hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    1 Yaş Aşısı Nedir? En Geç Ne Zaman Yapılmalı? Yan Etkileri Var Mı?

    1 Yaş Aşısı Nedir En Geç Ne Zaman Yapılmalı Yan Etkileri Var Mı
    expand

    Özellikle bebeklerin doğumundan itibaren aşı yaptırmak bebeklerin salgın hastalıklardan korunmasında önleyen bir uygulamadır. Bu sebeple hem bebeğin sağlığı hem de toplum sağlığı için aşı yapılması oldukça önemlidir. Ancak yeni ebeveyn olan kişiler genel olarak aşı ile ilgili tam olarak bilgi sahibi değildir. Bu durum da ebeveynlerin aşılarla ilgili tereddütlerinin bulunması anlamına gelir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    1 Yaş Aşısı Nedir?

    1 yaş aşısı bebekler için uygulanan aşı takviminde bulunan aşılardan bir tanesidir. 1 yaşına gelen bebeklerde uygulanan KPA AŞISI zatürre aşısı olarak da bilinir. Aşı bebeğin bacağından ya da kolundan kas içine enjekte edilerek uygulanır. Bu aşı daha önceki dönemlerde uygulandığında bebekte aşıya karşı aşırı alerjik reaksiyon göstermiş ise aşının uygulaması yapılmaz.

    KPA Aşısı Nedir Ve Ne İçin Uygulanır?

    Bebekler için oldukça önemli olan aşılardan bir tanesi de KPA aşısıdır. Bebeklerin zatürre olmasını engelleyen ve Sağlık Bakanlığı'ndan' bebekler artık zatürre olmasın' sloganı ile başlattığı çalışma kapsamında Mayıs 2008'den itibaren uygulaması yapılan bir aşıdır.

    Pnömokok konjugat aşısı olarak da bilinen bu aşı çocukların zatürreden korunması amacıyla uygulanan aşılardan bir tanesidir. Özellikle erken bebeklik döneminde uygulanan KPA aşısı zatürre olma olasılığına karşı bebeklere uygulaması yapılır.

    1 Yaş Aşısının Yan Etkileri Nelerdir?

    Her aşının bebeklerde yan etkisi olabilirken bazı bebeklerde bu yan etkiler görülmez. Bebeklerin alerjik reaksiyon göstermelerine karşı dikkatli yapılması önerilen aşılar vardır ya da bazı aşılar bebeklerin reaksiyon gösterme durumuna karşın uygulanmayabilir. KPA aşısı da bebeklerin daha önceki dozlarda alerjik reaksiyon göstermelerine karşı uygulaması yapılmayan aşılardan bir tanesidir. Her aşının her bebekte aynı yan etkiyi göstermesi beklenemez. Bu sebeple genel olarak bebeklerde KPA aşısı sonrasında oluşan yan etkileri şunlardır:

    İğne Yerinde Ağrı veya Şişlik: genellikle aşı uygulamasından sonra 24- 48 saat arasında burada ki ağrı veya şişlik geçer. Bu sebeple ağrı kesici calpol ve benzeri şurupların bebeklere verilmesi uygun görülür.

    Aşı Sonrası Halsizlik ve Uyku Hali: bebeklerde aşıdan sonra halsizlik ve kas ağrısına bağlı uyuklama hali görülebilir. Bu da bebeklerde normal görülen durumlardan bir tanesidir.

    Aşı Sonrası Ateş: 1 yaş aşısı sonrası bebeklerde en çok görülen yan etkilerden bir tanesi de ateştir. Özellikle aşı sonrası 24- 72 saat arasında ateş görülmesi normaldir. Bu durumda bebeğin kilosuna ve yaşına uygun olarak ateş düşürücü verilmesi 6 saat arayla normal kabul edilir. Ancak bu süreçte 72 saati aşan bir sürede ateş görülme durumu devam ediyorsa bu durum aşı ile bağlantılı değildir. Bu sebeple 72 saati aşan ateş durumlarında bebeklerin bir hekime gösterilmesi gerekmektedir.

    Uygulama Alanındaki Şişlik: aşı sonrası bebeklerde şişlik olması da normaldir. Bir iki gün içinde kendiliğinden kaybolması beklenir.

    Aşı Sonrası Banyo: bebeklerde ateş düşürmesi amacıyla aşı sonrası banyo yaptırılmasında herhangi bir sakınca bulunmaz. Ancak sadece verem aşısında bebeklerde 48- 72 saat arasında banyo yaptırılmaz.

    1 Yaş Aşısı En Geç Ne Zaman Yaptırılmalıdır?

    Bebeklerin vücudundaki bağışıklık sisteminin sağlanabilmesi amacıyla ve bebeğin mikroplara karşı bünyesinin açık olmasını önlemek amacıyla aşıların zamanında yapılması çok önemlidir. Aksi durumda bebeğim mikroplarla karşılaşarak hastalıklar geliştirmesi, hastalık bulaşması durumu gerçekleşebilir. Ancak çeşitli sebeplerden dolayı aşı yapılamayan bebeklerde; Örneğin bebeğin hasta olması gibi durumlarda bebeğin hastalığının bitmesi sonrasında hemen aşı yaptırılması gerekmektedir.

    Aşılanması Gereken Kişiler Kimlerdir?

    Aktif hastalık geçiren kişiler ve bağışıklık sistemi zayıflamış kişilere aşı yapılmayabilir. Aşı Dünya üzerinde milyonlarca kişinin hastalanmasını ve buna bağlı olarak ölümünü engelleyen durumların başında gelir. Bu sebeple toplum sağlığını korumak amacıyla aşılama yaptırmak oldukça önemlidir.

    Bebeklerin aşılanması ile ilgili kişiler doktorlarından ve bebekle ilgilenen sağlık çalışanlarından detaylı bilgiyi almalıdır. Özellikle uzun süre boyunca bebekleriyle ilgilenen sağlık çalışanlarından bebeğin gelişimi ve aşıya karşı oluşabilecek reaksiyonlara karşı bilgi almak önemlidir. Toplumun sağlıklı olabilmesi amacıyla aşılama oldukça önemli bir durumdur. Ne kadar fazla aşısız çocuk olursa toplum sağlığı da o kadar tehdit altında demektir. Bu sebeple aşı takvimine uyarak aşılama yaptırmak ve aşılanma için gereken dönemi atlamamak oldukça önemli bir durumdur.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow