Adana'da "Rakı Festivali"ne yasak tartışma başlattı
Adana'da 'İki kırmızı bir beyaz' sloganıyla masaları süsleyen kebap, şalgam ve rakının özel bir sunuma sahip olduğu tarihi Kazancılar Çarşısı'nda her yılın aralık ayında binlerce kişinin bir araya gelip sofralar kurdurması geleneği için bu yıl 12 Aralık olarak kararlaştırılmışken, Valilik tarafından getirilen yasak tartışma yarattı.
Adana Valisi "Dünya Rakı Günü"nü yasakladı
Kendiliğinden oluşan ve 'festival' olarak tanımlanmaya başlanan etkinliğe günler kala açıklanan yasaklama kararını eleştiren organizasyonun sosyal medyadaki öncüleri, çözüm için etkinliği yasal mecrada düzenleyebilmenin formüllerini aradıklarını söylerken, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı MHP'li Hüseyin Sözlü ile CHP Adana Milletvekili Elif Doğan Türkmen, 'kişisel hürriyetler kısıtlanamaz' eleştirisinde bulundu. Rezervasyon ve program yapan kent dışından gelecek Adanalılar da buradaki yakınları ile yoğun bir iletişime geçerek, olup bitenleri öğrenmeye çalışıyor.
"Yasal zemine oturtacağız"
Kazancılar Çarşısı'ndaki etkinliğe ilgi büyük olunca, Adana Valiliği'nin izniyle kentin sembolü olan tarihi Taşköprü üzerinde de 'Dünya Rakı Festivali' yaparak Adana'ya hem turist çekmek, hem de tanıtım yapma olanaklarını araştırırken, yasaklama kararıyla karşılaşan organizasyonun sosyal medyadaki öncüleri, etkinliğe Vali Mustafa Büyük'ün 'izin vermeyeceğiz' açıklamasındaki gerekçeyi anlayamadıklarını belirtti. Dünyanın dört bir yanından ilgiyle izlenen ve binlerce Adanalıyı bir araya getiren etkinliği Portakal Çiçeği Karnavalı gibi sivil bir organizasyonla kente mal etmeyi planladıklarını belirten bu öncülerden bir otomotiv firmasının genel müdürü olan Cengiz Taltekin, "Bu kadar yıl kendiliğinden oluşmuş bir birlik ve beraberlik geleneği ortadayken, insanların hevesi kursağında kalmamalı. Gerekiyorsa, yetkililerle görüşür gelecek yıllar için etkinliği yasal zemine oturturuz" dedi.
Başkanlar destek oluyor
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı MHP'li Hüseyin Sözlü'nün de destek açıklaması yaptığı etkinliğin Adana'nın tanıtımında ve Adanalıların yılda bir kez bir araya gelmesinde önemli rol üstlendiğini anlatan Cengiz Taltekin, bugüne kadar düzenlenen gecelerde tek bir olumsuzluğun bile yaşanmadığına dikkat çekti.
Geçen yıl yaklaşık 20 bin kişinin gece boyunca tarihi çarşıya giriş çıkış yaptığı bölgede kimsenin kimseyi rahatsız etmeden kebap ve ciğer yiyerek eğlendiğini belirten Taltekin, Türkiye'nin birçok bölgesinden o gün Adana'ya gelecek olan insanların sükutu hayale uğratılmayacağını düşündüklerini belirtti.
Taltekin, etkinliğe destek olan Başkan Hüseyin Sözlü ile Çukurova Belediye Başkanı CHP'li Soner Çetin ve Seyhan Belediye Başkanı CHP'li Zeydan Karalar'ın da geçen yılkı etkinliğe katılanlara ziyarette bulunduğunu, başkanlarla yaptıkları görüşmelerde organizasyonu genişletmeyi planladıklarını hatırlattı.
"Bireysel hürriyete müdahale"
Avukat olan CHP Adana Milletvekili Elif Doğan Türkmen, valiliğin yasaklama kararı ile ilgili açıklamasında, hoşgörü kültürünün giderek yok olması ve yaşam alanlarına müdahale eden bir örnekle karşılaştıklarını savunarak şöyle dedi:
"Sayın Vali'nin aldığı karar bireysel özgürlüklere, sivil inisiyatife engel niteliğindedir. Mesele, Valinin yasaklama kararına gerekçe olarak sunduğu alkol kullanılması ya da kullanılmaması değildir. Asıl mesele, insanların yaşam alanlarına ve yaşam tarzlarına kısıtlama getirip, müdahale edilmesidir. Hoşgörü kültürü giderek yok oluyor. Vali, toplumun tüm kesimlerinin yaşam tarzları ve yaşam alanlarıyla ilgili taleplerini yasakçı bir anlayışla değil, özgürce güven içinde yaşayabilmeleri için gerekli tedbirleri alan çalışmaları hayata geçirmelidir."
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü de, yasaklama kararının bu etkinliğe katılacak olanların kişisel hürriyetlerinin kısıtlanması anlamına geleceğini söyledi. Başkan Sözlü, bazı sendika ve derneklerin kendisini göreve çağırdığını anımsatıp, "Bizim böyle bir yetkimiz yok" diye konuştu.
Kendiliğinden oluşan bir etkinlik
Adana'daki Kazancılar Çarşısı'nın olduğu bölgede yıllardır pazar günleri kurulan Kuş Pazarı'na gelenler için ciğerci tezgahları açılır, sabahın ilk ışıklarıyla buraya gelenler de ciğer ve kebapla kahvaltı yapar, o dönem pavyondan çıkanlar da gelip, bir kaç kadeh daha içip ciğer yedikten sonra Irmak Hamamı'na giderek ter attırırdı. Sonraki yıllarda Kuş Pazarı bölgeden taşınsa da ciğerciler yerinde kaldı, pavyonlar da giderek yok oldu ama ciğer kebap ve birkaç kadeh rakı alışkanlığı devam etti.
Küçük gruplar halinde buraya gelenler 2010 yılında başka şehirlerde yaşayan Adanalıları, 'Adana'da Buluşalım', 'Dünya Rakı Günü' ve 'Rakı Festivali' adıyla kente davet etti. O gün çekilen görüntüler sosyal medyada yayınlanınca her yıl Aralık ayının ikinci haftası buluşmaya karar veren Adanalıların sayısı Kazancılar Çarşısı'nda her yıl katlandı. Geçen yıl yaklaşık 20 bin kişi 'Dünya Rakı Festivali' adı altında bir araya gelip, gece boyunca kebapla şalgam ve rakı içerek eğlendi. Çarşıdaki dükkanlar akşam saatinde kapandığı için kebapçıların ara sokaklara kurduğu sofralarda Roman çalgıcılar müşteri eğlendirirken, bu rengi görüp yaşamak üzere bir kaç saatliğine çarşıya uğrayıp sadece kebap yiyenler de önemli bir sayıya ulaştı.
düşürdü.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA! İZMİR, MUĞLA, AYDIN... Meteoroloji Tek Tek Uyardı! Çok Kuvvetli Geliyor! Dikkat...
İngiltere'de Türk profesör ölü bulundu! Eşinden açıklama
HABER || Kahire'de tarihi zirve: Peş peşe önemli görüşmeler! Erdoğan'dan 'terörsüz Suriye' mesajı
Türkiye'nin kanı donmuştu! Caninin ailesinden dilekçe: Bu soyadını taşıyamayız
Terör örgütü panikledi! PKK-YPG silah bırakacak mı? Abdulkadir Selvi yazdı