Dünyayı kana bulayan IŞİD'li terörist kardeşler
Avrupa'yı sarsan terör saldırısında dikkat çeken bir ayrıntı var. Brüksel'deki saldırının zanlılarından ikisi kardeş.. Halid ve İbrahim el Bakravi kardeşler.. Bu aslında bir ilk değil... Paris saldırısı ve Türkiye'deki terör saldırılarında da eylemciler kardeş çıkmıştı. Peki bu ortak nokta bizi nereye götürüyor? Terör uzmanları ve psikologlara göre kan bağının sağladığı derin güven ilişkisi istihbarat birimlerini zorlayacağı için aynı aileden eylemciler tercih ediliyor..
Dünyayı sarsan terörist saldırıların çoğu kimsenin dikkat etmediği bir ortak yönü var... IŞİD'in gerçekleştirdiği bu saldırıların failleri kardeşler arasından seçiliyor...
Son olarak Brüksel'i kana bulayan saldırılarda güvenlik güçleri failleri Halid ve İbrahim Bakravi olarak tespit etti. İki kardeşin de hırsızlık ve ruhsatsız silah taşımaktan sabıkaları bulunuyor. 27 yaşındaki Halid Bakravi 2011 yılında 5 yıl, kardeşi 29 yaşındaki İbrahim ise 2010 yılında 9 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Kardeşlerin neden ve nasıl serbest bırakıldıkları bilinmiyor. (Lilia Blaise and Benoît Morenne)
Salah ve Ibrahim Abdeslam
IŞİD'in Paris'te düzenlediği terör saldırılarını düzenleyenler arasında da kardeş militanlar bulunuyordu. İbrahim Abdeslam düzenlediği intihar saldırısında ölürken kardeşi Salah ise 18 Mart'ta Brüksel'de yakalanana kadar güvenlik güçlerinden kaçıyordu.
Kardeşlerin Brüksel'in Molenbeek semtinde bir bar işlettikleri sırada radikalleşmeye başladıkları tahmin ediliyor. (Alissa J. Rubin)
Şerif ve Said Kuvaşi
Fransa'da yayın yapan mizah dergisi Charlie Hebdo'yu basan ve toplam 12 kişiyi öldüren Şerif ve Said Kuvaşi de 10 senelik bir süreç boyunca radikalleşerek IŞİD'e katılmış. İki kardeş de saldırıdan kısa süre sonra Fransız polisiyle girdikleri çatışmada ölü ele geçirildi.
Muhammed ve Abdelkader Merah
Fransa'nın Toulouse şehrinde büyüyen Muhammed ve Abdelkader Merah, 2011'de Fransa'da üç ayrı noktada 7 kişiyi öldüren saldırılardan sorumlular. Kardeşlerden hapiste bulunan Abdelkader hakkında çok fazla bilgi bulunmuyor ancak Muhammed'in saldırılardan önce Mısır'a ve Afganistan'a seyahat ederek militanlarla görüştüğü biliniyor.
Tamerlan and Dzhokhar Tsarnaev
Boston Maratonu bombacıları Tamerlan ve Dzhokhar Tsarnaev kardeşler 2013 yılında üç kişinin ölümünden 260 kişinin yaralanmasından sorumlu.
Abi Tamerlan polis kurşunuyla öldürülmüş, kardeşi ise yakalandıktan sonra idam cezasına çarptırılmıştı. Şimdi hapishanede olan küçük kardeş Dzokhar, üniversite öğrencisiydi.
Hasan ve Walid bin Attash
Hasan ve Walid bin Attash Küba’da Guantánamo Koyu’nda tutuluyorlardı. CIA hapishanelerinde yatmışlardı. El-Kaide asilleri olarak adlandırılmışlardı. Usame bin Ladin’in eski koruması olan Walid, 11 Eylül saldırılarından sorumlu tutularak muhtemel bir idam cezasıyla karşı karşıyaydı. Saldırganları seçmek ve eğitmekle suçlanıyordu. Ancak başka tutuklular gibi onun da davası ertelendi. Hasan ise, Amerikan Deniz Kuvvetleri’ni hedef alan saldırılarını planlamakla suçlandı.
Waleed ve Wail al-Shehri
Waleed ve Wail al-Shehri, Dünya Ticaret Merkezi’nin Kuzey Kulesi’ne gerçekleştirilen uçaklı saldırıda Amerikan Havayolları’nın 11 seferli uçuşunda yan yana oturuyorlardı. Abi Wail’in psikolojik sorunları vardı. İki kardeşin kabin görevlilerini silahsız bırakarak bıçakladıkları ve uçağı kaçırdıklarına inanılıyor. Saldırılardan sonra otoriteler, Al Sehri soyadının yaygın olması ve kardeşlerin her zaman aynı soyadı paylaşmaması sebebiyle saldırganların arasındaki kan bağını bulmakta zorlandı.
Navaf ve Salim el Hazmi
Navaf ve Salim el Hazmi Pentagon’a uçan Amerikan Havayolları’nın 77 seferli uçağını kaçıranlar arasındaydı. 11 Eylül Komitesi raporu iki kardeşin, Dulles Uluslararası Havaalanı’nda dikkatlice arandığını belirtti. Ancak komiteye göre buradaki tek önlem kontrol edilen çantalarının iki kardeş uçağa girene kadar araç dışında bırakılmış olmasıydı.
Ali Imran, Amruzi ve Mukhlas
Üç kardeş 2002’de Bali’de gerçekleşen ve 202 kişinin ölmesine neden olan bombalı saldırıya karışmışlardı. Aynı zamanda Ali Ghufron olarak da tanınan Mukhlas, Jemaah Islamiyah isimli militan İslamcı grubun operasyon şefiydi. Ali Ghufron 2003’te diğer kardeşlerini de işe almıştı. 2003’te Ali Imron müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Amrozi ve Ghufron ise 2008 yılında idam edildi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Fizikçiler Zamanı Ölçmenin Yepyeni Bir Yöntemini Keşfetti!
23 Nisan Çocuk Şenliği Moskova’da Coşkuyla Kutlandı
Papa Francis’in ölümüyle akıllardaki 2 soru: PAPALIK NASIL ORTAYA ÇIKTI? 1 KM KARELİK DEVLET VATİKAN BUGÜNE NASIL GELDİ?
SON DAKİKA... Papa Francis hayatını kaybetti! İşte yerine geçecek muhtemel isimler
Signalgate 2.0! Skandalda yeni perde: ABD Savunma Bakanı Hegseth, saldırı planlarını aile grubunda paylaştı...