İşlerini geri isteyen Nuriye Gülmen ve Semih Özakça 29 gündür açlık grevinde
OHAL kararnameleriyle ihraç edilen akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça Ankara'da Yüksel Caddesi’nde başladıkları açlık grevinin 29. gününde. İşlerini geri istedikleri eylemi 149 gündür sürdüren Gülmen bu süre boyunca 26 kez, Semih Özakça ise 15 kez gözaltına alındı.
Nuriye Gülmen Öğretim Görevlisi Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı (ÖYP) kapsamında Konya Selçuk Üniversitesi'nde kadroluydu, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nde görevlendirilmişti. Sözleşmesinin yenilenmemesi üzerine açtığı davayı kazandı. 7 ay sonra Selçuk Üniversitesi'de göreve başladı. Göreve başladıktan bir gün sonra da hakkında "FETÖ-PDY (Fetullahçı Terör Örgütü- Paralel Devlet Yapılanması)" iddiasıyla açılan soruşturma gerekçe gösterilerek görevden uzaklaştırıldı. 6 Ocak 2017'de yayınlanan Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması Hakkında ilan edilen 679 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edildi.
Polis oturma eylemine müdahale etti, araya CHP'li Tanal girdi
Semih Özakça, Mardin Mazıdağı Cumhuriyet İlkokulu'nda üç yıldır sınıf öğretmeniydi. 29 Ekim 2016'da Resmi Gazete'de yayınlanan 675 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile "Terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca Devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı olduğu" gerekçesiyle görevden ihraç edildi.
YTÜ'den ihraç edilen akademisyenler alkış ve sloganlarla uğurlandı
Gülmen 9 Kasım 2016'dan, Özakça 23 Kasım 2016'dan beri oturma eylemi yapmak üzere Yüksel Caddesi'ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde. 11 Mart’ta süresiz ve dönüşümsüz açlık grevine başlayacaklarını duyurdular. 9 Mart’ta gözaltına alındılar. Açlık grevine gözaltında başladılar. 6 gün gözaltında kaldıktan sonra 14 Mart’ta serbest bırakıldılar ve Yüksel Caddesi’ne geri döndüler. 13.00- 18.00 saatleri arasındaki eylemlerini artık 24 saat devam ettiriyorlar.
9 akademisyen 26 kitap: Üniversite o birikimden mahrum kaldı
Semih Özakça, “Burada işimiz ve ekmeğimiz için adalet arayışımız var. Bu nedenle açlık grevimizi bir feda olarak görüyorlar. Biz de bu yola insanlara umut olmak için çıktık. Biz işimizi, öğrencilerimizi gerçekten istiyoruz. Bu nedenle bir sonuç almak istiyoruz. Ekmeğini savunamayan hiçbir şeyini savunamaz. Ekmek insanın var olabilmesi için en asgari şeydir” diyor.
Önceki gün Evrensel gazetesine konuşan Nuriye Gülmen ise sağlıklarının yerinde, motivasyonlarının yüksek olduğunu söylüyor. Gülmen, açlık greviyle ilgili çeşitli tepkiler olduğunu ancak eleştiren veya destekleyen herkesin kendilerini ziyaret ettiğini belirterek, “Bu iktidara bir meydan okuma ve halka bir çağrı aynı zamanda. Bu çağrı karşılık buldu. Açlık grevine karşı çıkanlar ya da üzülenler oldu. Ancak buraya gelip bizlerle temas kuruyorlar. Bizim için üzülmeyin, gelin beraber bir şeyler yapalım” diyor.
Gülmen, “Herkesin yapabileceği bir şey var. Biz bunu yapabiliyoruz. Herkesin yapabileceği bir şey vardır. Süreç çok kötü deyip bir şey yapamayacağınızı düşünmeyin. Bedenimiz zarar görmeden işimize dönmek istiyoruz” diye konuştu.
Bu arada CNN International, Nuriye Gülmen’i 2016’nın önde gelen sekiz kadını arasında göstermişti. Gülmen ve Özakça yarın açlık grevlerinin birinci ayını dolduracak.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Yolda yatan köpeği ezdi: 10 saatlik kamera incelemeleri sonucu yakalandı!
HABER || İzmir'de 3 polisi yaralamışlardı! Adliyeye sevk edildiler
İstanbul'da yıkım sırasında şok! Yan binanın duvarının olmadığı ortaya çıktı: Yatak odası açıkta kaldı
22 Kasım 2024 cuma namazı vakti saat kaçta? Diyanet İstanbul, Ankara, İzmir cuma saati, öğle ezanı vakti
Ağaca çarpan otomobil ikiye bölündü, sürücü olay yerinde can verdi