Seferihisar nasıl sakin şehir seçildi? Belediye Başkanı Tunç Soyer açıkladı
İzmir'in Seferihisar ilçesi İtalya'da toplanan Cittaslow Uluslararası Koordinasyon Komitesi tarafından Türkiye'nin ilk Cittaslow'u (sakin şehir) seçildi. Peki nedir bu sakin şehir? Ya da Cittaslow? CNN TÜRK Ana Haber'de Nevşin Mengü'ye konuk olan Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, 'nasıl sakin şehir olunur?' sorusunu cevapladı.
Seferihisar ilçesi, Türkiye'nin ilk Cittaslow'u (sakin şehir) oldu. İtalya'da toplanan Cittaslow Uluslararası Koordinasyon Komitesi toplantısına giden ve başvuru dosyasını sunan Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, ilçenin Cittaslow başvurusunun kabul edildiğini ifade etti.
CNN TÜRK yayınına bağlanan Tunç Soyer, Nevşin Mengü'nün "Nasıl olunuyor sakin kent?" sorusuna "72'tane kriter var, bu kriterlerden her biriyle ilgili en az yüzde 50 başarı şansını sağlamak gerekiyor. Üç temel unsur var bu konuda. Geçmişin zenginliklerine sahip çıkmak, doğasına sahip çıkmak, kentin gelişmesi için bilim ve sanatı rehber edinmek." cevabını verdi.
Cittaslow
İtalyanca Citta (şehir) ve İngilizce slow (yavaş) kelimelerinden oluşan Cittaslow, "yavaş şehir" anlamına geliyor.
1986 yılında Amerikan tarzı hızlı yiyecek (fast food) zincirine karşı çıkılarak, İtalya'nın Barolo kentinde "Yavaş Yiyecek Birliği" oluşturuldu. 1989'da Paris'te uluslararası boyut alan birliğin, bugün 100'den fazla ülke temsilcisinden oluşan 80 bin üyesi bulunuyor.
Yavaş Yiyecek kavramından esinlenen "Yavaş Şehir Hareketi"nin temeliyse 1999 yılında İtalya'nın Chianti bölgesindeki Greve kentinde, 30 kadar Yavaş Yiyecek kentinin katılımıyla atıldı.
İlk bildirgede, küreselleşmenin insanlar arasındaki iletişimi, kaynaşmayı ve değişimi kolaylaştırmasına karşılık farklılıkların törpülenerek, tek bir model insan oluşturmaya doğru gittiği ve sonunda sıradanlığın hakim olacağı bir düzenin yaratılacağı konusunda endişeler bulunduğu dile getirildi. Bu muhtemel sonuçların engellenmesi, yerel değerlere sahip çıkılması, bu değerlerin korunması ve geliştirilmesi amacıyla Yavaş Şehirler kavramı çerçevesinde bir ağ oluşturuldu.
Yavaş Şehir olabilmek için çevre politikaları, altyapı, kentin dokusunun kalitesi, yerel üretim ve ürünlerin desteklenmesi, konukseverlik gibi kriterler gerekiyor. Bu şehirlerin logosu olan salyangozu kullanabilmeye hak kazanan merkezler, düzenli olarak denetimden geçiriliyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Aile Hekimlerine Düzenleme Yolda: Hacamat ve Akupunktur Yetkisi!
SON DAKİKA! Kar Bu Sene Erken Geldi... Kış Nasıl Geçecek? Uzman İsim Uyardı: Son 60 Yılın En Soğuğu Olacak!
Son Dakika! MİT'ten Sincar'da operasyon: Terör Örgütü PKK/KCK'nın sözde sorumlu ismi etkisiz!
Eşini Yaraladı, Önüne Gelene Saldırdı: ABD'li Kadın Taksim'de Dehşet Saçtı!
27 Kasım 2024 okullar tatil mi, hangi illerde? O illerde eğitime 1 gün ara! Valilik kar tatili açıklamaları...