68 kuşağı "Acuzeler" heykel sergisinde buluşuyor…
Heykeltraş Nüzhet Balcıoğlu, hiç sergilemediği eserlerini 50 yıl sonra ilk kez sergileyecek. Mimar Sinan Üniversitesi'nde açılacak "Acuzeler..." adlı serginin, 68 kuşağını da buluşturması bekleniyor.
Yıl 1966. Genç bir kadın o dönemki adıyla Güzel Sanatlar Akademisi’nin (Mimar Sinan Üniversitesi) kapısından içeri giriyor. Heykel bölümünü birincilikle kazanmış. Genelde heykellerini taştan yapıyor. Taşı seviyor, "direndiği için’’. O dönemin ünlü sanatçılarıyla çalışıyor; Bedri Rahmi Eyüboğlu, Zeki Faik İzer, Şadi Çalık, Kuzgun Acar… Bedri Rahmi O’na ‘’üzüm gözlüm’’ diyor. Fındıklı rıhtımından sadece İstanbul’a değil Türkiye’ye bakıyorlar. Malum 68’li yıllar… Bir gün Deniz Gezmiş geliyor, Üniversite’de konuşma yapıyor. O günü hiç unutmuyor. Biraz resim biraz heykel yaparak, biraz sokağa çıkarak, biraz konuşup tartışarak ülkeyi kurtarmak istiyorlar. O genç kadın okulu uzattıkça uzatıyor. Çünkü dışarıda bir atölyesi yok. Okulda kalıp atölyelerde heykel yapabiliyor. Ama tabii bir yere kadar. Gün geliyor mezun oluyor. Artık taşı sokaktan çıkarmak zorunda.
Heykeltraş Nüzhet Balcıoğlu
Yıllar yılları kovalıyor. O genç kadın heykel yapmaya devam ediyor. Taştan hiç vazgeçmiyor. Taş sert ve dirençli. Üç kez fıtık oluyor. Ülke değişiyor, hayat değişiyor, heykeller çoğalıyor… O heykeller yıllar sonra açtığı atölyeye sığmaz oluyor. Arkadaşları ‘’artık sergi aç’’ diyorlar, ama O istemiyor. Yonttuğu taşlar gibi direniyor. Ta ki …
Sergi açmayı bir şartla kabul etti
Ta ki bir gün, herhangi bir galeride olmaması şartıyla, hiçbir heykelinin satılmaması koşuluyla ve doğup büyüdüğü Güzel Sanatlar Akademisi’nde olması teklifiyle kabul ediyor sergi açmayı. Tam 50 yıl sonra… Adını "Acuzeler’’ koyduğu heykellerini gün yüzüne çıkarıyor. Sergi için; bir dönemin sanatçıları yıllar sonra birbirleriyle haberleşiyorlar… "Bellek yenilemek’’ için, arkadaşları heykeltraş Nüzhet Balcıoğlu’nun "Acuzeleri’’yle tanışmak için… 11 Mayıs Pazartesi günü saat 16:00’da Mimar Sinan Üniversitesi’nde buluşmak için randevulaşıyorlar, Fındıklı rıhtımından bu kez geçmişlerine bakmak için…
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
TÜYAP kitap fuarı başlangıç ve bitiş tarihleri 2024: TÜYAP kitap fuarı 2024 ne zaman, nerede?
Kuruluş Osmanlı'da beylikler dönemi! Osmanlı'da hangi beylikler var? Osmanlı dönemi Anadolu beylikleri hangileri? Kuruluş Osman'a Çeyiz yoluyla katılan beylik!
30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI MESAJLARI! 30 Ağustos fotoğraflı, görselli, Atatürk'ün söylediği sözler ve mesajlar, kutlama mesajları!
İslam Bilim Tarihi: Keşfü'z Zünun Kitabı Ve Yazarı
7 incisiyle Topkapı Sarayı! İlk kez okuyacağınız detaylar: Arife Tahtı, Topkapı Hançeri, Altın Taht ve niceleri...