Demirören ve Gümüşdağ 2 yıl önce yabancı kuralı için ne demişti?
Her şey Kulüpler Birliği'nin Süper Lig'in yayın hakkını sattığı BeinSports'un düzenlediği II. Futbol Zirvesi'yle başladı. Önce Göksel Gümüşdağ 'yabancı kuralının kaldırılabileceğini' söyledi. Sonrasında ortalık karıştı.
Haberin Devamı
Her şey Gümüşdağ'ın konuşmasıyla başladı
/

Kulüpler Birliği ve Başakşehir Kulübü Başkanı Göksel Gümüşdağ II. Futbol Zirvesi'nde yaptığı konuşmada 'Önümüzdeki sezon için yabancı sınırında farklı bir gelişme olabilir ama lla yapılacak anlamına gelmiyor. Altyapıya eğilmeliyiz. Altyapıdan yeni Arda Turan yeni Emre Belözoğlu çıkartmalıyız' demesiyle başladı.
Cumhurbaşkanı'nın konuşması
/

Aynı zirvede konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamaları da konunun ikinci aşaması oldu. Süper Lig takımlarında oynayan Türk gençlerinin sayısının giderek azalıyor olmasını herkesin düşünmesi gerektiğini belirten Cumhurbaşkanı, “Bu tablo yeni futbolcuların yetişmesinde sorun ve tıkanıklık olduğunu gösteriyor. Dünyanın en iyi futbolcularının Türk takımlarında oynaması herkesi sevindirir ancak bu futbolcuların ülke gençlerinden olması bu sevince gurur ve kıvanç katar” ifadelerini kullandı.
Haberin Devamı
Fikret Orman: Yabancı kuralı değişemez
/

Aynı gün konuşan Beşiktaş Kulübü Başkanı Fikret Orman, Gümüşdağ'a katılmadığını belirterek "Cumhurbaşkanımız, yabancı kuralı değişsin demedi. Ama teşhisleri doğruydu. Şu an kural değişecek diye bir şey yok. Değişemez. Biz bütün planlamamızı yabancı sınırı kuralına göre yaptık, hop diye değiştirdiler. Şimdi yine aynı şey. İzin vermem. Yabancı sınırı kaldırılırken, 'Bize bir şey olmaz, Anadolu kulüplerine zarar verir' dedim. Öyle de oldu. Bize bir şey olmadı" demişti.
Terim: Biz bu kuralı açıklarken...
/

Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim ise Gümüşdağ'ın bu tartışmayı gündeme taşımasına tepki göstermişti. Terim, Finlandiya maçı öncesinde düzenlediği basın toplantısında değişiklik gündemiyle ilgili şu ifadeleri kullanmıştı:"Avrupa liglerinin üst düzey ülkelerinin hepsinde serbest. Bizim ciddi istediğimiz şeyler var. Bu, Türk futbolcusunun yurt dışına gitmesi. Bu kural başladıktan sonra, Türk Milli Takımı Avrupa Şampiyonası'na katıldı. Biz bu kuralı açıklarken, 4 sene diye açıkladık. Kurallar hemen uygulanıp, hemen kaldırılamaz."
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Terim: Yabancı kuralı size mani değil
/

Terim yerli oyuncu oynatılmamasının nedenin yabancı oyuncu kuralı değil kulüplerin kendisi olduğunu söyledi:"Altyapıdan oyuncu alıp A takımda oynatmak için yabancı kuralı size mani değil. Öyle bir şey olsa neden isteyeyim. Bu kural, çok ince elendi, sık dokundu. Aslında bunu yaparken, A Milli Takım'da oynama uygunluğuna sahip futbolcu zorunluluğu getirdik. Bu kural, 2018-2019'da bitiyor. Faydalı olduğunu düşünüyorum. İsterseniz yabancı oyuncu almayın. Kadroyu 28 Türk oyuncuyla yapın. Öyle bir zorunluluk yok. Daha önce uygulanan 6+2 yabancı kontenjanında, mukaveleyi feshetmek için fedakarlık yapmak gereken ortamlar vardı. Bunların hiçbiri kalmadı. Ben de buna böyle bakıyorum. Avrupa'daki üst düzey kulüpler ne uyguluyorsa biz de bunu uyguladık."
Terim: Dünyanın yasaklardan kurtulduğu bir ortamda...
/

Terim yabancı kuralını serbest istediğinin altınızı çizip şunları söyleyerek sözlerini şöyle tamamladı: "Bizim yabancı kuralımız oyuncu yetiştirmeyi önlemiyor. Dünyanın yasaklardan kurtulduğu bir ortamda Türk Milli Takımı'nın teknik direktörü açık yüreklilikle 'serbest istiyorum.' diyor. 20-30 futbolcumuzu Avrupa'ya göndersek, Türk Mili Takımı zaten belli olur. Türk oyuncusuyla en büyük başarıları kazanmış biri olarak, Türk oyuncusunun kılına dokunmak ister miyim. Doğrusu bu. Onlar da bu yarışmanın içinde olmalılar."
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Demirören Terim'i ezdi
/

Bu konuda son açıklamayı TFF Başkaın Yıldırım Demirören yaptı ve tartışma boyut atladı. BeinSports'a konuşan Yıldırım Demirören şunları söyledi:'Benim ilk Federasyon başkanlığım döneminde yabancı futbolcu sayısı 11'e kadar serbestti. Daha sonra biz bu sayıyı 8'e düşürdük. Daha sonra kulüplerden yabancı futbolcu sayısının artması yönünde talep aldık. Herkes hemfikir olduğu için biz de hocamızla görüşerek böyle bir karar aldık. Bu karar 4 yıllık bir süreyi kapsıyor ama ben Cumhurbaşkanı'nın söylemine katılıyorum. Daha fazla yerli oyuncu olması lazım. bundan sonrası Kulüpler Birliği'nde konuşulacak. Kulüpler Birliği kabul ederse yabancı kuralını kaldırırız. Eğer ondan sonra bize gelirlerse bizim kararımız olumlu olur. Bu sistemde yerli oyuncular yurtdışına giderek daha fazla oynama şansı yakalıyorlar. Emre, Enes, Çağlar gibi..' sözlerini kullandı.
Demirören kulüpleri suçladı
/

Demirören altyapıdan oyuncu çıkmamasının asıl nedeni olarak ise kulüpleri suçladı: 'Altyapıya bugün kulüplerimiz gerektiği kadar harcayamalıyorlar. Kulüplerin altyapılara 5-6 milyon yıllık harcamaları gerekiyor ama A takımın maaşlarıın ödeyemedikleri için altyapıya da gerekli harcamaları yapamıyorlar. Böyle olunca da bizim istediğimiz şekilde oyuncu yetişmiyor' dedi..
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Kasedi geriye saralım: Yabancı kuralını kimler getirdi?
/

Şimdi geriye dönelim... Yabancı kuralını kim getirmişti, nasıl açıklamışlardı hatırlayalım. Tarih 5 Ocak 2017:. Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı Göksel Gümüşdağ, Galatasaray Kulübü Başkanı Duygun Yarsuvat ve TFF Başkan Vekili Servet Yardımcı ile birlikte medya mensuplarının karşısına çıkan TFF Başkanı Demirören, federasyon olarak başlattıkları değişimin en büyük adımlarından birinin, altyapıdan gelen genç yeteneklere şans yaratmak olduğunu aktararak, "Bu amaçla yürürlükte olan yabancı kuralında değişikliğe gitme kararı aldık. Bu değişikliğin asıl amacı, yabancı oyuncu konusunda sınırı kaldırmak, yerli oyuncu konusunda da teşvik yapmaktır. Bu nedenle yeni uygulamaya, 'yabancı kuralı' değil, 'yerli kuralı' diyoruz" ifadelerini kullanmıştı.
Pek çok kişiyle görüşülmüş pek çok değerlendirme yapılmıştı
/

Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim'in yaklaşık 1 yıldır bu konuda çalışma yürüttüğünü dile getiren Demirören, "Pek çok kişiyle görüştü, pek çok değerlendirme yaptı. Kulüplerimizin mali yapılarını değerlendirdik. Ona göre belli çalışmalar yaptık. Bugün öğleden sonra yönetim kurulumuzla, ardından Kulüpler Birliği Vakfı temsilcileriyle görüştük. Burada olamayan kulüp başkanlarından da telefonla onay alındı. 18 kulübümüzün onayıyla aldığımız kararları size açıklamak istiyorum" diyen Demirören, sözlerini şöyle sürdürmüştü: "Bu aldığımız kararların hepsi, 2015-2016 sezonunda geçerli olacaktır. Öncelikle 28 oyuncuya lisans hakkı vereceğiz. Oyucuların 14'ü yerli, 14'ü yabancı olacak. Bu 14 yerli oyuncunun içinde, 2 tane alt yapıdan, 4 tane de Türkiye'de yetişmiş olacak. 14 yabancının isterse 11'i de ilk 11'de forma giyebilecek. Yabancı ülke milli takımlarının formasını giyen yerli oyuncular, yabancı statüsünde kabul edilecek. Maç kadrosundaki 18 oyuncunun 7'si yerli, 11'i yabancı olabilecek. Bir tane Türk kaleci olma mecburiyeti bulunuyor."
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Gümüşdağ'ın 2 yıl önce yaptığı tam tersi açıklama
/

Peki bugün yabancı kuralının kaldırılabileceğini söyleyen Göksel Gümüşdağ o gün ne demişti, hatırlayalım:"TFF bir çalışma içindeydi. Biz de onlarla istişare içindeydik. TFF ile Kulüpler Birliği Vakfı'nın bu diyalog ortamı, özlem duyulan bir durumdur. Sizlerin huzurunda bir kez daha TFF Başkanı Yıldırım Demirören ve ekibine, Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim'e teşekkür ediyorum. İstişare ederek, konuları tartışarak, Türk futbolunun menfaatleri yönünde kararlar alma noktasında, çok önemli bir diyalog süreci yaşadık. Bunun da Türk futboluna katkı sağlayacağına tüm kalbimizle inanıyoruz. Şu an zannediyorum 11-12 kulüp başkanımız aramızda. Aramıza katılamayan kulüp başkanlarımla da telefonda görüştüm. Bu projeye hepsinin tam desteği var. Biz Kulüpler Birliği Vakfı olarak bu projeye tam destek vermekteyiz. Türk futboluna hayırlı ve uğurlu olsun."
Gümüşdağ: Sistem öyle güzel kurulmuş ki
/

Toplantının ardından da basın mensuplarına açıklamada bulunan Gümüşdağ, "2015-2016 sezonunda yabancı serbest diyebiliriz" ifadesini kullanırken, "Serbestlik diyoruz ama sistem öyle güzel kurulmuş ki. Sayın Fatih Terim uzun süredir bu konu üzerinde çalışıyordu. Hem profesyonel olarak hem kulüp hem de milli takım hocası olarak bunun sıkıntılarını yaşamış biri. Bizler de fikirlerimizi verdik. Tüm kulüplerin desteğiyle kabul gördü" değerlendirmesinde bulunmuştu.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Başarısızlık itirafı
/

Tüm bu verilerin ışığında iki yıl önce Demirören ve Gümüşdağ'ın getirdikleri sistemi şimdi kaldırmaya kalkmaları doğal olarak futbol dünyasında tartışmaya neden oldu. Kendi getirdikleri sistemi başarısız diye kaldırmaya çalışan Demirören ve Gümüşdağ bu durumda kendi yaptıkları işte başarısız olduklarını da itiraf etmiş olmuyorlar mı? Bir not düşelim: Demirören'in açıklamalarını dikkatle okursanız aslında Başkan'ın yabancı kuralını savunduğu ortaya çıkıyor.