Okullardaki güvenliğe öğrenciler de dahil edilmeli
Dünya üzerinde yılda yüz binlerce çocuğun yaralanmasına veya ölmesine sebep olan kazalar, okul çağı çocuklarda önemli bir yer tutuyor. The National Safe Kids Campaign verilerine göre, her yıl 14 yaş ve altında 14 milyondan fazla çocuğun geçirdikleri kazalara bağlı yaralanmaların yüzde 10-25’i okul ve okul civarında meydana geliyor. A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Ayşegül Nuhoğlu İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun okul içindeki personeli koruduğunu, ancak çocukları korumadığını ileri sürdü.
Dondurulmuş limonun şaşırtıcı yararları
Türkiye’de Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı 50 binden fazla eğitim kurumunda okul öncesi, temel eğitim ve orta öğretim çağında bulunan 5-18 yaş arası 17 milyon civarında öğrenci, öğrenim görüyor. 800 bin civarında öğretmen, idareci ve personel görev yapıyor. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği kanunuyla, en az bir çalışanı olan tüm işyerlerine, okullara, hastanelere ve apartmanlara 1 Ocak 2013'ten itibaren risk değerlendirmesi yaptırma zorunluluğu getirildi. Okullar dahil tüm işyerlerini içine alan kanuna istinaden analizi yaptırmayan kurumlar çeşitli oranlarda para cezalarına çarptırılıyor.
Risk analizinin, işyerinde, okulda ve hastanede çalışanlar temelinde yapıldığına vurgu yapan A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Ayşegül Nuhoğlu, şunları kaydetti: “Kurumlarda çalışanları etkileyen riskler dikkate alınarak analiz yapılıyor. Bu sebeple de özellikle okul ve hastanelerde yapının içerisinde olan ama konumu tariflenmeyen hasta ve öğrencilerin durumları yeterince dikkate alınıyor mu? Ülkemiz mevzuatında bu şekilde topluma hizmet verilen alanlarda risk analizi çerçevesi açık olarak ifade edilmemiştir. Dolayısıyla mevzuat dikkate alınarak yapılan risk analizlerinde sadece çocuk oldukları için etkilenmelerine sebep olacak riskler değerlendirme dışı kalabilmektedir.”
Risk analizi öğrenci ve çalışan birlikte düşünülerek yapılmalı
Ayşegül Nuhoğlu, Millî Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’nin 39 ve 78. maddeleri gereğince, öğrencilere okul ve çevresinde sağlıklı, güvenli bir eğitim ve öğretim ortamı sağlanması görevi okul müdürlerine verildiğini söyledi. Nuhoğlu, şu ifadeleri kullandı: “Okul yönetimi, okul alanı içerisinde ve öğrencilerin okula ulaşımları esnasında olabilecek her türlü tehlikeden öğrencilerini korumak ve güvenliklerini sağlamakla sorumludurlar. Öğrencilerin faaliyetlerinden kaynaklanan risklerin çoğu, az riskli olarak değerlendirilebilir. Bu nedenle doğru ve yeterli bir risk değerlendirmesiyle ve alınacak önlemlerle kaza riskleri tümüyle önlenebilir. Her bir okul bulunduğu yer, bina yapısı, kat sayısı, laboratuvarlar, ulaşım, ısınma, servis, sınıf, yemekhane, kantin, okul bahçesi, okul çevresi trafiği, spor salonu gibi alanlar ayrı olarak öğrenci temelinde değerlendirilmelidir. Bu konuda okul yönetimine önemli görev düşmektedir.”
Ayşegül Nuhoğlu’nun verdiği bilgilere göre okullarda şunlar yapılmalı: “Risk değerlendirmeli (zorunluluk 1 Ocak 2013’de başladı). Çalışanlara İş Sağlığı Güvenliği eğitimi verilmeli. Acil durum planlarının hazırlanması (yangın, deprem vb). Az tehlikeli grupta ve 50’den az çalışanı olanlar 01 Temmuz 2016 tarihinden itibaren iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi hizmeti alınmalı.”
İş Güvenliği Kanunu okullarda da uygulanacak
"Eğitim müfredata dahil edilmeli"
Eğitimlerin müfredata dahil edilmesi gerektiğine işaret eden Ayşegül Nuhoğlu, “Bu kapsamda Bakanlık İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü'nce okullarda eğitim programları düzenlemiş, pilot olarak seçilen okullarda risk değerlendirmesi çalışmaları yapılmış ve ‘Eğitim Okulları İş Sağlığı ve Güvenliği Rehberi’ hazırlanmıştır. Böylece öğrenciler sağlık ve güvenlik konularına ilişkin riskler hakkında bilgilendirilmeleri, doğru davranış modellerini kazanmalarına yönelik beceri eğitimleri almaları amaçlanmıştır. Deprem ülkesi olduğumuz gerçeğinden de hareketle, tüm okullarımızda bu eğitimlerin müfredata dahil edilmeleri ve çocukların acil durumlarda neler yapmaları gerektiği tatbikatlarla öğretilmelidir” dedi.
Ayşegül Nuhoğlu, öğrencilerin sağlığı için her okul yönetiminin şu soruları cevaplaması gerektiğini söyledi:
“-Mevzuat gereği yapılan risk analizi çocuklarımızın güvenliğini kapsıyor mu?
-Okullarımız standartlara ne kadar uyuyor?
-Gerekli denetimler yapılıyor mu? Ç
-Çocukların güvenli eğitimi için görsel materyaller hazırlanmış mı?
-Okul revirleri acil durumlarda gerekli müdahaleyi sağlayacak donanım var mı?
-Acil durumlar için yeterli sayıda ve yetkinlikte personel eğitilmiş mi?
-Acil durum personeli için öğrenci sayısı dikkate alınmış mı?
-Okullarımızda yangın merdiveniniz var mı? Acil çıkış için binanız uygun mu? Yangın merdiveninde kaçmayı engelleyecek herhangi bir engel var mı?
-Asansör varsa yeşil etiket var mı? Asansörlerin periyodik kontrolleri yapılıyor mu?
-Doğalgaz varsa tesisatının periyodik kontrolü yapılıyor mu?
-Yangın söndürme cihazları kontrolden geçiriliyor mu?
-Elektrik tesisatında kaçak akım rölesi mevcut mu? Elektrik tesisatı periyodik kontrolden geçiriliyor mu?”
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Aydınlı çift, bebeklerine Honda adını verdi: Hayalim gerçek oldu
TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI TAKLİT TAĞŞİŞ LİSTESİ 2024: Sahte - hileli ürünler sorgulama ekranı (guvenilirgida.tarimorman.gov.tr)
Trafikte polis kurşunu! Ünlü mimar Turgut Toydemir hayatını kaybetti
Son dakika | Hafta sonu plan yapanlar dikkat! Meteoroloji tek tek uyardı: 17 il için sarı ve turuncu kodlu alarm
SON DAKİKA! İZMİR, MUĞLA, AYDIN... Meteoroloji Tek Tek Uyardı! Çok Kuvvetli Geliyor! Dikkat...