hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dünya'nın En Küçük Ülkesi Hangisidir? Dünya'nın En Küçük Ülkesi Kaç Kilometrekare?

    Dünyanın En Küçük Ülkesi Hangisidir Dünyanın En Küçük Ülkesi Kaç Kilometrekare
    expand

    İstatistiklere göre dünya üzerindeki ülkelerin sayısı 208’tir. Bu ülkelerden bazıları büyük yüzölçümlerine sahip olabildikleri gibi bazı ülkelerin yüzölçümleri de şaşırtıcı derecede küçüktür.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dünya'nın En Küçük Ülkesi Hangisidir?

    Dünya’nın yüzey alanı en küçük olan ülkesi Vatikan’dır. İtalya’nın Roma şehri sınırları içerisinde yer alan Vatikan bağımsız, mikro bir devlettir. Vatikan’ın nüfusu yaklaşık 800 -900 kişi arasındadır.

    Vatikan’ın resmi adı Vatikan Şehri Devleti’dir. Vatikan Şehri 1929 yılında Lateran Antlaşması ile bağımsızlığını kazandı. Vatikan şehrinin tarihi M.S 1. yüzyıla uzanmaktadır. Vatikan Papa tarafından yönetilen monarşik bir devlettir.

    Papa’nın ikametgahı olan Vatikan Sarayı da Vatikan’da bulunmaktadır. Papa 1929 yılından beri evrensel otoritesini kullanmasına olanak sağladığı için bağımsız bir devlet olarak kurulan Vatikan Şehri'nde ikamet etmektedir.

    Dünya'nın En Küçük Ülkesi Kaç Kilometrekare?

    Dünyanın en küçük ülkesi olan Vatikan Şehri Devleti’nin yüz ölçümü 0,49 kilometrekaredir. Vatikan Şehri, Tiber'in sağ kıyısının yakınında, bir zamanlar eski Vatikan Tepesi'nin bir parçası olan ve İsa'nın doğumundan önce üzerine bazı villaların inşa edildiği küçük bir yamaçta yer almaktadır.

    Vatikan Ziyaret Edilebilecek Yerler

    Vatikan şehrinin en önemli para kaynaklarından biri turizmdir. Vatikan Şehrinin en çok ziyaret edilen yerleri Sistine Şapeli, Aziz Petrus Bazilikası ve Vatikan Müzeleridir. Vatikan Müzeleri ve Aziz Petrus Bazilikası son derece popüler olan turistik yerlerdir. Sadece Vatikan Müzeleri 2021 yılında 4,3 milyon insan tarafından ziyaret edilmiştir.

    Aziz Petrus Kilisesi 4. yüzyılda inşa edilen ve 16. yüzyılda yeniden inşa edilen en heybetli binadır. Havari Aziz Petrus'un mezarı üstüne dikilen yapı, Hıristiyan âlemindeki en büyük ikinci dini yapıdır. Vatikan şehrinde bulunan postane, gözlemevi, kiliseler, radyo istasyonu, telefon sistemi, eczane ve bankalar şehre aittir.

    Aynı zamanda şehirde Papayı korumak için İsviçreli Muhafız Birlikleri görev yapmaktadır. Vatikan Şehri'nde vergi yoktur ve ürünler gümrükten muaftır.

    Dünya’nın En Küçük Ülkesi Olan Vatikan Hakkında

    Vatikan şehri büyük ölçüde Rönesans mimarı tarzında inşa edilmiştir. Şehirde Geç Rönesans ve Barok dönemi mimarisine de rastlamak mümkündür.

    Vatikan’ın para birimi Euro’dur. Resmi dili: İtalyancadır.

    Vatikan müzeleri 1410 odaya ve 3000 yıl öncesine dayanan kutsal emanetler ve sanat eserlerine ev sahipliği yapmaktadır.

    Aziz Petrus Bazilikası dünyanın en büyük kilisesidir.

    Vatikan Şehri’nin yarısını Vatikan bahçeleri kaplamaktadır. Vatikan bahçelerinin içerisinde kaktüs ağaçları, çeşmeler ve tarihi binalar bulunmaktadır.

    "Vatikan" adı, Romalılar tarafından "Vatikan bölgesi" olarak bilinen geniş alanda bulunan Vatica veya Vaticum adlı bir Etrüsk yerleşiminden gelmektedir.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow