"IŞİD koalisyona katılanları kendi topraklarında hedef alabilir"
Amerika Başkanı Barack Obama geçen hafta IŞİD ile mücadele planını açıkladı. Şimdi hızla plana destek verecek koalisyonu oluşturuyor. Ancak Obama'nın stratejisinin yetersiz ve attığı adımların hatalı olduğu yönünde görüşler de var. IŞİD uzmanı Hişal el Haşimi bunlardan biri. CNN International'a konuşan Haşimi, Obama'nın planının bu haliyle özellikle Suriye'de başarıya ulaşmasının çok zor olduğu görüşünü savunuyor. Haşimi, ayrıca koalisyonu yavaş hareket etmekle eleştirdi ve uyarıda bulundu: "Uyuyan hücreler harekete geçebilir. Bağdadi şimdi koalisyona katılan ülkeleri kendi topraklarında hedef alabilecek eylemler yapabilir" dedi.
30 ülke ABD'ye IŞİD ile mücadelede destek vereceğini açıkladı. Bunların arasında kara birliklerini Irak'a yollamayı teklif edenler de var. Başkan Obama ise Amerikan askerlerinin böyle bir rol üstlenmeyeceğinin altını defalarca çizdi.
Cihadçı gruplar ve onların Irak'ta son 10 yıldaki gelişimleri üzerine araştırmalar yapan Hişam el Haşimi, ABD Başkanının stratejisini doğru bulmuyor. Haşimi, "Uygulanacak stratejinin büyük bölümünün açıklanması bir hata. Bu, hazırlanmak ve karşı koymak yönünden el Bağdadi için bir hediye oldu" uyarısında bulundu.
Haşimi, örgütün çoktan savunma tedbirleri aldığını düşünüyor. Haşimi, "Çok sayıda silah ve mühimmatı Irak ve Suriye'de bulunan vadiler ile çöllerde bulunan depolara taşıdılar. El Bağdadi seçkin Arap ve yabancı savaşçıları sivillerin arasına gönderdi çünkü Amerika veya koalisyonun sivilleri vuramayacağını biliyor" diye konuştu.
Times: "IŞİD'in asıl hedefi Türkiye"
Ancak Haşimi, buna rağmen IŞİD ile mücadele etmek için bir koalisyonun gerekliliğine inanıyor. Ona göre, Mısır ve Suudi Arabistan'ın koalisyona vereceği desteğin önemi büyük. Haşimi, "Bu ideolojiyle savaşmak için Suudi ve Mısırlı din alimlerinin yardımı gerekiyor. IŞİD'i köklerinden koparmak için bu kilit önemde" şeklinde konuştu.
IŞİD zirvesinden Irak'a askeri yardım kararı
Haşimi'ye göre İran'ı koalisyondan dışlamak tehlikeli bir adım. Haşimi, "İran, Irak'taki Şii milisleri kontrol ediyor, bu milisler askeri operasyonları sabote edebilir, Amerikalı danışmanları ve eğitmenlerinin güvenliğini tehdit edebilir" dedi.
Haşimi, Obama'nın farklı taktikler uygulaması gerektiğine inanıyor. Ona göre, Irak'ta hava saldırıları ve karada da sünni birliklerinin operasyonlarıyla IŞİD geriletebilir ancak Suriye'deki durum çok daha karmaşık.
Haşimi, Suriye'deki hava saldırılarının sadece Esad yönetimine yarayacağını ve Suriyeli muhalifleri silahlandırıp eğitme stratejisinin başarıya ulaşmayacağı görüşünde. ona göre, suriye'de başarı için kara birliklerinin devreye girmesi şart.
Haşimi, koalisyonun yavaş hareket ettiğini ve IŞİD'in bu süreçte uyuyan hücrelerin harekete geçirebileceği düşünüyor. Haşimi, "Bağdadi şimdi koalisyona katılan ülkeleri kendi topraklarında hedef alabilecek eylemler yapabilir" şeklinde konuştu.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
2 hafta önce taburcu olan Papa’dan sürpriz: Aziz Petrus Meydanı'nda halkı selamladı
Suriye'de İsrail'in saldırı düzenlediği T4 Hava Üssü görüntülendi
Zelenski'den Türkiye’ye Güvenlik Garantisi Teklifi
'Konyalı Trump' ABD Senatosu'nda Tarihe Geçti
HABER... Trump 'Pandora'nın kutusunu açtı: Yüzde 10 hesabı