Bomba geçirmez duvar
Ahi Evran Üniversitesi (AEÜ) Mucur Meslek Yüksekokulu'nda, karakollarda kullanılabileceği değerlendirilen "Reaktif Bomba Geçirmez Beton Blok Duvar Projesi" geliştirildi.
Üniversiteden yapılan yazılı açıklamaya göre, Mucur Meslek Yüksekokulu Bilgisayar Destekli Tasarım ve Animasyon Programı öğretim görevlisi Mustafa Sudağ ve öğrencisi Azmi Ayvaz, karakollara yapılan bombalı saldırılarda zayiatların en aza indirilmesi düşüncesinden yola çıkarak proje hazırladı.
Üç boyutlu animasyon görselleriyle desteklenen Reaktif Bomba Geçirmez Beton Blok Duvar Projesi'nde, modüler olarak inşa edilebilen, patlayıcılar, bomba yüklü araçlar ve ateşli silahlara karşı geleneksel duvarlara nispeten çok daha dayanıklı duvar yapısı tasarlandı.
4 kişi tecavüz edip cami avlusuna bıraktı
Bu duvarlar eğik yapısıyla patlayıcı ve ateşli silahlara karşı daha yüksek direnç sağlarken, piksel tabanlı kamuflaj boyasıyla siper pencerelerinin tespit edilmesini güçleştiriyor.
Özel olarak tasarlanan siper pencereleri sayesinde güvenlik güçlerinin korunaklı bir biçimde reaksiyon gösterebilmesine olanak sağlayan duvar, sahip olduğu yükseklikle karakol içerisine sızmaların engellenmesini ve gerisinde bulunan binaların güvenliğini üst seviyeye çıkarıyor.
HDP'lilere 'Syriza' davasında 10'ar ay hapis
Tavsiye niteliğinde
Projeyle ilgili bilgi veren Sudağ, tavsiye niteliğinde bir tasarım projesi geliştirdiklerini, istendiği takdirde balistik ve fiziksel testler yapıldıktan sonra beton duvarın yapılabileceğini söyledi.
İş yerini cenaze marşı çaldırıp, kına dağıtarak kapattı
Sudağ, "Bu aslında tavsiye niteliğinde bir proje. Betonun bileşenleri, kimyasal formülü ve proses aşamaları mevcut. Burada farklı olan doğru eğimli oluşu. Açısal olarak eğimli oluşu. Eğim açısı, tam karşısından gelen mermi veya bombalarda kalınlığı aynı olan duvarlara göre dayanıklılığını artırıyor. Önünde su kanalı gibi bir kanal var. O kanal da yüzey alanını artırıyor. O takdirde de şok dalgalarının basıncı azalıyor." dedi.
Şifre seçerken bunlara dikkat edin
Projeye yaklaşık 3 ay önce başladıklarını anlatan Sudağ, 2 yıl boyunca üzerinde çalışmaya devam edeceklerini kaydetti.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
HABER... Endişe veren görüntü! 20 yıl sonra yine aynı bölge
YENİ AFAD DEPREM HARİTASI : AFAD deprem haritası yenilendi! Türkiye'de deprem riski en az iller neresi? Hangi illerde deprem riski yüksek? AFAD Türkiye Deprem Haritası!
Samsun'daki faciada 3 kişi can verdi! İhmaller zinciri açığa çıktı
Özel'in açıklamaları gündeme oturdu! Sıra Yavaş’ta mı? Abdulkadir Selvi yazdı
Dikkat! Meteoroloji tek tek uyardı: İstanbul dahil birçok il için alarm verildi!