hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ağız kokusu nedenleri ve önleme yolları

    Ağız kokusu nedenleri ve önleme yolları
    expand

    Bir insanın hoşnutsuzluğunu ve rahatsızlığını artıran durumlardan biri de ağız kokusudur. Hem sosyal ilişkileri etkileyen hem de öz güveni zedeleyen ağız kokusu, genellikle kişinin kendisi de farkında olmadan etrafa yayılır. Hadi gelin, ağız kokusunun nedenleri ve alınabilecek önlemler konusunda biraz daha yakından bakalım. Dt. Pertev Kökdemir yazdı... (Pembenar)

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Nedenleri

    1- Eksik bakım: Yetersiz diş fırçalama ve diş ipi kullanımı, ağızda bakteri ve yiyecek artıklarının birikmesine neden olabilir. Bu da ağız kokusunun temel nedenlerinden biridir.

    2- Ağız kuruluğu: Ağız salgıları azaldığında, bakterilerin üremesi ve ağız kokusu oluşumu daha yaygın hale gelir. Bazı ilaçlar, tıbbi durumlar veya yetersiz su tüketimi ağız kuruluğuna yol açabilir.

    3- Beslenme alışkanlıkları: Baharatlı yiyecekler, soğan, sarımsak gibi yiyeceklerin sindirimi sırasında oluşan uçucu bileşikler nedeniyle ağız kokusu oluşabilir.

    4- Diş eti problemleri: Diş eti enfeksiyonları ve diş eti çekilmesi gibi durumlar ağız kokusuna neden olabilir.

    Önleme Yolları

    1- Düzenli diş bakımı: Günde en az iki kez diş fırçalama ve diş ipi kullanımı, ağızdaki bakteri ve yiyecek artıklarını temizleyerek ağız kokusunu azaltabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    2- Dil temizliği: Dil yüzeyinde biriken bakteriler, kötü koku oluşumuna katkıda bulunabilir. Dil temizleme aparatları veya uygun olanlarda diş fırçasının arkasını kullanarak dili temizlemek önemlidir.

    3- Ağız kuruluğunu önlemek: Yeterli su tüketimi, ağız kuruluğunu azaltabilir. Ayrıca şekersiz sakız çiğnemek veya şeker içermeyen pastil kullanmak da tükürük salgısını artırabilir.

    4- Düzenli diş kontrolleri: Diş hekiminize düzenli olarak gitmek, diş eti sağlığını kontrol ettirmek ve gerekirse tedavi olmak ağız kokusunu önlemede yardımcı olabilir. Sizin farkedemediğiniz dişler arası çürükler, o bölgelerde yiyecek sıkışmasına ve uzun süre kalarak kokuya neden olabilir.

    5- Beslenme alışkanlıkları: Baharatlı ve kokulu yiyecekleri sınırlamak veya yemek sonrasında ağız temizliğine özen göstermek ve ağız gargarası kullanmak ağız kokusunu azaltabilir.

    Ağız kokusu, genellikle kişisel hijyen alışkanlıklarıyla doğrudan ilişkilidir. Sağlıklı bir ağız ve temiz bir nefes için düzenli bakım ve kontrollerin önemini unutmamak gerekir. Unutmayın, ağız sağlığı genel sağlığınızın da bir yansımasıdır.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow