hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Apple, yaklaşan dava yüzünden bir anda 113 milyar dolar değer kaybetti

    Apple, yaklaşan dava yüzünden bir anda 113 milyar dolar değer kaybetti
    expand
    KAYNAKDonanım Günlüğü

    Bildiğiniz gibi bu hafta teknoloji dünyasının gündemine bomba gibi bir haber düştü. Amerikan Adalet Bakanlığının Apple’a karşı harekete geçmesi, Amerikalı teknoloji devinin gidişatına dair soru işaretleri yarattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çünkü Amerikan Adalet Bakanlığı, şirketi tekelcilikle suçluyordu. Amerikalı teknoloji devinin böylesine ciddi bir kurumdan böyle bir suçlamayla karşılaşması, borsalarda da panik yarattı. Bu da şirketin hisselerinin bir anda düşüşe geçmesine sebep oldu.

    Amerikan Adalet Bakanlığının Apple’a karşı dava açmaya hazırlandığı haberinin ortaya çıkmasının ardından şirketin hisseleri yüzde 4.1 değer kaybetti. Bu da şirketin bir anda 113 milyar dolar değer kaybetmesine sebep oldu. Bu son düşüşle birlikte şirketin değeri son bir yılda yüzde 11 düşmüş oldu.

    Amerikan Adalet Bakanlığının iddiasına göre Apple, sadece rakiplerinden daha iyi olmasıyla değil, ABD’de yürürlükte olan tekel karşıtı yasaları da çiğneyerek rakiplerine karşı ezici bir üstünlük kurdu ve tekel haline geldi.

    Özellikle şirketin kapalı ekosisteminden vazgeçmemesi bu noktada ön plana çıkıyor. Hem yazılım hem de donanım tarafında her şeyi kendisine özel tutan şirket, bu sayede kendi servislerinin rakiplerine karşı haksız bir avantaja sahip olmasını sağlıyor. Çünkü şirketin kendi uygulamaları ve servisleri, iOS ile çok daha uyumlu olurken, üçüncü partiler tarafından geliştirilen yazılımlar optimizasyon sorunu yaşayabiliyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow