hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Zaman Gazetesi'ne kayyum atandı

    Zaman Gazetesine kayyum atandı
    expand
    KAYNAKAjanslar

    İstanbul 6.Sulh Ceza Hakimliği, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebi üzerine Zaman Gazetesi'ne kayyum atanmasına karar verdi. Kayyum atanmasının ardından Zaman gazetesinin Yenibosna'daki binasının ana giriş kapısının zincirle kilitlendiği görüldü. Bahçede bekleyen gazete çalışanları "Özgür basın susturulamaz" yazılı şapkalar takarken, ellerinde de "Demokrasi zamanı" yazılı dövizler ve Türk bayrakları taşıyor. Destek amacıyla gelen bir grup vatandaş da bahçe dışında bekliyor. Zaman Gazetesi'ne atanan kayyumlar da belli oldu. Feza Gazetecilik A.Ş.'ye Sezai Şengönül, Avukat Tahsin Kaplan ve Avukat Metin İlhan, kayyum olarak atandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Zaman Gazetesi'ne kayyum atanmasının ardından gazete önünde çalışanlar beklemeye başladı. Gazetenin bahçe demirlerine, ''Özgür medya susturulamaz'' pankartı asıldı, dış giriş kapısı zincirlendi ve çevresine şemsiyeler bırakıldı. Bahçenin tel örgülerine de Pak Medya-İş ile Aksiyon-İş tarafından pankartlar asıldı. 

    Zaman Gazetesi'nin önünde protesto

    Zaman Gazetesi'ne kayyum atanmasına tepki gösterdiler

    Nazlı Ilıcak Zaman Gazetesi'ne geldi

    Gazeteye destek amacıyla gelen Nazlı Ilıcak, binadan ayrılırken vatandaşlar tarafından alkışlandı. Öte yandan, bahçeye alınmayan bir grup basın mensubu da dışarıda bekliyor.

    Kalabalığa polis müdahalesi

    Zaman Gazetesi önünde toplanan kalabalık grup, kayyumların bina içerisine girmesine izin vermeyince, polis müdahale etti.

    Mahkeme kararıyla birlikte kayyum atanan Zaman Gazetesi binası önünde toplanan kalabalık grup ile polis arasında arbede yaşandı. Kayyumların binaya girmesi sırasında bina önünde etten duvar ören kalabalık grup, polisin uyarısına rağmen dağılmamakta ısrar etti. Bunun üzerine harekete geçen Çevik Kuvvet ekipleri, kapı önündeki kalabalığa tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Zaman Gazetesi önündeki müdahale sürerken, polis bina önünde geniş güvenlik önlemleri aldı. (İHA)

    Zaman Gazetesi'nde bugün ''Kaygılıyız''başlıklı bir metin yayınlanmıştı. O metin şöyle: 

    Açıklamanın tamamı:

    "Demokrasi ve hukuk devletinin en önemli göstergesi olan basın özgürlüğü konusunda tarihimizin en karanlık günlerini yaşıyoruz. Aydınlar, işadamları, sanatçılar, STK'lar ile birlikte medya kurumları ve gazeteciler tehdit ve şantajla susturuluyor. Her şeye rağmen özgür yayıncılık yapmaya çalışanlar için baskının son aşamasına geçilmiş durumda. Gazetecilerin birinci adresleri artık haber merkezleri değil, mahkeme salonları. Defalarca gözaltına alınan, hakkında onlarca dava açılan meslektaşlarımızın birçoğu da halen cezaevinde.

    Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara temsilcisi Erdem Gül bu furyanın son mağdurları. Üç aydan fazla tutuklu kaldıktan sonra Anayasa Mahkemesi'nin özgürlükçü kararı ile tahliye oldular. Fakat demokrasi taraftarlarının sevinci kursağında kalacak gibi. Çünkü Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ‘karara uymuyorum, saygı da duymuyorum' açıklamasından sonra mahkemeler yoğun saldırı altında. İktidara yakın 'Yeniden tutuklanacaklar' lobisi aralıksız çalışıyor. Sadece bu hafta siyasi yelpazenin iki ucundaki Bengütürk Tv ve İMC Tv kamunun malı olan Türksat uydusundan indirilerek karartıldı. Yakın zamanda aynı muamele Samanyolu Yayın Grubu ve İpek Medya için de yapılmıştı. Böylece onlarca tv kanalı susturuldu. Basını sindirmenin bir başka yolu da medya şirketlerine kayyım atamak. 1 Kasım seçimlerine gidilirken muhalefetin kendisini ifade edebildiği ender mecralardan Bugün-Kanaltürk Grubuna kayyım atandı. Kayyımlar gruba ait iki gazete ve iki televizyonu batırarak birkaç gün önce kapattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Demokrasi" vurgusu

    Oysa başta Türkiye Cumhuriyeti anayasası olmak üzere ulusal mevzuat ve uymakla yükümlü olduğumuz uluslararası anlaşmalar, haber alma hakkının teminatı olan basın hürriyetini hiçbir şüpheye mahal bırakmayacak şekilde koruyor. Anayasanın, düşünce ve ifade hürriyetini koruyan 26. Maddesi ile basın özgürlüğünün garantörü 28 ve 30. maddeler aksine ihtimal vermeyecek kadar açık ve net. 'Kanuna uygun şekilde basın işletmesi olarak kurulan basımevi ve eklentileri ile basın araçları, suç aleti olduğu gerekçesiyle zapt ve müsadere edilemez veya işletilmekten alıkonulamaz.' diyen Anayasamızın 30. Maddesi aynı zamanda teşebbüs ve yatırım hürriyetinin güvencesidir. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 10. Maddesi de Türk yargısını bağlamaktadır.
    Türkiye'nin en yüksek tirajlı gazetesi Zaman, iki yılı aşkın süredir akreditasyon, vergi incelemesi, reklam verene müdahale ve okurları tehdit gibi ağır baskılar yaşıyor. Şimdi ise el koyma ve kayyım atama tehdidi ile karşı karşıyayız. Türkiye'yi demokrasi liginde küme düşüren bütün bu gelişmelerden dolayı Kaygılıyız. İçinde bulunduğumuz bu kabus ortamından tek çıkış yolunun, yeniden demokrasi ve hukukun üstünlüğüne dönmekle mümkün olacağına inanıyoruz. Bu kaygımızı halkımızla, demokrasiye inanan aydınlarımızla ve uygar dünya ile paylaşıyoruz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Abdülhamit Bilici: ''Zaman'a sahip çıkmaya davet ediyorum''

    Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Abdülhamit Bilici de bugün Twitter üzerinden bir çağrı yapmıştı. Bilici, ''Türkiye'nin tüm demokratlarını, medya özgürlüğüne ve demokrasinin önemli kalelerinden biri olan Zaman'a sahip çıkmaya davet ediyorum'' demişti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    — Abdülhamit Bilici (@ahamitbilici) 4 Mart 2016

    Türkiye'nin tüm demokratlarını, medya özgürlüğüne ve demokrasinin önemli kalelerinden biri olan Zaman'a sahip çıkmaya davet ediyorum.

    Kararın gerekçesi

    İstanbul 6. Sulh Ceza Hakimliği, Zaman gazetesini de bünyesinde bulunduran Feza Gazetecilik şirketine kayyum atanması kararını,"şirketin Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) faaliyetleri kapsamında ve örgüt faaliyetlerine destek olacak şekilde kullanıldığı yönünde kuvvetli deliller bulunması" gerekçesiyle aldı.

    İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının talebini değerlendiren İstanbul 6. Sulh Ceza Hakimliği, gazetenin bağlı bulunduğu Feza Gazetecilik'e kayyum atanmasına karar verdi.Mahkemenin kararında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın kayyum atanması talebine yer verildi. Talepte, Zaman gazetesinin asıl yöneticisinin FETÖ'nün kurucu ve yöneticisi Fetullah Gülen olduğu, gazetenin yayın ilkelerini örgüt lideri Gülen'in belirlediği, örgüt üyelerinin gazeteye yardım amacıyla para topladıkları ve gazetenin satışının arttırılması için zorla abone çalışması yaptıkları belirtilerek, Tahşiye ve şike soruşturmalarının başlamasına Zaman gazetesi binasında örgüt yöneticileri tarafından karar verilerek uygulamaya konulduğun, bunun örgüt ile Feza Gazetecilik AŞ'nin fikir ve eylem birliği içerisinde olduklarını gösterdiği kaydedildi.

    "FETÖ, PKK ile iş birliği yapıyor"

    FETÖ'nün, terör örgütü PKK ile iş birliği yaptığı, FETÖ üst düzey yöneticileri ile PKK yöneticilerinin yurt dışında görüşmeler yaptıkları anlatılan talepte, PKK'nın amacının Türkiye Cumhuriyeti topraklarını bölmek olduğu, FETÖ'nün de bu örgütle birlikte hareket ederek, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeyi planladığı, bu amaçla 17-25 Aralık, Selam Tevhid kumpaslarını gerçekleştirdiği aktarıldı. Talepte, Feza Gazetecilik AŞ'nin de bu örgüte ait olduğu, Zaman gazetesinin de bu amaca hizmet eder yayınlar yapmaya devam ettiği belirtildi.

    Savcılığın talep yazısında, bu nedenlerle Feza Gazetecilik AŞ'ye mahkemece belirlenecek kişilerin, yönetim kurulu yetkilerine de sahip olacak şekilde kayyum tayin edilmesi istendi. Talebi değerlendiren İstanbul 6. Sulh Ceza Hakimliğinin kararında, FETÖ/PDY'nin lideri Fetullah Gülen'in 1970'li yıllardan itibaren dini motifleri de kullanmak suretiyle bir oluşum içerisinde bulunduğu, başlangıçta faaliyetlerini eğitim öğretim üzerine yoğunlaştırarak sempatizan bir grup oluşturduğu ve yetiştirilen kadroların devlet kademelerine yerleştirilmeye başlandığı vurgulandı.

    Devlet içerisinde yer alan görevlilerin, devlet hiyerarşik sisteminden farklı şekilde emir ve talimat alma yöntemiyle yönlendirildikleri ve devlet içerisinde bu şekilde sızdırılmış kamu görevlileri vasıtasıyla devlet içerisindeki yapılandırmanın kolaylaştırılmaya çalıştırıldığı anlatılan kararda, örgütün şirket ve holdingler kurmak suretiyle ticari faaliyetlerde bulunulduğu, dini duygular da istismar edilerek yardım ve himmet adı altında toplanan bağışların ticari şirketlerde değerlendirildiği ve örgütün devlet kademelerine sızmış kamu görevlileri vasıtasıyla kendi amaçlarını uygulayarak devlet yapılanması dışında başka bir (paralel bir yapılanmaya) gittiğinin anlaşıldığı belirtildi.

    "Zaman örgütün yayın organı haline geldi"

    Bu şekilde oluşturulan Paralel Devlet Yapılanması'nın zaman zaman devlet kurumlarının yapı ve görevleri dışında kendi örgüt yapısı içerisinde organize olarak bir kısım legal görünümlü operasyonlar düzenledikleri ifade edilen kararda, bu operasyonların öncesinde veya sonrasında ya da sırasında medyanın gücünden de faydalanarak, gündem oluşturarak, psikolojik ve siyasi baskılar sağlanmaya çalışıldığı kaydedildi.

    Kararda, örgütün cebir ve şiddet kullanarak devlet yapılanması dışından paralel bir yapı oluşturduklarına dair İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nda soruşturma dosyasının bulunduğu ve örgüt lideri Fetullah Gülen hakkında yakalama kararlarının var olduğu hatırlatıldı.

    Örgüt yapılanmasının amacına ulaşmak için gazete, televizyon, dergi, radyo başta olmak üzere için her türlü aracı kullandığı belirtilen kararda, legal görünümlü operasyonlara zemin hazırlamak amacıyla örgütün bizzat basın yayın organlarına sahip olduklarının görüldüğü ifade edildi.

    Kararda, Feza Gazetecilik AŞ'nin uhdesinde bulunan Zaman gazetesinin bu amaca hizmet eder mahiyette yayınlar yaptığı, örgütün yayın organı haline geldiği anlatılarak, gazetenin 10-25 bin satış yapılmasına rağmen gerçeğe aykırı beyan ile 50 binin üzerinde satan gazeteler grubunda gösterildiği ve böylece haksız kazanç elde edilerek, örgüte gelir sağlandığı aktarıldı.

    Feza Gazetecilik AŞ'nin, terör örgütünün faaliyetleri kapsamında ve örgüt faaliyetlerine destek olacak şekilde kullanıldığı yönünde kuvvetli deliller bulunduğu ve şirket faaliyetlerinin Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 133/4. maddesi kapsamında kalan katalog suçlardan olduğuna işaret edilen kararda, şirketin faaliyetlerinin halen devam ettiği belirtildi. CMK'nın 133/1. maddesinde, "suçun bir şirket faaliyeti çerçevesinde işlenmekte olduğu hususunda kuvvetli şüphe sebeplerinin varlığı ve maddi gerçeğin ortaya çıkarılabilmesi için gerekli olması halinde, soruşturma ve kovuşturma sürecinde hakim ve mahkeme, şirket işlerinin yürütülmesiyle ilgili olarak kayyumatayabilir" hükmünün yer aldığı kaydedilen kararda, şirket faaliyeti içerisindesuç işlendiği hususundaki kuvvetli şüphe oluşturacak delillerin toplanabilmesi ve maddi gerçeğin ortaya çıkarılabilmesi için şirkete kayyum atanması yönünde hakimlikçe vicdani kanı oluştuğu bildirildi.

    "Denetleme kayyumluğu yeterli görülmemiştir"

    Kararda, CMK kapsamında görev ve yetkiye ilişkin hükümlere göre İstanbul 6. Sulh Ceza Hakimliğinin görevli ve yetkili olduğunun anlaşıldığı belirtilerek, şu ifadeler kullanıldı:

    "İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının talebi değerlendirilmiş, soruşturma kapsamındaki suçun CMK'nın 133/4. maddesi kapsamındaki katalog suçlardan olup, suçun şirket faaliyeti kapsamında işlendiği hususunda kuvvetli şüphe bulunduğu, bu haliyle talep yerinde görülmekle, adı geçen şirkete kayyum atanması yönündeki yasal koşulların oluştuğu, kayyum atanacak şirketin büyüklüğü, şirket kapsamında işlendiği iddiaedilen suçların kapsamı, suçların yoğunluğu değerlendirildiğinde yönetim organının kararlarını denetlemek üzere kayyum atanması yeterli görülmemiş, devletin yapısına yönelik oluşturulan paralel bir örgüt yapılanması ile hükümeti yıkmaya, değiştirmeye, görevlerini yapmaya engel olmaya çalıştığı yönünde iddialar ve kuvvetli suç şüphesi oluşturacak deliller bulunan FETÖ/PDY adı altındaki yapılanmanın faaliyetlerine katılan, faaliyetlerini meşru göstermek ve örgütün propagandasını yapmak için faaliyetlerde bulunan şirkete sadece denetim yönünden kayyum atanmasının bu suçların işlenmesine engel olamayacağı, ayrıca delillerin toplanması ve maddi gerçeğin ortaya çıkarılması yönünden de yetersiz kalacağı anlaşıldığından, adı geçen şirkete yönetim organının yetkilerinin tümüile devredileceği kayyum atanmasının zorunlu olduğu anlaşılmaktadır."

    Kayyumluğa 3 kişi atandı

    İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca kayyum olarak atanması için bildirilen isimlerin uzmanlık alanlarına göre engel bir durumlarının görülmediğid ile getirilen kararda, aranan yasal koşulların oluşması nedeniyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının talebinin haklı görülerek kabul edildiği, söz konusu şirkete yönetim organının yetkilerinin tümü ile devredildiği kayyumlar atandığı ve yeni yönetim kurulunun atanan kayyumlarca oluşturulması gerektiğine karar verildiği aktarıldı.

    Başsavcılığın talebinin kabulü ile Feza Gazetecilik AŞ'ye, avukatlar Tahsin Kaplan ve Metin İlhan ile Sezai Şengönül'ün yönetim organının tüm yetkilerini kullanmak ve yeni yönetim kurulunu oluşturmak üzere kayyum olarak atanmalarına hükmedildiği belirtilen kararda, "Kayyum olarak atanan bu kişilerin yönetim organının tüm yetkilerine sahip olmalarına ve yönetim organının yetkilerinin tümü ile bu kayyumlara devredildiğinde, yeni yönetim organının bu kayyumlarca oluşturulmasına, atanan kayyumların kendilerine kararınCumhuriyet Başsavcılığınca tebliğinden sonra derhal toplanarak yönetim kurulu başkanını kendi aralarından seçmelerine ve şirketin faaliyetlerini yönetmeyi derhal devralmalarına, karar tarihi itibariyle yönetim organının yetkilerinin kaldırılmasına, bu tarihten itibaren yaptıkları işlemlerinin hükümsüz kalacağının ilanına karar verilmiştir" denildi.

    Kararda, kayyumlara yapılan işin niteliği ve ağırlığı dikkate alınarak, bu aşamada her bir şirket kayyumluğu için aylık 10 bin lira ücret verilmesi, bu ücretin de CMK'nın 133/2. maddesi gereğince atandıkları şirket bütçesinden karşılanmasının hükme bağlandığı bildirildi.

    Kayyum ne demek?

    "Kayyum" hukuken "Bir malın yönetilmesi ya da bir işin yapılması için görevlendirilen kimse" anlamına gelir. Görevi, zan altında olan şirket ya da kuruluşu aklanana veya suçlu bulunana kadar yönetmektir. Yetki alanının sınırı mahkeme tarafından çizilir ve bu geçici görevi yerine getirirken şirketin finansal durumunu, malvarlıklarını, hak ve alacaklarını korumakla yükümlüdür. Alacağı ücret, atandığı şirketin cirosuna göre belirli bir oran üzerinden belirlenir. 

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow