Erol Önderoğlu, Ahmet Nesin ve Şebnem Korur Fincancı tutuklandı
Uğradığı baskılara karşı Özgür Gündem gazetesine dayanışmak amacıyla düzenlenen "nöbetçi genel yayın yönetmeni" kampanyasına katılan Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye temsilcisi Erol Önderoğlu, Ahmet Nesin ve Prof. Şebnem Korur Fincancı tutuklandılar.
Gazetecilerin Özgür Gündem gazetesiyle dayanışmak amacıyla 3 Mayıs’ta başlattığı Nöbetçi Genel Yayın Yönetmeni kampanyası destek verdiği için haklarında soruşturma başlatılan Erol Önderoğlu, Ahmet Nesin, Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, Cengiz Boysoy, İhsan Eliaçık ve Beyza Üstün, İstanbul Adliyesi'nde Terör ve Örgütlü Suçlar Savcısına ifade verdi. RSF Türkiye Temsilcisi Önderoğlu ile Nesin ve Fincancı'nın tutuklanmalarına karar verildi.
Dayanışma eylemi nedeniyle soruşturulan gazeteciler ifade verdi
Terör ve Örgütlü Suçlar Savcısı Eşref Durmuş, Erol Önderoğlu, Ahmet Nesin ve Şebnem Korur Fincancı’yı "terör örgütü propagandası yapmak" ile suçladı. Hakimlik de Şebnem Korur Fincancı, Ahmet Nesin ve Erol Önderoğlu'nun "terör örgütü propagandası yapmak" suçlamasıyla tutuklanmalarına karar verdi.
Özgür Gündem gazetesiyle dayanışmaya terör soruşturması
Özgür Gündem kararı AİHM'e taşındı
Tutuklanma gerekçeleri
Şüphelilerin, gazetenin genel yayın yönetmenliğini üstlendikleri tarihlerde yayımlanan haber içerikleri ve görsellerde, "silahlı terör örgütü PKK/KCK ve alt yapılanmalarının propagandasını yaptıkları" belirtildi.
"Güvenlik güçleriyle çatışan kişilerin övüldüğü..."
Mahkeme gerekçesinde, "silahlı terör örgütü PKK/ KCK veya bu örgüte bağlı alt yapılanmaların propagandası mahiyetinde yazılar yazıldığı, örgüt adına suç işleyen, güvenlik güçleriyle çatışan kişilerin övüldüğünün anlaşıldığı"nı belirtti.
Mahkeme, şüphelilerin üzerine atılı suçu işlediği yönünde kuvvetli suç şüphesini gösteren delillerin bulunması, adli kontrol tedbirlerinin bu aşamada yetersiz kalacağı, yüklenen suçun yasada öngörülen cezanın üst sınırı, basın yayın yoluyla işlenmiş olması nedeniyle arttırım sebebinin bulunmasını dikkate alarak tüm şüphelilerin tutuklanmasına karar verdi.
Yazı, içerik ve görsellerden sorumlu tututuldular
Gazetenin 30 Mayıs tarihli sayısında nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği'ni üstlenen TİHV Başkanı Rasime Şebnem Korur 8 ve 9'uncu sayfalarıyla ekinde yer alan 3 yazı ve içeriklerine yer alan görseller;
7 Haziran'daki sayısında Genel Yayın Yönetmenliği'ni üstlenen Ahmet Aziz Nesin 1, 8, 10 ve 11'inci sayfalarında yer alan yazı ve görseller;
18 Mayıs tarihli sayısında Genel Yayın Yönetmenliği'ni üstlenen Gazeteci Erol Önderoğlu da 9. sayfasında yer alan yazı, içerikler ve yanlarında yer alan görsellerden sorumlu tutuldu.
Koridorda alkışlı protesto
Şüphelilerin tutuklanması üzerine adliye koridorlarında bekleyen destekçileri, "Özgür basın susturulamaz" diyerek alkışlı protesto yaptılar.
Rasime Şebnem Korur mahkeme ifadesinde, düşünce ve ifade özgürlüğünü ve gazetecilerin haklarını savunmak, Özgür Gündem gazetesiyle dayanışmak için bir günlüğüne gazetenin genel yayın yönetmenliğini yaptığını söyledi.
Korur, "Son dönemlerde özellikle Özgür Gündem ve diğer muhalif basına yönelik tutuklama ve diğer kararların Türkiye adına üzücü olduğunu düşünüyorum. Bizim olanlardan haberdar olma hakkımız vardır. Bunu sağlayan basına da borcumuz vardır. Ben de bu amaçla arkadaşlara destek olmuştum" dedi.
Ahmet Aziz Nesin ise suç konusu yazılarda herhangi bir terör örgütü propagandası görmediğini belirtti.
Erol Önderoğlu da 21 yıldır gazetecilik yaptığını belirterek "10 binin üzerinde habere imza attım. Bugüne kadar hakkımda açılmış ilk soruşturma budur. AİHM, Anayasa Mahkemesi ve yerel içtihatlar ışığında yaptığımızın mesleki bir dayanışma ve medya özgürlüğüne sahip çıkma olması itibariyle tutuklanmamayı istiyorum" dedi.
"Dayanışmayı kırmaya dönük bir şey"
Adli Tıp uzmanı ve köşe yazarı Şebnem Korur Fincancı da dayanışma kampanyasına destek amacıyla 29 Mayıs'ta Özgür Gündem’in bir günlüğüne yayın yönetmenliğini yapmıştı. bianet’ten Çiçek Tahaoğlu'nun ulaştığı Korur Fincancı, bu kararı “dayanışmayı kırmaya yönelik” bir çaba olarak değerlendirdi: “Beklenir durum, böyle insanları cımbızla seçip tutuklama talebiyle sevk etmeleri ayrıca rahatsız edici. Biz daha kötü şeyler yazdık herhalde. Bu dayanışmayı kırmaya dönük bir şey. Bu böyle bir süreç zaten. Göreceğiz.”
3 Mayıs’ta başlatılan Nöbetçi Genel Yayın Yönetmeni kampanyasına 44 kişi destek verdi. Kampanyaya katılanlar şu şekilde:
Hasan Cemal, Şeyhmus Diken, Hasan Hayri Şanlı, Cengiz Baysoy, Dicle Anter, Faruk Balıkçı, Kemal Can, Jülide Kural, Ahmet Nesin, Deniz Türkali, Necmiye Alpay, Çilem Küçükkeleş, Saruhan Oluç, Ertuğrul Mavioğlu, Ahmet Abakay, Hasip Kaplan, İhsan Eliaçık, Yıldırım Türker,Murat Çelikkan, Ayşe Batumlu, Nadire Mater, Aydın Engin, Tuğrul Eryılmaz, İhsan Çaralan, Şebnem Korur Fincancı, Işın Eliçin, Uğur Karataş, Mehmet Güç, Beyza Üstün, Celalettin Can, Sebahat Tuncel, Erol Önderoğlu, Nurcan Baysal, Eşber Yağmurdereli, Ragıp Duran, Melda Onur, Celal Başlangıç, Mustafa Sönmez, Ayşe Düzkan, Uğur Güç, Faruk Eren, Kumru Başer, Nevin Erdemir ve Hakkı Boltan.
Adana'da Gündem gazetesinin dağıtıcısı öldürüldü
Soruşturma açılanlar
Son soruşturmayla birlikte haklarında soruşturma başlatılan Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenleri ise şunlar:
Faruk Eren, Ertuğrul Mavioğlu, Ayşe Düzkan, Erol Önderoğlu, Celalettin Can, Mustafa Sönmez, Melda Onur, Fehim Işık, Celal Başlangıç, Eşber Yağmurdereli, Ragıp Duran, Nurcan Baysal, Ömer Ağın, Ahmet Abakay, İhsan Çaralan, Işın Eliçin, Murat Çelikkan, Uğur Karataş, Öncü Akgül, Ayşe Batumlu, Sebahat Tuncel, Saruhan Oluç, Nadire Mater, Beyza Üstün, Mehmet Güç, Tuğrul Eryılmaz, Faruk Balıkçı, Şeyhmus Diken, Necmiye Alpay, Jülide Kural, Yıldırım Türker, Ahmet Nesin, Kemal Can, Şebnem Korur Fincancı, Hasip Kaplan, Nevin Erdemir, Hakkı Boltan.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Küçük kızıyla can verdi! Eşine son telefon: Yanıyoruz kurtar bizi!
Kartalkaya'da otelde yangın faciası! İhmal mi cinayet mi? Abdulkadir Selvi yazdı
HABER || 79 kişiye mezar oldu: Kahreden detaylar!
BOLU KARTALKAYA OTEL YANGINI NEDENİ: Bolu Grand Kartal Otel yangını neden çıktı?
BOLU'DA YANAN OTEL HANGİSİ? Grand Kartal Otel kimin, ne zaman yapıldı? Mazhar Murtezaoğlu ile ilgili bilgiler...