hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    TCMB Başkanı Karahan’dan enflasyon planı: Enflasyonun yılın ikinci yarısında düşeceğine dair artan fikir birliği var!

    TCMB Başkanı Başkanı Fatih Karahan ABD’de katıldığı toplantıda en büyük önceliklerinin enflasyonu düşürmek olduğunu söyledi. Bu konuda ne kadar ciddi olduklarını gösterdiklerini söyleyen Karahan "Diğer önemli hedefimiz de piyasa koşullarına bağlı olarak mümkün olduğu kadar rezerv biriktirmek" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, ABD’de Peterson Uluslararası Ekonomi Enstitüsü ve Dışişleri Konseyi Toplantısı’nda Türkiye ekonomisinde enflasyonu düşürme planını anlattı. Bir yıl içerisinde yüzde 14 hedefinin gerçekleştirilebileceğini kaydetti.

    “Ama sonuç olarak enflasyon hedefimizi yakalamak için çalışıyoruz. Hedefimiz, bu yıl yüzde 36, gelecek yıl yüzde 14 ve 2026'da bu yüzde 9. Türkiye enflasyonla mücadele konusunda çok deneyimli bir ülke. 1990'larda bizde yine çok yüksek bir enflasyon vardı. 2000'lerin başında da bir kapsayıcı program vardı”

    Karahan, yeniden tek haneli rakamlara dönüş için sıkılaştırma politikası üzerinde çalışıldığını kaydederek “2017'ye kadar tek haneli rakamlardaydık. O yüzden tekrar tek haneli rakamlara dönmeyi hedefliyoruz. Resmi hedefimiz yüzde 5'e düşürmek” dedi.

    Piyasa güvenirliğinin yeniden sağlanmasında yol katedildiğini söyledi ve “Karşılaştığımız en önemli soru tabii ki ne kadar ileri gidebiliriz ve bu durum ne kadar sürebilirdi. Elimizden gelen her şeyi yapacağımızın sinyalini verdik. Tabii ki piyasayı ikna etmek kolay değildi ve biz enflasyonla mücadele etme konusunda çok ciddiydik. Ama tabii ki eylemler kelimelerden daha yüksek sesle konuşur. Piyasaların beklediğinden çok daha fazla miktarda sıkılaştırma yaptık” ifadelerini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Karahan, politika faizini başa alan programın bu yıl sonuna kadar sürdürüleceğinin altını çizerek “Bu yüzden güvenilirliği kazanmak için politika faizini asıl araç yaparak enflasyon beklentilerini daha iyi yöneteceğimizi düşünüyorum” sözlerini kullandı.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow