Tüp bebekte kuyruğu olmayan spermler de sonuç verebilmekte
Kuyruklu sperm çıkmayan azospermi (azoospermia) olgularında MikroTESE işleminin yıllardır başarıyla uygulandığına dikkat çeken Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Kaan Aydos, kuyruğu olmayan spermlerin tüp bebekte kullanımı hakkında açıklamalarda bulundu.
Prof. Dr. Kaan Aydos'un konuyla ilgili yaptığı açıklama şöyle:
Tahlillerinde ölü ya da canlı olgun ve kuyruklu sperm çıkmayan azospermi (azoospermia) olgularında MikroTESE, güvenli bir uygulama olarak yıllardır başarıyla kullanılmaktadır. Başarı şansı düşük de olsa, bir kademe daha az olgunlaşmış elonge spermatidler de sonuç vermektedir. Ancak hiç kuyruk gelişimi olmayan yuvarlak spermatid dediğimiz hücrelerin gebelik şansı çok daha düşük kalmakta. Bu nedenle de çoğu merkezde bu hücreler tüp bebekte kullanılmazlar.
Japonya'da yeni araştırma
Ancak, geçtiğimiz yıl Japonya'nın 4 büyük üniversitesi, bu tür spermatid kullanımı sonucu elde ettikleri sonuçları yayınladılar. Buna göre, eğer dikkatli biçimde hücre seçimi yapılırsa, sağlıklı gebelik ve doğum elde edilebileceği gösterildi. Gerçekten de bu şekilde spermatid kullanılarak yapılan tüp bebek denemelerinde sağlıklı doğum olguları bildirdiler. Hastaların tümü daha önce TESE ameliyatı geçirmiş ve kuyruklu, olgun sperm bulunamamıştı. Doğan çocukların hepsi de sağlıklı olup, herhangi bir anomali göstermemekteydiler.
Araştırıcılar spermatid kullanımında en önemli kriterin, bu hücrelere FISH boyaması yapıldığında, haploid özellik göstermeleri olduğunu özellikle vurgulamaktalar. Ayrıca, tüp bebek sırasında embriyoların elektrik ile uyarılması da fertilizasyonun gerçekleşmesinde önemli bir uygulama olmuştu.
Hücre seçimi iyi yapılmalı
Kuyruğu olmayan yuvarlak hücrelerin tüp bebekte kullanımının, yani ROSI işleminin başarılı olması için en önemli husus, hücre seçiminin iyi yapılmasıdır. Eğer hücre seçimi uygun kriterlere göre yapılırsa, bunların gebelik şansı vardır. Burada FISH boyaması ile haploid dediğimiz genetik olgunluk evresine eriştikleri gösterilen hücreler, tüp bebekte tutma şansı olan hücrelerdir. Ancak FISH boyaması yapılan hücreler tüp bebekte kullanılamayacağı için, tek kriter bu hücrelerin şekline bakılarak sağlıklı hücre olup olmadığına karar verilmesidir.
Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Kaan Aydos
Biz de bir süredir, eğer ejakulat tahlillerinde FISH boyaması haploid hücre çıktığını gösterirse tüp bebeğe geçilmesi protokolünü uygulamaktayız. Gerçekten de böyle olgularda mikroTESE yapıldığında olgun ve kuyruklu spermlerin çıkma olasılığı daha fazla olmaktadır.
Netice olarak, TESE sırasında olgun ve kuyruklu sperm hücreleri bulunamazsa, ejakulatın FISH incelemesinde de haploid hücre çıkmışsa, uygun morfolojide hücre seçimi yapılarak yuvarlak spermatidlerin tüp bebekte kullanılması başarılı sonuç verebilir. Ancak bunun başarı şansının, normal tüp bebek uygulamalarına göre düşük olacağı da unutulmamalı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Faydası 1 tatlı kaşığında saklı! Boğaz ağrısına doğal çözüm...
Balık tüketimi kış aylarının neden olduğu depresyonu önleyebilir
45 dakika süren öksürük hayatını kararttı!
Hamilelikte mide bulantısına iyi gelecek öneriler
Her 100 kişiden 5’inde var! Nedeni fazla tüketilen kahve de olabilir stres de... Bu belirtilerle sinyal veriyor