hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    FED'in kararından sonra altın fiyatları artacak mı?

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Çarşamba günü FED faiz kararını açıklayacak. Piyasaların beklentisi ne? Çıkacak sonuç altın fiyatlarını nasıl etkileyecek? Ortadoğu'dan neredeyse her gün yeni bir saldırı haberi geliyor. Olası bir ABD İran savaşını konuşuluyor. Bu gelişmeler piyasaları ve küresel ekonomiyi nasıl etkiler? Tüm detayları Beykent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ekonomist Murat Ferman aktardı. Buse Güngör'ün haberinde...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Beykent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ekonomist Murat Ferman detayları şu ifadelerle aktardı;

    Genel beklenti FED'in bu toplantıda faizle ilgili herhangi bir aşağı ve yukarı yönlü harekette, tasarrufta bulunmaması. Bu çerçevede geçtiğimiz seneden, bu seneye yansıyan tartışmalar çerçevesinde FED'in faiz indirimine gidip gitmeyeceği, eğer bunu gerçekleştirirse bunun zamanlamasının nasıl olacağı başlıkları ön plana çıkmıştı. Geçtiğimiz seneden bu seneye devreden güçlü dolar sendromu var.

    Çünkü FED uzunca bir müddet arka arkaya faiz artırışı yoluyla, sıkılaştırma politikalarının peşini bırakmadığı ve bu çerçevede dolar güçlendi. Güçlü dolar sendromu geçtiğimiz sene içerisinde gördüğümüz ve şu anda yeni yılın ilk haftalarında izlediğimiz, altın başta olmak üzere tüm finansal araçların bir parça nefesini kesti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bir başka deyişle, dolar cinsinden devlet kağıtları, tahviller ve doların kendisinde güçlü sendromun sürmesi, diğer tüm finansal araçların bunun içine sermaye piyasaları dahil, önünü kapatıyor.

    O bakımdan dünyada pek çok ekonomik aktör ve bununla ilgililer FED’in faiz indirimini önemli bir aşama olarak görüyorlar. FED’in bu konuda çok acele etmeyeceğine dair geçtiğimiz en son toplantıdan mesajlar hala önümüzde duruyor. Üstelik günler evvel çekirdek enflasyon, ki bundan sonraki enflasyon görünümü hakkında en doğru ve en isabetli bilgiyi veren göstergelerden bir tanesidir.

    Orada da bir iyileşme, ılımlı bir seyir görülüyor. Bölgesel FED başkanlarının demeçlerinde de bu iki hedefine ulaşılmadan ve burada bir müddet kalıcı bir istikrar sağlanmadan faiz indiriminin gündeme bile gelmesi doğru olmaz, tartışmaları ortada.

    Bu çarşamba günü faizle ilgili bir karar veya tasarruf değişiklik tasarrufu beklenmiyor. Ancak Powell’ın sözleri önemli. Ben burada da Powell’ın gene tek renk vermeyen bir tatta konuşma yapacağını ön görüyorum. Çünkü anlaşılıyor ki, ilk çeyrek kesin. Yani ilk 3 ay, maç sonuna kadar. Ama büyük bir ihtimalle ikinci çeyrek sonundan evvel FED faiz indirimlerini gündeme almayacak.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow