hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Çin'den İngiltere'ye çok sert Hong Kong tepkisi

    Çinden İngiltereye çok sert Hong Kong tepkisi
    expand
    KAYNAKAA

    Çin yönetimi, İngiltere'nin Hong Kong ile ilgili raporuna tepki gösterdi. Yapılan açıklamada, Hong Kong meselelerinin Çin'in iç meselesi olduğu vurgulanarak İngiltere'nin söylem ve eylemlerinde dikkatli olması gerektiği belirtildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çin Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İngiltere'nin Hong Kong ile ilgili son 6 aylık raporunda Çin'e yöneltilen suçlamalar yalanlanırken, İngiltere'ye Hong Kong meselesine karışmama çağrısında bulunuldu.

    Açıklamada, Hong Kong'un Çin'e ait "özel yönetim bölgesi" olduğunun altı çizildi. Hong Kong meselelerinin Çin'in iç meselesi olduğu ve yabancı ülkenin buna karışma hakkının olmadığı vurgulandı. Ayrıca, İngiltere'nin söylem ve eylemlerinde dikkatli olması gerektiği belirtildi.

    İngiltere parlamentosuna Hong Kong'a ilişkin sunulan raporda da bölgedeki özgürlük konusunun yanı sıra özellikle son dönemde yaşanan Çin'de Hong Konglu kitapçıların gözaltına alınma sorununa değinildi.

    Raporda, İngiltere pasaportu taşıyan ve Hong Kong'da birden bire kaybolan kitapçı Lee Bo'nun, Hong Kong Özel Yönetim Bölgesi'ndeki yasalar bünyesinde bir işlem yapılmaksızın isteği dışında Çin'e götürüldüğü belirtildi.

    Bu durumun, Hong Kong'un Çin'e devredilmesinde Çin ve İngiltere arasında imzalanan ve yasa nezdinde Hong Kongluları "tek ülke iki sistem" altında ortak deklarasyonunu baltaladığı kaydedildi.

    Çin'e bağlı özel yönetim bölgesi olan Hong Kong, Çin'in "afyon savaşı"nı İngiltere'ye karşı kaybetmesinden sonra 1842'de bu ülkeye devredilmişti. Çin, daha sonra 1 Temmuz 1898'de Hong Kong dahil bölgedeki 235 adayı İngiltere'ye kiraladı. Hong Kong, 1898'de imzalanan "kira sözleşmesiyle" uzun yıllar İngiltere hakimiyetinde 1997'de Çin'e devredildi. İmzalanan ortak deklarasyon çerçevesinde, bölgeye 2047 yılına kadar Çin'e sadece dış politika ve savunma gibi alanlarda bağlı kalarak "tek ülke iki sistem" politikasıyla kendi idari bağımsızlığını ve yapısını koruma hakkı tanındı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow