A vitamini eksikliği sperm sağlığını bozabilir
A vitamini eksikliği ve sperm sağlığı ilişkisi hakkında açıklamalarda bulunan Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Kaan Aydos, bu konuda yapılan çalışmalara dikkat çekti.
Prof. Dr. Kaan Aydos'un konuyla ilgili yaptığı açıklama şöyle:
Sperm değerleri bozulmuş erkeklerde testis içinde vitamin A düzeyinin düşmüş olduğu gösterildi. Washington Seattle Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre, sperm sayı, hareket ya da morfoloji bozukluğu olan erkeklerin testislerinden alınan dokularda vitamin A düzeyleri (retinoik asit) ortalama 0.14 pmol/g bulunurken, sperm değerleri normal erkeklerde bu değer 0.26 pmol/g olarak gözlendi. İki grup arasında anlamlı bir fark vardı.
Vitamin A'nın testisin içinde sperm yapımını uyarması için aktif formu olan retinoik asite dönüşmesi gerekir. A vitaminini besinlerle dışarıdan 2 şekilde alırız: retinol ve beta karoten. Ancak bunlar fonksiyon göremezler. Önce retinoik aside çevrilmeleri gerekir. Retinoik aside çevrilme, testisin içinde, hem Sertoli hücrelerinde hem de sperm serisi hücrelerde olur. Retinoik asid oluştuktan sonra, artık sperm yapımını uyarmaya başlar.
Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Kaan Aydos |
A vitamini hem ergenliğe girildiğinde sperm üretiminin başlatılmasında hem de erişkinlerde sperm üretiminin sağlıklı biçimde sürdürülmesinde işe yarar. A vitamininin testis içinde en önemli görevi, sperm kök hücresi olan spermatogoniumların olgun sperm üretimine başlatılmasındadır. İşte, bu araştırmalarında bilim adamları, spermi bozuk olan erkeklerde testis içinde retinoik asidin çok düşük olduğunu gösterdiler. Bunun nedeni ise ya retinoik asidi yapan enzimlerin eksikliği ya da retinoik asidin fazla yıkılmasıydı.
Ancak çalışmada az sayıdaki erkekte spermde bozulma olmasına rağmen, retinoik asit düzeyi normaldi. Bu da, spermde bozulmada tek sebebin A vitamini eksikliğine bağlı olmayıp, başka nedenlerin de olabileceğini göstermekte. Her ne olursa olsun, sperm değerleri düşük olan erkeklerin önemli bir kısmında, testis içinde A vitamini ürünü olan retinoik asit, normalde olması gerekenden 10 kat düşük gelmekte. Burada A vitamininden yetersiz beslenme önemli bir neden olabilir. A vitamini, havuç gibi beta karoten içeren besinlerle alınabileceği gibi, doğrudan beta karoten ilaçları şeklinde de alınabilir. Ancak ilaç olarak kullanımında yan etkileri bakımından dikkatli olunmalı ve doktor kontrolünde alınmalıdır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Bel çevresi erkeklerde 94 CM, kadınlarda 80 CM'in üzerindeyse dikkat! Meğer bu hastalığın belirtisiymiş... '40 yaş uyarısı'
(1-30 Kasım Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı) “Öksürüktür, geçer” demeyin
Ağız sağlığına karşı uzmanı uyardı: "Kalp ve damar hastalıkları gibi sorunlara yol açabilir"
Ebeveynler, kreş ve anaokulu yöneticileri dikkat: Salgınlar kapıda
Akşam 5 dakikalık yürüyüşün 5 faydası! Etkilerini duyunca şaşıracaksınız