hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    12 yıl sonra kritik ziyaret! Kalkınma Yolu Projesi neden önemli? Irak ordusu ile ortak operasyon mu olacak?

    KAYNAKCNN TÜRK

    Cumhurbaşkanı Erdoğan seçimlerin ardından ilk yurtdışı seyahatini 12 yıl aradan sonra yarın Irak'ın başkenti Bağdat'a yapacak. Ziyaretle, iki ülkenin siyasi, diplomatik ve güvenlik konularının yanı sıra ekonomik ve ticari ilişkilerle ilgili de önemli adımların atılması bekleniyor. Özellikle de Türkiye-Irak Kalkınma Yolu Projesi bu ziyaretin önemli bir başlığı olacak. Kalkınma Yolu Projesi neden önemli? Irak ordusu ile ortak operasyon mu olacak? Detayları CNN TÜRK Haber Müdürü İdris Arıkan aktardı...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İDRİS ARIKAN ŞU İFADELERLE AKTARDI;

    Tarihi bir şey vardır ya, mallar Doğu'dan gelir, Batı'ya gider. Hep bu söylenen bir şeydir. Buraya gelecek toplam 600 milyar dolarlık bir maldan bahsediliyor. Doğu'dan Batı'ya.
    Fav Limanı'ndan çıkacak bu mallar. Irak'ın içerisinden geçerek Türkiye'den geçecek Batı'ya gidecek. Burada 5-10 milyon dolarlık bir gelirden bahsediliyor. Irak sadece petrol zengini bir ülke. Bunun için kime ihtiyacı var? Türkiye'ye.

    Türkiye'nin talebi ne? Buradaki terörün bitişi. İşte bu görüşme bu yüzden tarihi. Eğer buradaki terör sorunu çözülürse; biz Suriye'de güvenli koridor kurduk ya, burada da dağları taşları aşarak işte Pençe Operasyonları yaparak, burada büyük alanda kontrol sağladık ya, dağlardan inen teröristleri de yok ederek, bu bölgedeki terör sorununu halletmeye çalışıyor. İlk defa bir terör ve güvenlik anlaşmasından bahsediliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ZİYARETİN HEMEN SONRASINDA OPERASYON BAŞLAR MI?

    Bu yaz terör sorunu Irak'ta bitecek demişti Cumhurbaşkanı Erdoğan. Ziyaretin en temel konularından birisi terör operasyonu. Irak ordusu ile ortak operasyon bekleniyor. Irak çökmüş bir devlet. Burada Türkiye ile birlikte Kalkınma Yolu Projesiyle bunu üzerinden atmak, refah seviyesini artırmak istiyor.

    Irak'ta bir merkezi otorite var. Haşdi Şabi var, Terör örgütü var, PKK dağlarda, peşmerge var, merkezi hükümetin kendi ordusu var. Kim bu ülkenin gerçek gücü? Irak bu çökmüş devlet statüsünden istikrarla, refahla, Kalkınma yolu Projesiyle kurtulmak istiyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow