Orman ve Su İşleri Bakanlığı'ndan "Kıbrıs suyu denize akıyor" açıklaması
Türkiye'den Kuzey Kıbrıs'a boru hatlarıyla götürülen suyun, yönetim krizi çözülemediği için iki aydır denize boşaltıldığı haberiyle ilgili Orman ve Su İşleri Bakanlığı'ndan açıklama yapıldı. Açıklamada, "Verilen suyun denize boşa akıtıldığı bilgisi doğru değildir. İletilen su ile yeraltı suları beslenmektedir" denildi.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, projenin 19 Temmuz 2010'da imzalanan anlaşmaya göre hayata geçtiğini, buna göre, Alaköprü Barajından alınan suyun KKTC'deki Geçitköy Barajında depolanmasının ve diğer tesislerin de KKTC tarafından yapılmasının öngörüldüğü belirtildi.
Türkiye'den KKTC'ye taşınan su, yönetim krizi nedeniyle denize akıyor
Açıklamada, Kıbrıs'taki bu tesislerin gecikeceğinin fark edilmesi üzerine 2 adet terfi merkezi, içmesuyu ileri arıtma tesisi, su hazneleri ve 477 kilometrelik ana dağıtım hatlarının DSİ Genel Müdürlüğü tarafından ihale edilerek tamamlandığı ve suyun şu anda şehir su haznelerine kadar iletildiği belirtildi. Açıklamada, bu girişimin de Bakan Veysel Eroğlu'nun önerisiyle dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla gerçekleştirildiğini ifade edildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 17 Ekim'de KKTC'deki proje açılışı sırasında suyun işletilmesi konusunun ele alındığı ve şehir içi içmesuyu altyapısının yetersizliği olduğundan öncelikle bunların yenilenmesinin gündeme geldiği belirtilen açıklamada, şunlar ifade edildi:
"Bakanımız Sayın Prof. Dr. Veysel Eroğlu'nun teklifi ile şebeke alt yapı yatırımların ve işletmenin belli bir süre DSİ tarafından yapılabileceği teklif edilmiştir. KKTC üst yönetiminden bir heyetin bu konuda görüşme yapmak üzere ertesi hafta Türkiye'ye geleceğini iletmiş ancak bu gerçekleşmemiştir.
Ayrıca, 1 Aralık 2015 tarihinde Sayın Başbakanımız Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcımız Sn. Yıldırım Tuğrul Türkeş ve Orman ve Su İşleri Bakanımız Prof. Dr. Veysel Eroğlu'nun KKTC ziyaretleri sırasında bu konuyu yeniden görüşmüşlerdir. Son olarak, 24 Aralık 2015 tarihinde Maliye Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı, Bakanlığımız Müsteşar Yardımcısı ve DSİ Genel Müdür Yardımcısından oluşan heyet Kuzey Kıbrıs'a gitmiş konu KKTC Maliye Bakanı ve diğer heyet ile müzakere edilmiştir. Sistemin Yap İşlet Devret modeli ile işletileceği, geçiş sürecin de ise DSİ tarafından işletilmesi konusunda mutabakat sağlanmıştır.
Şu an itibariyle Geçitköy Barajı'na Türkiye tarafından suyun iletilmesi devam etmektedir. Verilen suyun denize boşa akıtıldığı bilgisi doğru değildir.
İletilen su ile yeraltı suları beslenmektedir. Bu durum aşırı su sarfiyatından dolayı su seviyesi düşen yeraltı suyunun yükseltilmesi ve tuzlu deniz suyunun su taşıyan tabakalara nüfuzunun önlenmesi açısından faydalıdır.
Netice olarak, KKTC tarafının karar vermesi halinde hemen Lefkoşe'ye su verilebilecek durumdadır."
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Beylikdüzü'nde fabrikada yangın! Patlama sesleri duyuldu
THY ve AJET iptal olan uçak seferler listesi 23 Kasım 2024: Bugün hangi uçuşlar iptal edildi?
HABER || Sürücüler dikkat! Sayılı günler kaldı
Turuncu kod verilmişti! Antalya'yı sel aldı: Okulun bahçe duvarı yıkıldı, 5 yıldızlı oteli su bastı!
Dikkat! Meteoroloji il il uyardı: Lapa lapa kar geliyor! Don, tipi, buzlanma...