hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Trabzon'da holiganizm sahaya indi! Kim, ne ceza alacak?

    KAYNAKCNN TÜRK

    Süper Lig'in 30'uncu haftasında Trabzonspor, sahasında Fenerbahçe'yi ağırladı. Sarı-lacivertli ekip, sahadan 3-2'lik üstünlükle ayrıldı. Maç sonunda ise yine yeşil sahalarda görmek istemediğimiz görüntüler ortaya çıktı. Trabzonspor taraftarları sahaya indi. Futbolcularla taraftarlar arasında arbede çıktı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, "Olaylarla ilgili olarak ilk belirlemelere göre 12 şahıs yakalanarak gözaltına alındı" dedi. Peki, şimdi ne olacak? Taraftarlara ne ceza verilecek? Futbolda şiddet nasıl önlenecek? Damla Uğurtürk ve Cem Yılmaz, Spor Hukukçusu Emin Özkurt'la değerlendirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Spor Hukukçusu Emin Özkurt'un açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

    "BAŞ SORUMLU TRABZON İL EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ'DÜR"

    Böyle gergin bir maç olmasına rağmen emniyet zincirinin yapılmamış olmasıydı. Burada birinci derece sorumluluk Trabzonspor değil, emniyet müdürlüğünde. Sahaya bu kadar taraftar girdiyse bunun baş sorumlusu Trabzon İl Emniyet Müdürlüğü'dür ve dolayısıyla vilayettir. Çünkü valilik organizasyonu yapar ve 1 gün önce güvenlik toplantısı yaparlar. Eğer bir araya gelinip yapılan emniyet tedbiri buysa bu bir fiyasko. Sahaya bu kadar taraftarın girmesi ayrı bir skandal.

    Trabzonda holiganizm sahaya indi Kim, ne ceza alacak

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "BENZER OLAYLARI GÖRDÜK AMA BÖYLESİNİ YAŞAMADIK"

    Biz buna benzer olayları daha evvel yaşadık ama böylesini yaşamadık. Daha evvel saha işgali gördük ama oyunculara böyle bir saldırıyı, onların canlarına ve fiziki sağlıklarına kasteden bir yaklaşımı görmedik. Bu yıllar süren Trabzon'da Fenerbahçe'ye karşı pompalanan nefretin son raddeye gelmiş hali. Sahaya dalıp oyunculara korner direkleriyle, ilk saldıran vatandaşın eline çakı veya kesici bir alet olduğu söyleniyor. Hatta Osayi Samuel'in onu indirip müdahalesinin sebeplerinden birisinin de bu olabileceği belirtiliyor. Kendi açısından bir meşru müdafaa söz konusu.

    Trabzonda holiganizm sahaya indi Kim, ne ceza alacak

    SAHAYA GİRENLER NE CEZA ALACAK?

    12 kişi gözaltına alınmış. Görüntüye baktığımızda 100'den fazla kişinin olduğunu görüyoruz. Bu 12 kişi kim, neden sadece 12 kişi? Bunlarla ilgili yapılacak tedbirler belli. İlk olarak 6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun'unun 16. maddesi çerçevesinde yasak alanlara girme suçu teşkil edildiği için bu kişilerle alakalı 1 ila 3 yıl arasında bir ceza almasına ilişkin soruşturma başlayacak. Emniyet tedbiri olarak seyirden men olacak. Maç günlerinde karakola gidip imza verecekler. Burada yüzünü saklayan arkadaşla ilgili olarak ceza yarı oranda artırılacak. Çünkü bunları yüzünü saklayarak ve kendini gizleyerek yapıyorsan, 1,5 ila 4,5 yıl arasında bir cezayı öngörmeniz gerekecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "OLAY UEFA'YI AŞIP FIFA'NIN GÜNDEMİNE GELMİŞ DURUMDA"

    Bu olaylar artık ülke sınırlarımızı da aştı. FIFA Başkanı Gianni Infantino, "Trabzon'daki şok edici olayların faillerinin yaptıklarının hesabını vermeye çağırıyorum" diyor. Bu şu anlama geliyor; 'TFF senin son aylardaki yönetim beceriksizliğini yakından takip ediyoruz. Saha içerisinde hakem dövüldüğünü gördük. Sahadan takımın çekildiğini gördük. Trabzonsporlu taraftarların Fenerbahçeli futbolculara yaptığı saldırıyı gördük.' Normalde UEFA bu konuyla bir açıklama yapsa daha makul karşılanabilirdi. UEFA bizim bağlı olduğumuz konfederasyon ama olay UEFA'yı da aşıp bizzat FIFA'nın gündemine gelmiş durumda. Bu artık önlemez ve TFF yönetiminin bizzat başkanının da şahsen sorumlu olduğu bir mesele halindedir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    FENERBAHÇELİ FUTBOLCULAR CEZA ALACAK MI?

    Fenerbahçe Kulübü'nün buradan ceza alması mümkün değil. Fenerbahçe stadında oynanmıyor, Fenerbahçe seyircilerinin de çıkardığı bir olay söz konusu değil. Burada olsa olsa İrfan Can Eğribayat, Osayi Samuel, Fred, Batshuayi ve Oosterwolde'nin taraftarla fiziksel etkileşimleri cezaya veya disiplin talimatı çerçevesinde bir sevke konu olabilir. Ama orada da 44'üncü madde çerçevesinde baktığımızda futbolcuların saldırıda bulunması halinde bir ceza öngörülüyor. Ancak hukukta belli kaideler ve prensipler vardır. Meşru müdafaa hakkı hukukun temel prensiplerindendir. Biz bunu Josef de Souza dosyasında TFF Tahkim Kurulu bunu uygulamadı. Oysa oyuncu sadece kendini ve takım arkadaşlarını savunmak için meşru müdafaa hakkını kullanmıştı. Kendisine veya yakınlarının fiziki bütünlüğüne saldırıda bulunan birinin savunma hakkı olası suçu cezasızlık olarak nötrlerken, sahada da bunun yaşandığını tespit etmek lazım. Haksız tahrik ve taktiri indirim nedenleri vardır. TFF'nin disiplin talimatında geçer bunlar. Yani herhangi bir ceza verilecek olsa bile yine haksız tahrik ve taktiri indirim nedenleri çerçevesinde ceza verilmemesinin taktidir gerekir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    TRABZONSPOR NE CEZA ALACAK?

    Trabzonspor bu olaylardan dolayı saha kapatma, seyircisiz oynamayla ilgili çok ağır bir cezayla karşı karşıya kalmak durumundadır. Benzerlerine baktığımızda Ankaragücü olayında sadece hakeme yönelik bir saldırı vardı. 5 maç ceza aldı Ankaragücü. Ama burada 100'lerce kişinin sahaya girip oyuncuları darp etmesi söz konusu. TFF tarafından verilecek cezanın 7 maçtan az olması durumunda FIFA ve Türk spor kamuoyu nezdinde soru işareti uyandıracak diye düşünüyorum.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow