Siber hastalıklar sağlımızı tehdit ediyor
Siberhondrik, nomofobi, fomo , bunlar teknolojiyle hayatımıza giren hastalıklar. Sosyal medyanın bilinçsiz ve yoğun kullanımı e - hastalıklara yol açıyor. Hastalıklarla baş etmenin yolu ise, telefon ve bilgisayarı daha az kullanmaktan yani "dijital detoks" tan geçiyor.
Akıllı telefon ve bilgisayar kullanımına bir de sosyal medya kullanımı eklenince, teknoloji yarardan çok zarar getiriyor.Teknolojinin gereğinden fazla kullanmı bazı hastalıklara yol açıyor. Bunlara e - hastalık deniliyor. Nomofobi, fomo, facebok depresyonu, siberhondrik, photolurking gibi isimleri olan bu rahatsızlıkları yaşayanlar çoğu zaman farkına bile varmıyor.
Ruh Sağlıığı Derneği Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ömer Akgül'e göre, uzun süre ve yoğun kullanım bu hastalıklara neden oluyor. Bunlardan biri Nomofobi. Cep telefonu yoluyla iletişim bağlantısının kesilmesi olarak açıklanıyor. Kişi telefondan uzaklaştığında haber alamamaktan korkup panikliyor. Nomofobi, nefes darlığı, titreme, baş dönmesi gibi belirtilerle kendini gösteriyor.
Bir başka e - hastalık ise, fomo. Sosyal medyada gelişmeleri takip etmeyince yaşanan kaygı olarak adlandırlıyor. Kişi gelişmeleri edemediğinde kendisini gergin ve kaygılı hissedebiliyor. Ego sörfü adlı hastalık ise, teknoloji düşkünlüğü olan insanların belirli aralıklarla kendi isimlerini internette aratmaları anlamına geliyor. Ego sörfü online narsizm olarak da adlandırılıyor.
Bir diğer teknolojik rahatsızlık ise, siberhondrik. Kişi hastalandığında doktora gitmek yerine internette tedavi arama ve uygulama rahatsızlığı anlamına geliyor. Teknoloji ve internet bağımlılığı yaşayan insanlar öz kontrol seviyesi düşük olduğu için siberhondrik hastalığına daha hızlı yakalanabiliyor.
Photolurking, herhangi bir sosyal ağ platformunda insanların fotoğraflarına saatlerce bakarak zaman geçirmek ve bunu sürekli yapmak anlamına geliyor. Facebook depresyonu ise, insanların hayalkırıklıklarını facebook'tan paylaşması sonrası depresyona daha yatkın hale gelmesi.
Peki bu rahatsızlıkların tedavisi var mı? Dr. Ömer Akgül'e göre, bağımlılık tedavi edilmiyor. Kişi kendini sosyal medya ve teknoloji kullanımında kendini sınırladığında zararlarını daha az yaşayabiliyor. Uzmanlar buna dijital detoks diyor.
Uzmanlar özellikle gelişme çağındaki çocuklar ile gençlerin sosyal medya ve teknolojiden olumsuz etkilendiğini belirtiyor. Aileleri uyarıyor. Çocuk ve gençlere en fazla 1-1.5 saat internet izni verilmesi gerektiğini belirtiyor. Sigara ve alkol nasıl bağımlılıksa, teknoloji de ciddi bir bağımlılık türü diyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Tek öğün beslenmek mucize mi? Dilara Koçak yazdı
Bu kez bir fenomen masada kaldı... Her estetik güvenli mi! Fulya Soybaş yazdı
Kış eczanenizdeki doğal takviyeler! A, C, E vitamini ve magnezyum deposu besinler neler?
NİLSU BERFİN AKTAŞ'IN ZAYIFLAMA SIRRI! Tam 10 kilo verdi
'HER 4 ERKEKTEN BİRİNDE GÖRÜLÜYOR!' Mustafa Keser, prostat kanserine yakalandı! Bu belirtiler varsa dikkat!