TEOG'da sistem sil baştan!
Geçtiğimiz ortaöğretim kurumlarına geçiş ve yerleştirme sisteminde yaşanan sorunlara çözüm bulmak amacı ile 2015 tercih ve yerleştirme sistemi tamamen değiştirildi, taslak kılavuzu yayımlandı. Düşünülen yeni yerleştirme sisteminin temel amacı, öncelikle özel okulları tercih edecek öğrencilerin sistemden çıkmasını sağlayarak resmi okullara daha etkin yerleştirme yapabilmek.
Yeni sisteme göre, özel okullardan, kayıtlarını 24 Haziran-10 Temmuz 2015 tarihleri arasında almaları isteniyor. Merkezi yerleştirme sistemi için tercihler ise 6-16 Temmuz 2015 tarihleri arasında alınacak. Önce özel okulları tercih edecek öğrenciler sistemden çıkacak, geriye kalanlar ise merkezi yerleştirme sistemine girecek.
TEOG Sınavlarında tescillenmiş başarılarıyla dikkat çeken Oğuzkaan Eğitim Kurumları son TEOG sınavında da her 10 öğrencisinden birinin soruların tümüne doğru cevap vermesi ve Maltepe birinciliğiyle de bu başarısını perçinledi. Yeni sistemin tüm ayrıntılarını ve kafalarda oluşan tüm soruları Oğuzkaan Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Üyesi ve Eğitim Uzmanı Hatice Yılmaz değerlendirdi:
Önerilen Sistem Başarılı Öğrenciyi Baştan Cezalandırıyor
"Olaya bir de veli ve öğrenci penceresinden bakalım. Oldukça başarılı hatta 0,03 lük yüzdelik dilimde bir öğrenciyi düşünün. Bu öğrencinin gitmek isteyeceği resmi okullar, olursa ilk 300 den öğrenci alan Galatasaray Lisesi veya ilk 700 öğrenci alan İstanbul Lisesi olacak; olmazsa Robert Koleji olacaktır. Bilindiği gibi 1. TEOG’da 5000'e yakın tam yapan öğrenci var. Benzer bir durum veya 1000' e yakın öğrenci 2. TEOG’da da tam yapabilir. Bu durumda öğrenci özel okula kayıt yaptırsa resmi okula giriş şansını kaybedecek; bu kadar çok tam yapanın olduğu bir sistemde Anadolu lisesi şansını denerse istediği özel okula girme şansını kaybedecek. Her şeye rağmen kesin kararlı az sayıdaki öğrenci dışındaki öğrenciler merkezi yerleştirme şanslarını deneyecektir.
Tercihler neden nakil komisyonlarınca alınıyor?
Görülen ikinci sorun, boş kontenjanlara tercih başvurularının il/ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonlarınca alınacak olması. Taslak kılavuzda yerleştirme işlerinin bir defaya mahsus yapılacağı ve yedek yerleştirme yapılmayacağı belirtilmiş. Taslak kılavuzda öğrencilere 25 okul seçme hakları verileceği belirtiliyor. Böylece öğrencilerin çok büyük bir oranda bir okula yerleşebileceği düşünülmüş; ancak daha önceki tercih sayısı ortalamaları incelendiğinde öğrencilerin 12 tercihin bile tamamını işaretlenmediği görülecektir.
Öğrenciye 25 hak da verseniz öğrenci istemediği veya gidemeyeceği okulları tercih listesine almayacaktır. Merkezi yerleştirme sonuçları açıklandıktan sonra ise geçen yıl olduğu gibi bu yıl da öğrencilerin bir bölümü özel okullara geçiş yapacaktır. Bu geçişler ağırlıklı olarak 17 Ağustos’tan sonra açılacaktır. Bu tarihten sonra açılacak kontenjanların nasıl doldurulacağı ise açıklanmamıştır.
Nakilde 5 okul için dilekçe
Geçtiğimiz yıl nakil komisyonları her öğrenciden sadece bir okul için nakil dilekçesi alıyordu; bu yıl beş okul için dilekçe isteyecek. Bu durumda nakil komisyonu üyeleri sadece nakillerle uğraşacaklarından asli işlerini yapamayacaklardır. Ayrıca nakil komisyonlarının öğrenciden beş tercih alacakları belirtilmiş. Yerleştirme ise merkezi sistemle yapılacakmış. Yerleştirme doğrudan nakil komisyonu tarafından yapılacaksa bu durumda yerleştirme sistemi suistimale açık olacak demektir. Bu da sistemin güvenirliğini yitirmesine yol açabilir.
Özel okul kayıtları e-okulda izlenebilecek
Sistemin önemli değişiklerinden biri de bu yıl özel okullara yapılan kayıtların e-okulda görülecek olması. Ancak özel okullara 24 Haziran -10 Temmuz tarihleri dışında kayıt yapabilmeleri için hangi tarihlerde izin verileceği şimdilik belirtilmemiş. Özel okulların çok büyük bir çoğunluğu resmi okulları denemek isteyen öğrencilerinin kayıtlarını e-okula işlemeyeceklerdir. Dolayısıyla sistem sorun üretmeye devam edecektir. Bu konuda benim önerim; 24 Haziran 2015 tarihinden itibaren tamamen tercihlerin alınıp sonuçları en kısa sürede açıklayarak kayıtlara başlanmasıdır. Boş kontenjanlar her akşam ilan edilerek sırası gelen öğrencinin kaydının yapılması sistemin hızla ilerlemesini sağlayacaktır.
Bu arada özel okulların kayıt sistemi dört ayrı grupta toplanmış durumda. 11 veya 12 okul kendi belirledikleri puan hesaplama yöntemiyle öğrenci alacak. 2. grup YEP ile öğrenci alacak, ancak merkezi yerleştirme kılavuzuna girmeyecek. 3. grup YEP ile öğrenci alacak ve merkezi yerleştirme kılavuzuna girecek. 4. grup ise herhangi bir sınav sonucu aramayacak. Velilerin ne tür özel okul aradıklarını da iyi bilmeleri gerekiyor."
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Dehşete düşüren olayı itiraf etti! Oğlunu boğarak öldürüp çöplüğe attı
SON DAKİKA... Kar İstanbul'un kapısına dayandı! Tarih verildi...
Sıfırın altında 18 dereceye düştü! Nehir ve dereler buzla kaplandı: Araçlar için battaniyeli koruma...
HABER || Resmi açıklama yapıldı! Eğitime kar engeli
Bağcılar'da kan donduran cinayet! 12 yaşındaki çocuğu taşla öldürdü... Her şeyi itiraf etti