hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Böbrek taşında bu belirtilere dikkat

    KAYNAKCNN TÜRK

    Yaş ve cinsiyet fark etmeksizin böbrek taşı herkeste görülebiliyor. Özellikle ağrılarla bir hayli zorlayıcı olabiliyor. Peki, böbrek taşı oluşmaması için ne yapılmalı? Hangi tedavi yöntemleri uygulanıyor? Kızılay Hastanesi Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Alper Kafkaslı, CNN TÜRK'te anlattı.

     

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ağrılarla kendisini belli ediyor. Yaş fark etmeksizin herkeste görülebiliyor. Peki, böbrek taşı neden oluşur? Kızılay Hastanesi Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Alper Kafkaslı, "Böbrek taşları ülkemizde görülen en sık üroloji probleminin başında gelmektedir. Erkek, kadın, çocuk ve yaşlı demeden her yaş grubunda görülebilecek bir problem. Özellikle ülkemizde sıvı alımının kısıtlılığı, tuzu fazla tüketmek, oksalat içeriği yüksek gıdalar, yüksek protein tüketmek en önemli sebeplerin başında gelmektedir" dedi.

    Böbrek taşında bu belirtilere dikkat

    "AĞRI, BULANTI VE KUSMA ŞİKAYETLERİYLE ORTAYA ÇIKAR"

    Uzmanlar, bazı belirtilerin görüldüğü zaman geç kalınmadan doktora başvurulması konusunda uyarıyor. Doç. Dr. Alper Kafkaslı, "Böbrek taşları semptomuz gelebileceği gibi aniden başlayan ağrı, bulantı, kusma ve karın ağrısı şikayetleriyle de ortaya çıkabilir. Özellikle ailede bir öykü varsa, kişi daha önce taş düşürmüşse, kişide tekrar etme ve oluşma ihtimali yüksektir" vurgusu yaptı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Böbrek taşında bu belirtilere dikkat

    BÖBREK TAŞI OLUŞMAMASI İÇİN NE YAPILMALI, TEDAVİSİ VAR MI?

    Peki böbrek taşı oluşmaması için ne yapılmalı, tedavisi var mı? Doç. Dr. Kafkaslı, "Taş oluşumunu önlemek amacıyla bol su tüketmek, tuz alımını kısıtlamak, proteinden fakir lifli gıdaları fazla tüketmek gerekmektedir. Tedavileri ise dışardan ses dalgalarıyla taş kırma, kapalı böbrek taşı ameliyatı veya lazerle taş kırma tedavi şeklinde olabilmektedir" diye konuştu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow