Sınavsız Geçiş kalktı... İşte Sınavsız Geçiş hakkında merak edilenlerin yanıtları
Mesleki Teknik ve Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri Gülay geçtiğimiz günlerde sınavsız geçiş üzerine önemli açıklamalarda bulunmuştu ve bu açıklamalardan sonra sınavsız geçişin kaldırılışı Resmi Gazete'de duyuruldu. Öğrencilerin en çok merak ettiği soru ise değişikliğin 2017 yılını kapsayıp kapsamayacağı oldu.
Haberin Devamı
Merak edilenler
/

Sınavsız Geçiş hakkında merak edilen her şeyi, Nişantaşı Üniversitesi Rehberlik ve Kariyer Daire Başkanı Nazik Kösegil'e sorduk. İşte Sınavsız Geçiş hakkında tüm merak edilenler ve cevapları...
Meslek liselerinden Meslek Yüksekokullarına sınavsız geçişin kaldırıldığı resmi gazetede duyuruldu. Cevabı en çok merak edilen soru, kararın bu sene(2017) sınava girecek öğrencileri etkileyip etkilemeyeceği. Bu konu hakkında neler söylemek istersiniz?
/

Bir karar Resmi Gazete'de yayınlandı ise o karar artık geçerlidir ve öncesi kullanılamaz. Bu soruyu sormamızın temel nedeni resmi gazetede bir tarih belirtilmemiş olmasıdır. Resmi Gazete kararını 'ÖSYM tarafından Ocak ayında açıklanacak kılavuzda net belirtilecek olan sınavsız geçişin kalktığı' şeklinde yorumlayabiliriz.
Haberin Devamı
Peki geçmiş yıllarda mezun olan öğrencilerin de sınavsız geçiş hakkı kalktı mı?
/

Geçen yıl meslek lisesi mezunlarına yönelik yapılan lisans bölümlerinde ek puan uygulamasının kaldırılmasındaki değişiklik eski mezunları kapsamamıştı. Bu durum kılavuzda açıkça tarih belirtilerek açıklanmıştı. Bu yıl resmi gazetede yayınlanan ifadede mezuniyet yılı ayrımı yapılmadı. Eğer 2017’de yayınlanacak kılavuzda da tarih sınırı belirtilmezse bu eski mezunlar içinde sınavsız geçiş olmayacak demektir. Yani kılavuzda ek bir ifade gelmez ise eski mezunlar da YGS puanları ile ön lisans bölümlerine yerleşebilecektir.
Sınavsız geçiş kaldırıldı ancak yerine ek puan sistemi getirildi. Bu durum ne gibi sonuçlar doğurur?
/

Ek puan uygulamasının ayrıntıları verilmese de mezun olunan alana göre belirlenmiş bölümlerin tercihinde bir ek puan uygulaması gelecektir. Bu durumda meslek lisesi mezunları ek puan ile tüm ön lisans bölümlerini değil mezun oldukları alanın kaynak olduğu bölümleri tercih edebilecek. Diğer yandan ek puan uygulamasının temel mantığı ÖSYM’nin belirlediği baraj puanların üstünde öğrencinin puan almasıdır. Şu anda zaten 150 puan ve üstünde puan alan öğrenciler ön lisans bölümlerini YGS puanlarıyla seçebiliyorlar. Ek puan uygulamasında da ön koşul yine 150 puan ve üstü olacaktır. Bu durumda tüm meslek lisesi öğrencilerinin ön lisans bölümlerini tercih edebilmesi için YGS’ ye akademik anlamda hazırlık yapmaları gerekecektir.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Bu kararın meslek lisesi ve diğer liselerdeki öğrencileri nasıl etkileyeceğini düşünüyorsunuz ve puanlarda bir oynama öngörüyor musunuz?
/

Puanlamalarda oynamadan ziyade yeni puanlar oluşacak. Şu anda sınavsız geçiş kontenjanı (SGK) ile öğrenci alan bölümlerde Orta Öğretim Başarı Puanı ve yerleştirme öncelikleri yer alıyor. Bu değişiklikle birlikte oluşan puanlarda meslek lisesi öğrencileri arasında puansal anlamda bir uçurum olmayacaktır. Bunun bir örneğini yalnızca meslek lisesi öğrencilerine ayrılan kontenjanlardan öğrenci alan MTOK bölümlerinde görmekteyiz. MTOK bölümlerinin puanları YGS ile öğrenci alan bölümlere göre daha düşük. Bunun nedeni ise Meslek Lisesi öğrencilerini akademik alt yapılarının birbirine yakın olmasıdır. Lise eğitimlerinde mesleki uygulamalardan kaynaklı akademik derslerin müfredatta dağılımı tüm öğrenciler için aynı. Okul dışında ek bir takviye alarak ÖSYS’ ye hazırlanan öğrenci sayısı şu anda puanları yükseltecek sayıda değil. Dolayısıyla YGS’ de belirlenen baraj puanın üstüne çıkmak için yapılacak olan akademik hazırlık zorlayıcı olacaktır ama puanlar korkulduğu kadar yüksek olmayacaktır meslek lisesi mezunları için. Eğer MTOK uygulaması gibi değil de her bölüme ortak kontenjandan öğrenci alınırsa tüm bölümler için geçerli olmamakla birlikte sağlık bölümleri gibi çok tercih edilen bölümlerin puanları yükselecek ve bu durum Meslek Lisesi öğrencilerini zorlayacaktır.
Bu kararın alınmasındaki asıl hedef; sektörün aradığı, arzuladığı iş gücünü oluşturmak şeklinde belirtildi. Siz bu konu hakkında neler söylemek istersiniz?
/

Sektörün aradığı iş gücü tanımını doğru anlamak lazım. Sektör sadece mesleki bilgiye sahip olan mezunu değil, akademik anlamda da gelişmiş mezunu istiyor. İdeal olan doğru olan hem mesleki hem de akademik anlamda donanımlı mezunlarımızın sayısının artmasıdır. Bu anlamda bu kararın alınmasını sağlıklı ve doğru buluyorum. Lise mezunu olan tüm öğrencilerin özellikle YGS’de belirli bir düzeyde başarılı olacak akademik alt yapıya sahip olması gerekiyor. YGS konuları temel konular ve tüm liselerde 9. Ve 10. Sınıfta öğrencilerin gördüğü konulardan oluşuyor. Meslek lisesi mezunu da olsa ülkemizde her lise mezununun örneğin Türkçe testindeki okuduğunu anlama sorularının en azından yarısını çözebilmesi gerek. Okuduğunu anlayan, anladığını sözlü ya da yazılı ifade edebilen bir nesil yetişmeli. Ancak bu şekilde birbirimizi anlayabiliriz. Kararın alınmasında hata değil ama eksik olan yan ise bu tarz kararların zamanlamasının doğru planlanması gerekli. Öğrenci 4 yıl önce bu liseye yerleşirken sınavsız geçiş hakkı olduğu bilinciyle akademik derslerden çok mesleki derslere ağırlık veriyor. 4 yıl sonra ise planlanın aksine akademik dersler önem kazanıyor. Her ne kadar yukarıda belirttiğim gibi YGS’de öğrencinin lisede gördüğü ders ve konular yer alsa da öğrenci bu konuları öğrenmeye, pekiştirmeye ve sınavda bilgisini aktarmaya zaman bulabilmeli. Kararın bu yıl sınava girecek öğrencileri değil de şu anda 11. Sınıf olan ve seneye sınava girecek öğrencileri kapsaması öğrencileri, velileri ve eğitimcileri biraz olsun rahatlatacaktır. Diğer türlü sene ortasında alınan kararlar olumsuz etkiler doğurmaktadır.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Son olarak sınavsız geçişin kalkması ile ilgili öğrencilere ne gibi tavsiyelerde bulunabilirsiniz?
/

Bu yıl sınava girecek meslek lisesi öğrencilerinin hızlı ve yoğun bir şekilde YGS hazırlığı yapması gereklidir. Bunun için en doğru çalışma öncelikle YGS’de hangi testlerin ve konuların çıkacağının tespit edilmesi. İkinci adım bu konulara göre kendilerine özel bir bilgi düzey analizi yapmaları. Üçüncü ve son adım ise bu analize bağlı olarak bir yıllık program çıkararak düzenli ve verimli bir şekilde sınav hazırlığı yapmalarıdır. Önemli olan tüm konuları öğrenmek değil tüm testlerde bilinen ve az bilinen konuların tespit edilmesidir. Bu konuları pekiştiren öğrenci hiç bilmediği konuya vakit ayırmak yerine bildiği konulardan soru kaçırmayacak şekilde kalan sürede verimli bir hazırlık yapmış olacaktır.