hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    TSK: 'Kuzey Irak'a operasyon yapılmalı'

    TSK: Kuzey Iraka operasyon yapılmalı
    expand

    Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, PKK'ya karşı Kuzey Irak'a askeri operasyon yapılması gerektiğini söyledi. Büyükanıt, "Bunun için siyasi kararın çıkması lazım" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'nda bir basın toplantısı düzenleyen Orgeneral Büyükanıt, "Kuzey Irak'a operasyon yapılmalı mı? Evet, yapılmalı. Fayda sağlar mı? Evet, sağlar. Bir hudut ötesi operasyon için siyasi kararın çıkması lazım" diye konuştu.
     
    Kuzey Irak'taki yerel Kürt yönetiminin lideri Mesud Barzani'nin Türkiye'ye yönelik sözlerini değerlendiren Genelkurmay Başkanı, "Asker olarak bakınca, o söylediklerini kabul etmek mümkün değil... Geldiğimiz noktaya ibretle bakıyorum. Gerçekten, sarfettiği sözler çok seviyesiz sözler. Ben, ona söylettirenlere bakıyorum" ifadesini kullandı.
     
    Bu tip konuların kendilerini üzdüğünü ve Türk insanını rencide ettiğini söyleyen Büyükanıt, "Onları şımartanların kimler olduğunu sizler benden daha iyi biliyorsunuz... Türkiye'nin başından bu belayı defetmek zorundayız" dedi.
     
    Irak Kürdistan Demokrat Partisi (IKDP) Dış İlişkiler Sorumlusu Safin Dizayi, Büyükanıt'ın açıklamalarını dinlediklerini ve değerlendireceklerini söyledi.
     
    ÖNE ÇIKAN MESAJLAR
     
    CUMHURBAŞKANLIĞI TARTIŞMASI
    "Cumhurbaşkanı aynı zamanda Türkiye'nin başkomutanı. Laikliğe, Türkiye'nin üniter yapısına bağlı, Cumhuriyet’in temel değerlerine sözde değil özde sahip olan birinin seçilecek olmasını umut ediyoruz. Hem vatandaş, hem de TSK'nın bir personeli olarak. Karar Meclis'in kararı. Başka birşey söyleme durumunda değilim."
     
    Büyükanıt, gazeteci Murat Yetkin'in "değerlerine sözde değil, özde sahip cumhurbaşkanı seçileceği konusunda kuşkunuz mu var" şeklindeki sorusuna, "Hayır, yok" yanıtını verdi.

    Büyükanıt, Emin Çölaşan'ın "genel gidişten memnun musunuz" şeklindeki sorusunu ise, "Kişiler bazında konuşmuyorum. Ancak sonuçlandığı zaman değerlendirebilirim. Yorum yapmam doğru olmaz" şeklinde yanıtladı.
     
    Genelkurmay Başkanı, Taki Doğan'ın "Subay eşlerinin türban takması yasak. Acaba TSK'nın başkomutanının eşi türbanlı olur ise, ne olur" şeklindeki sorusuna ise güldü ve yanıt vermedi.


     
    BİR ÖRNEK...
    "Bir yerde operasyon yapılıyor. Çok sert bir arazi. Bir terörist kaçıp teslim oluyor ve orada operasyonu yürüten komutana "yuvalandıkları yeri biliyorum" diyor. Alıyorlar teröristi giriyorlar. O sırada ateş başlıyor. İlk açılan ateşte terörist hayatını kaybediyor.
     
    Şu anki yasalara bakıldığında böyle bir olayda o operasyonu yapan komutan 'ölüme
    sebebiyet vermek'ten mahkemeye gider. 'Yer gösterme' diye birşey yok. Anında savcılığa teslim etmek zorundasınız. Dağdasınız. Yer göstermesi için savcıdan izin isteyeceksiniz. Şunun için söylüyorum bunu; terörle mücadele çok zor."
    OPERASYONLAR, ŞEHİTLER VE TERÖRLE MÜCADELE
    "Son günlerde 10 şehit verdik, 29 terörist aynı periyodda etkisiz hale getirildi. Bu bizim için teselli değil ama maalesef mücadelenin tabiatında var. Elde ettiğimiz istihbarata göre, mayıstan itibaren terör örgütü faaliyetini yoğunlaştıracak. Komutanlarımız bölgedeki faaliyetlere ağırlık verdi. Birçok bölgede büyük çaplı operasyonlar var.
     
    (...) Terörle mücadelede en zor şey teması sağlamaktır. Çünkü teröristler ufak gruplar halinde kendini saklama imkanına sahip. Başarılı olmak için;
     
    * Siyasi ve askeri kararlılık
    * Milis güçlerinin veya işbirlikçilerin etkisiz hale getirilmesi (Teröristi dağda tutan bunlar, halkın içindeler, Silahlı Kuvvetler'in etki alanı dışında)
    * Psikolojik harekat
    * Dış desteğin kesilmesi (Maddi destek olarak değil. Dış desteğin hem siyasi, hem maddi boyutunun etkisiz hale getirilmesi)
    * Terörist örgütün ümidinin kırılması (Son yıllarda ülke içinde ve ülke dışında ortaya çıkan bazı olumsuz durumlar terör örgütünün ümitlenmesine yol açmıştır. Bu ümidin mutlaka kırılması lazım. Bu örgütü destekleyen partinin pervasız tutumlarını hepimiz görüyor ve yaşıyoruz)

    "Bazı teröristlerin halen TBMM ile irtibatlarının devam ettiği sözüm yanlış anlaşıldı. Örgütün siyasi sorumlusu olan bazı kişiler var. Bunların bir kısmı emekli maaşı, milletvekili maaşı alıyor. 'Bunlar kazanılmış hak'. Teröristin emeklilik hakkı olabileceğini kabul edemiyorum. Sakat kalanlara, şehit ailelerine verilen miktardan birkaç kat fazla maddi imkan sağlanmasını hiç kabul edemem."

    KUZEY IRAK
    "Irak'ta taslak anayasa iyi incelendiğinde şu görülür: Kağıt üzerinde federal yapı. Ama anayasanın içindeki hükümleri iyi incelediğiniz bunun federasyon değil, konfederasyon olduğu görülür. Konfederasyonların da uzun süreli yaşamadığı görülür.

    Süleymaniye'de sadece Kürt bayrağı vardır. Kürt milli marşı çalınır karşılama töreninde. Kuzey Irak'taki durum budur. Federal bir yapıda bazı şeyler merkezi olur. Kuzey Irak'ta merkez bankası kuruldu. Para basıyor. Kendi parasını kullanıyor. Müstakil bir yapı oluşmuştur." 

    ÇALINAN ANDIÇ
    "TSK'da akreditasyon vardır, doğru. O andıç taslaktır. Samimi olarak söylüyorum. Neden akreditasyon var. Biz de isteriz olmasın. Peki, arzu eder misiniz; Türkiye'de bir PKK gazetesi yayınlanıyor. Onun elemanı şuradaki sıralardan birinde oturursun. Nasıl arzu edebiliriz? Aşırı dini yönde yayın yapanlar var. Başlık atıyorlar 'Türk askeri cuma namazının hangi gün kılındığını bilmez' diye. Esasında komedi. 

    Akreditasyon bazı basın mensuplarına ceza vermek değil, 'biz sizinle işbirliği yapmak istemiyoruz' diyoruz. Bütün basın mensupları kendilerini beğendirmek zorunda değil, bizim de öyle bir beklentimiz yok... Birçok kurumda benzer uygulamalar var."
     

     
    YAYIMLANAN GÜNLÜK VE DARBE İDDİALARI
    "Bu günlükleri okuduğumuz zaman şunu sormadan edemiyoruz: İyi de acaba doğru mu? Şimdi ben bilgisayar başına geçsem, yazsam birşeyler, Murat Yetkin'in (gazeteci) günlükleri desem, içine kötü kötü şeyler yazsam.
     
    Bunları yayımlayan derginin (Nokta) genel yayın yönetmeni bir röportaj yaptı. 'Belge var mı?' sorusuna cevap veriyor: 'Günlüğün kendisi belge'. Genelkurmay
    arşivinde var. Demek ki bizim arşivlere de girmişler.
     
    Genelkurmay'daki bütün arşivi tarattırdım. Böyle bir belge yok... Durup dururken biri hakkında nasıl soruşturma açarsınız."
     
    Büyükanıt, AK Parti'ye darbe planladıkları iddia edilen emekli Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek ve eski Jandarma Genel Komutanı Şener Eruygur ile konuyu görüştünüz mü sorusuna, "Sadece bir kere Örnek ile görüştüm. Kısa bir görüşme oldu. Üzgündü. Yasalara başvuracağım dedi" yanıtını verdi.
     
    TSK'YI YIPRATMA ÇABALARI
    "İçeriden ve dışarıdan yapılan saldırı ve karalamalara karşı askerin kendini savunmak zorunda kalması, askerin politikaya müdahalesi olarak gösterilmeye çalışılıyor.
     
    (...) Bu çaba içinde olanlara TSK'yı yıpratmaya çalışmak fayda sağlamaz, bizi güçlü kılar. Silahlı Kuvvetler karşıtlığı ile prim ve yatırım yapmaya çalışmak, yurtiçi ve yurtdışında şirin görünmeye çalışmak kimseye yarar sağlamaz."
     
    "Şemdinli olaylarındaki bana yapılan saldırılar TSK'ya yapılmıştır... 2006'da Genelkurmay önünde sahte belgeleri birilerine dağıtıyorlar. İş buraya kadar geldi. Olayı askere getirdiler, askerden ne koparabiliriz. Yakalanan edenler... Ne oldu onlara? Hiçbirşey olmadı."

    Büyükanıt, Enis Berberoğlu'nun "TSK'yı yıpratma çabalarının tek bir merkezden yönetildiğine mi inanıyorsunuz" şeklindeki sorusuna, "Yalnız asker olarak değil, insan olarak da temel felsefem kesin bilgi sahibi olmadığım hiçbir konuda kimseye bir yafta yapıştırmamak. İpuçları yok mu, var. Ama bir merkezden mi yönetiliyor... Bilmiyorum... Bazı ipuçları olduğunu görüyorsunuz" yanıtını verdi.

    HİLMİ ÖZKÖK İLE TEMAS
    "Hilmi Özkök ile (basın toplantısı öncesi) temasım olmadı... Zaman zaman konuşuruz ama bu konuda herhangi bir temasımız olmadı."
     
    Büyükanıt, Emin Çölaşan'ın "Başbakan, Hilmi Özkök Paşa'ya 'hocam' diye hitap ederdi. Siz hiç böyle bir hitaba maruz kaldınız mı?" sorusuna "Bana mı... Hayır" yanıtını verdi.
     
    ETNİK MİLLİYETÇİLİK VE TERÖR
    "Etnik bir yapı etnik milliyetçiliğe nasıl dönüşür? Cevabı çok basit: Etnik bir yapı üzerine siyasi amaçlı bir söylem yüklerseniz, bu etnik bir milliyetçilik oluşturur. Esasen bu teröre giden yolun başlangıcıdır.
     
    Etnik milliyetçilik nasıl bölücü bir terör örgütüne dönüşür? Belli bir amacı, şiddete dayalı, silaha dayalı bir yolla gerçekleştirmek isterseniz etnik milliyetçiliğe dayalı bölücü, ırkçı bir terör örgütü ortaya çıkar. Türkiye'nin karşı karşıya olduğu sorun budur. Irkçı bir hareket."

    MİLLİYETÇİLİĞİN YÜKSELİŞİ
    "Ülkemizde halen gerçek anlamda terör örgütü varken, Türk toplumunun ulusal değerlerine sahip çıkacak şekilde, gösterilen en küçük bir tepkide 'milliyetçilik yükseliyor' deniliyor.
     
    Bizimki Atatürk milliyetçiliği. İnsanını, devletini, bayrağını sevmek demek. Bizim milliyetçiliğimiz vatanseverliktir. Atatürk, "Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran halk Türk halkıdır" der. Etnik ayrım yok. T.C. Anayasası soydaşlık esasına dayalı değil, yurttaşlık esasına dayalıdır.
     
    İngiltere'de milliyetçi denildiği zaman ırkçılık olarak algılanıyor. Siyahi futbolcular sahaya çıkamıyor, yuhalıyorlar. Türkiye'de böyle birşey olmadı, bundan sonra da olmaz. Türk milletinin yapısına ters."

    ABD'NİN KUZEY IRAK'A KONUŞLANMASI
    "Irak bölünürse kaça bölünür? Üçe bölünür... Mantıklı olmamız lazım, bir arada yaşamaları zor. Sünni gruplar ile Kürtler arasında çatışmalar çıktı. Sünniler Kürtleri ABD'nin maşası olarak görüyor.
     
    Kuzey Irak'a ABD birliklerinin konuşlandırılmasından söz ediliyordu. ABD bunu yaparsa terörü de çeker getirir... Orta vadede Irak'ta bir çözüm olabileceği kanaatinde değilim. Daha kötüye gitme ihtimali var."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow