hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hepatit A Aşısı Nedir? Ne Zaman Yapılmalı? Hepatit A Aşısının Yan Etkisi Var Mı?

    Hepatit A Aşısı Nedir Ne Zaman Yapılmalı Hepatit A Aşısının Yan Etkisi Var Mı
    expand

    Hepatit A ciddi bir karaciğer hastalığı olarak tanımlanabilir. Hastalığın belirgin bulguları, iştahsızlık, bulantı, ateş, idrar koyulaşması, abdominal hastalık ve sarılık olarak bilinir. Hastalığın seyri direkt yaşla alakalıdır. 6 yaşından küçük olan çocuklarda yüzde 70 oranında belirti göstermez veya hafif seyreder. Ancak erişkin bireylerde belirtiler belirgindir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hastalığın ilerleyen yaşlarda ciddileştiğini belirtmek önemlidir. Hepatit A hastalığı kronik değildir ancak hastaların bazılarında fulminan hepatit görülmektedir. Bu tip Hepatit A, karaciğer işlevinin ağır ve birden bozulmasının belirtisi olarak tanımlanabilir.

    Hepatit A Aşısı Nedir?

    Hepatit A, ciddi karaciğer hastalığı şeklinde tanımlanabilir. Buna Hepatit A virüsü sebep olur. Virüse maruz kalan bireylerin dışkılarıyla temas etmesi sonucunda başka bireylere de bulaştıracağı bilinmelidir.

    Hepatit A virüsü kişiye; gıdalardan, sulardan ve virüsün bulaştığı nesnelerden bulaşabilir. Hastalığın belirtileri; iştahsızlık, bitkinlik, ateş, bulantı, kusma, ishal, sarılık şeklinde belirtilebilir. Bu bulgular, genel olarak maruz kaldıktan 2 ile 6 hafta arasında ortaya çıkar ve genel olarak 2 aydan daha kısa sürmektedir. Fakat kimi insanlar, 6 ay boyunca uzun süre hasta kalabilirler. Hepatit A geçiriliyor ise çalışılmaz duruma gelinebilir.

    Çocuklarda hastalığın belirtisi genel olarak yoktur. Fakat yetişkinlerin neredeyse hepsinde vardır. Belirtiler olmadan da virüsü yaymak mümkündür. Hepatit A, karaciğer yetmezliği ile beraber ölüme sebep olabilir. Fakat bunun çok nadir görüldüğünü de belirtmek önemlidir.

    50 yaş ve üstündeki bireyler ile Hepatit B ya da C gibi başka karaciğer hastalıklarına sahip olan bireylerde bu vaziyet daha sık bir şekilde görülür. Hepatit A aşısı, bütün bu durumların önüne geçer. Hepatit A aşısı 1996 senesinin başında tavsiye edilmiştir. 1996 senesinden bugüne kadar Amerika Birleşik Devletlerinde her sene bildirilen hasta sayısında gözle görülür bir azalma vardır.

    Hepatit A Aşısı Ne Zaman Yapılmalı?

    Hepatit A aşısı, ölü virüs aşısı olarak belirtilebilir. Bu aşı çocuklara iki doz şeklinde uygulanan Hepatit A aşısı, iki dozdan sonra bağışıklığı en yüksek düzeye ulaştırır. Hepatit A aşısı iki doz olmak üzere 18.ay ve 2 yaş dönemlerinde yapılmaktadır. Bu aşının koruyuculuğu ise oldukça yüksektir. Aşı, sağlık merkezleri aracılığıyla yapılır. Hepatit A aşısı yapıldıktan 15 gün sonra, koruyuculuğu görülür. Hepatit A aşısı yapılmasıyla etkisi ömür boyunca sürer.

    Hepatit A Aşısının Yan Etkisi Var mı?

    Hepatit A aşısının yan etkileri bulunmaktadır. Bu yan etkiler genel olarak hafif olup kendi kendine düzelmektedir. Ancak ciddi reaksiyonların da görülmesi mümkün olabilir. Hepatit A aşısını uygulayan kişilerin pek çoğunda herhangi bir problem yaşanmamaktadır. Aşı uygulandıktan sonra görülen yan etkiler;

    - Baş ağrısı,
    - Düşük ateş,
    - Enjeksiyon yerinde kızarıklık ya da ağrı,
    - Yorgunluk şeklindendir. Bu yan etkilerin görülmesi, enjeksiyonun hemen sonrasında başlamaktadır. Bununla beraber bir veya iki gün sürer. Kişinin hekimi bu konuda bilgi verecektir.

    Enjekte edilen aşıdan sonra ortaya çıkacak bazı problemler bulunur. Kimi bireyler bazen aşıdan sonra bayılabilir. Yaklaşık olarak 15 dakika boyunca uzanma ya da oturma, bayılmayı önleyebilir. Kişinin başının dönmesi, görme değişikliğinin olması durumunda görevli kişiye bildirmesi önemlidir. Bazı kişilerde aşıdan sonra uzun süreli ve şiddetli omuz ağrısının görülmesi mümkündür. Ancak bu durumun nadiren ortaya çıktığı belirtilebilir. Hepatit A aşısının genel olarak yan etkileri bu şekilde belirtilebilir.

    Hepatit A Hastalığı Yaygınlık Oranı

    Hepatit A hastalığı, sosyoekonomik vaziyet ve bölgelere göre değişkenlik göstermekle beraber bütün dünya çapında yaygın şekilde görülmektedir. Hastalıkla kışın ve sonbahar mevsiminde daha sık karşılandığı belirtilebilir. Ülkemiz bu hastalık açısından dünya çapında orta düzey yaygınlığın bulunduğu ülkeler içerisindedir.

    ​Hastalık; sosyoekonomik yaşam koşulları ve durumuyla direkt ilişkilidir. Bu şartların düzelmesi ile hastalığın görülme sıklığında belli oranda düşüş görülmektedir. Bununla beraber Hepatit A virüsüyle karşılaşma daha ileri yaşlara kaymaktadır.

    Hepatit A Hastalığından Korunma Yöntemi

    Hepatit A virüsünün esas bulaşma yolu fekal- orak yol olmasından ötürü virüs; su, yiyecek ve çevreye bulaşmasının engellenmesi en mühim kontrol metodudur. El yıkama, hijyenik yaşam gibi unsurlar virüsün insandan insana, aile içi ve hastane içi yayılımını önlemek açısından çok önemlidir. Korunma için en önemli diğer metot aşılanmadır.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow