hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Engellilere ÖTV'siz otomobil imkanı! Yararlanmak isteyenler ne yapmalı?

    KAYNAKCNN TÜRK

    Yeni yılda otomobil fiyatlarının güncellenmesiyle birlikte engellilere uygulanan ÖTV limitleri de yeniden belirlendi. Peki, otomobil satın almak isteyen engelli bireyler için 2022'de uygulanacak limit ne kadar ? Kimler bu haktan yararlanabilir? Avukat Mehmet Bülent Deniz yanıtladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    YARARLANMAK İSTEYENLER NE YAPMALI?

    Türkiye'de yaşayan engelliler için pek çok alanda destek sağlanıyor. Araç alım ve satımı da bunlardan biri. Engelli bireyler engel durumlarına göre ÖTV Ödemeksizin otomobil sahibi olabiliyor. Peki, bu haktan faydalanmak isteyenler ne yapmalı? Avukat Mehmet Bülent Deniz, "Engelli vatandaşlarımız için tanınan pek çok muafiyet, istisna ve destek paketi söz konusu. Engelli vatandaşlarımız engellerine ilişkin yetkili sağlık kuruşlarından bir rapor alırlarsa ve o raporda engel oranı yüzde doksanın üzerindeyse bu vatandaşımız ÖTV ödemeden koşulsuz şekilde araç sahibi olabilecek" dedi.

    2021 yılında araç satın almak isteyenler için uygulanan fiyat sınırı 330 bin 800 liraydı. Ancak yeni yıl ile birlikte tek kriter 2022 yılı için satın alacağı aracın 450 bin 500 liradan az olması. Dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de ÖTV'siz satın alınan aracın satışı. Avukat Deniz, "Burada önemli bir husus engelli vatandaşımızın ÖTV'siz satın aldığı aracı satması halinde ortaya çıkıyor. Eğer araç 5 yıl içerisinde satış yapılmak istenirse, engelli vatandaşımızın ödemediği ÖTV kendisinden tahsil edilecek. 5 yıldan sonraki dönemler için engelli vatandaşımız aracını dilediği şekilde ÖTV ödemeden satma hakkına sahip" diye konuştu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow