünya’nın 33 yıllık uydu görüntülerini inceleyen uluslararası bir araştırma grubunun yaptığı çalışma, artan karbondioksit seviyelerinden dolayı Dünya’nın kayda değer bir şekilde yeşillendiğini ortaya çıkardı. Araştırmacılara göre, karbon salınımlarının geçtiğimiz 30 yıldaki artışı, bitkilerin ve ağaçların yapraklarının sayısının ciddi şekilde artmasına neden oldu.
Gübreleme etkisi mi:?
Araştırmayı yürüten bilim insanlarından Ranga Myneni’nin belirttiğine göre, bilim insanları Dünya’nın yeşilliğinin artmasının sebebini atmosferik karbondioksitin gübreleme etkisine, uydu verilerinde gözlemlenen bitki gelişimini bilgisayar modellelerinde taklit ederek, bağlayabiliyorlar.
Fakat havadaki kirleticiler nasıl vejetasyon gelişimini destekliyor? Karbon gübreleme etkisi (carbon fertilisation effect) olarak adlandırılan süreç, yaprakların havadaki karbondioksiti fotosentezin bir parçası olarak absorbe etmesinden kaynaklanıyor. Atmosferdeki karbon seviyeleri arttıkça bitkiler, ağaçlar ve hatta ekinler özellikle sıcak iklimlerde daha hızlı büyüyorlar.
Atmosferdeki karbon seviyelerinin, şu anda olduğu gibi, ciddi miktarlara ulaşması da gezegen yüzeyinin daha yeşil olmasını sağlıyor.
Artış miktarı 18 milyon kilometrekare
Araştırmaya göre, geçtiğimiz 33 yılda Dünya üzerindeki yeşil alanların miktarı yaklaşık 18 milyon kilometrekare arttı. Tabii ki bunun doğal bir refleks olduğunu söyleyebiliriz. Artan kirlilik ve karbon seviyeleri karşısında, Dünya’nın daha yeşil olmasının havadaki karbondioksitin absorbe edilme miktarının artması ile olumlu etkisi olabileceğini düşünmüş olabilirsiniz. Fakat araştırmacılara göre bu durumun etkisi kalıcı olmayacak ve iklim değişikliğinin meydana getireceği sorunlara nihai çözümü sunmayacak.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Kilis ve Gaziantep sofralarının ortak lezzeti katmer
Bunu Yiyen Hastalanmıyor! 1 Yıl Boyunca Her Gün Kahvaltıda Zeytinyağı İle Karıştırıp Tüketiyorlar! Soğuk Algınlığı, Bronşit, Astım... İyi Gelmediği Şey Yok
MASTERCHEF CEMRE UYANIK'TAN GLÜTENSİZ HAMSİLİ PİLAV TARİFİ! Omega-3, B12 Ve D Vitamini Deposu! Balığı Çıtır Çıtır, Pilavı Tel Tel!
BALKANLARIN EN İYİ BÖREĞİ! Dışı çıtır çıtır, içi yumuşacık! Pırasalı Arnavut böreği böyle olur!
Eğlenceli Ve Verimli Bir Yarıyıl Tatili İçin 8 Öneri