İyi huylu prostat büyümesine dikkat

Ürolojik hastalıklar içinde ilk sıralarda yer alan ve idrara çıkma bozukluğu oluşturan iyi huylu prostatbüyümesinde tedaviye geç kalındığında, böbrek yetmezliği, mesane taşları, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları ve idrar yapamamaya bağlı sonda kullanma mecburiyeti gelişebildiği belirtildi.
Türk Üroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Önder Yaman, ürolojik hastalıklar içerisinde en sık görülen sağlık sorunlarından birisinin "İyi Huylu Prostat Büyümesi-BPH" olduğunu söyledi. Yaman,
hastalığın özellikle gece uyurken sık sık idrar nedeniyle uyanmak, acil idrar yapma isteği, idrara başlarken bekleme, ıkınma, zorlanma, kesik kesik idrar yapma, idrarını tam boşaltamama, mesanede idrar kalma hissi, idrarı yaptıktan sonra damlama olması gibi belirtilerle kendisini gösterdiğini anlattı.
Prof. Dr. Yaman, hastalığın hafif, orta ya da şiddetli şekilde seyredebildiğini ifade ederek, "İyi huylu prostat büyümesinde tedaviye geç kalındığında böbrek yetmezliği, mesane taşları, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları, mesanede geri dönüşü olmayan bozulma ve idrar yapamamaya bağlı sonda kullanma mecburiyeti gelişebilir" uyarısında bulundu.
Tüm dünyada 50 yaşın üzerindeki her 2 erkekten 1'inde iyi huylu prostat irileşmesine bağlı idrara çıkma bozuklukları bulunduğuna işaret eden Önder Yaman, "Bu, koroner kalp hastalıkları, hipertansiyon ve şeker hastalığından sonra 4'üncü sıklıkla görülen bir durumdur'" dedi.
Türkiye'de 5 milyon 100 bin erkek bu sorunu yaşıyor
İstatistiksel çalışmalara göre, Türkiye'de 50 yaşın üzerinde 5 milyon 100 bin erkekte prostat irileşmesine bağlı idrara çıkma şikayeti bulunduğunu anlatan Yaman, şunları kaydetti:
"Avrupa'da ise bu sayının 25 milyonun üzerinde olduğu bildirilmektedir. Bu erkeklerin ancak yarısı şikayetleri nedeniyle doktora başvurmaktadır. Hekime BPH nedeniyle giden hastaların yaklaşık yarısı ilaç tedavisi alırken, 4'te 1'i ameliyat edilmektedir. Geri kalan 4'te 1'lik grup ise düzenli olarak takip altındadır. Takip edilen hastaların 6'da 1'i 2'nci yılın sonunda, 5'te 1'i 4'üncü yılın sonunda cerrahi müdahaleye alınmaktadır."
Prof. Dr. Yaman, cerrahi operasyonun son seçenek olduğunun altını çizerek, ameliyattan önce mutlaka ilaç tedavisinin uygulanması ve hastanın dikkatli bir şekilde izlenilmesi gerektiğinin daha doğru olduğunu, gelişmiş ilaçlar sayesinde prostatta küçülme, prostat-mesanede gevşeme sağlanabileceğini de vurguladı.
SON DAKİKA
-
01. 22
Bakanlık'tan hayvansal menşeli parça içeren ürünlere düzenleme
-
00. 15
Guterres: "Gazze, bir ölüm tarlasına döndü"
-
00. 03
TBMM Genel Kurulu'nda, 'Cunta' tartışması
-
23. 27
Titanik ile ilgili o gerçek yıllar sonra ortaya çıktı!
-
23. 13
İçişleri Bakanlığından afet genelgesi
-
22. 47
Hayatı boyunca dedesi olarak bildi! Ölüm döşeğinde gerçeği itiraf etti
EN ÇOK OKUNANLAR
Uykusuzluk, kilo verememe, geçmeyen yorgunluk... Kansızlıktan D vitamini eksikliğine sebebi bunlar olabilir
Tavuk dönerde ölüm riski! Kocaeli'de 648 kişi zehirlenmişti! Pişirirken bu hatayı sakın yapmayın! Ölümcül olabilir
Kalp krizinde ilk 3 dakika hayati önem taşıyor! Uzmanı kritik belirtileri tek tek sıraladı
Ergen beyni tehlikeyi görmüyor
Normal doğum korkusunu ortadan kaldırıyor! Sezaryene karşı prenses doğum! 'Prenses doğum yöntemi' nedir, nasıl uygulanır?