Erdoğan Anayasa Mahkemesi'ni hedef aldı
İstanbul'da bir açılışta konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Twitter yasağını kaldıran, ardından da HSYK kanunu ve BTK'nın yetkilerinde kısmi iptal hükmü veren Anayasa Mahkemesi'ni hedef aldı. Erdoğan, "Bugün o cüppe sizleri güçlü gösterebilir ama bu ülkeye zarar verir" dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Avcılar Ambarlı İleri Biyolojik Arıtma Tesisinin açılış töreninde konuştu.
Erdoğan'ın buradaki konuşmasının gündemi 17 Aralık ve 25 Aralık 2013 tarihlerinde başlatılan rüşvet ve yolsuzluk soruşturmaları, Suriye'deki kimyasal saldırının ardında Türkiye'nin bulunduğu iddiaları ve Anayasa Mahkemesi'nin verdiği iptal kararlarıydı.
Suriye iddialarına yanıt
Türkiye'nin El Kaide ile bağlantısı olduğu ve Suriye'nin Guta kentinde düzenlenen kimyasal saldırının ardında bulunduğu iddialarını yanıtlayan Erdoğan, "Biz raporların ne niyetle hazırlandığını, bu yazıların ne amaçla yazıldığını çok iyi biliyoruz. Bu operasyonların arkasında hangi hainlerin bulunduğunu çok çok iyi biliyoruz. Türkiye'yi hiç kimse terör örgütleriyle yan yana gösteremez. Bunu yapan, kendi cahilliğini, kendi acziyetini ve kötü niyetini ortaya koyar. Suriye'deki insanlık dışı saldırılarla Türkiye'nin bağlantısını kurmaya çalışanlar, sadece kiralık kalem olduklarını ispat etmekle kalırlar" dedi.
"Yurt dışındaki bazı odakların, bazı çevreler eliyle" ve uluslararası medya aracılığıyla Türkiye'ye yönelik çirkin saldırılarda bulunduğunu ileri süren Erdoğan, sözü "paralel yapıya" getirdi. 17 Aralık ve 25 Aralık 2013'te başlatılan rüşvet ve yolsuzluk soruşturmalarının da "darbe" olduğu iddiasını yineleyen Erdoğan,, "30 Mart'ta Hükümet'i yıpratamadı. İçeride başarısız olunca dışarıdan Türkiye'ye yönelik saldırılarını yoğunlaştırdı. Belirli uluslararası çevrelerde, belli kişilerin, belli kalemlerin Türkiye aleyhine akıl almaz, insaf dışı, mantık dışı iddiaları arka arkaya sıraladıklarını görüyoruz" diye konuştu.
Anayasa Mahkemesi'ne suçlamalar
Konuşmasında Twitter yasağını kaldıran Anayasa Mahkemesi'ne yönelik de sert eleştirilerini sürdüren Erdoğan, "millilik" vurgusunu yineledi. Erdoğan, "Bu ülkenin milli bir kurumu, anayasal bir kurumu çıkıyor, kendi ülkesinin, milletinin, bireyin haklarını savunacağı yerde uluslararası şirketlerin ne yazık ki ticari hukukunu savunuyor. Herkes konumunu, sınırlarını bilecek. Yüzlerce dosya görüşülmeyi beklerken, binlerce insan adalet beklerken, uluslararası şirketlerin hukukunu alelacele karara bağlamak hatta 'bir iç tüzük hazırladık' diyerek yasaların üzerine çıkmak sureriyle kendilerini birincil mahkeme yerine koymak inanıyorum ki bu aziz millete yapılmış çok büyük bir haksızlıktır. Bu aynı zamanda siyasete, idareye müdahaledir" şeklinde konuştu.
Haşim Kılıç, "milli değil, evrensel" demişti
Anayasa Mahkemesi'nin Twitter kararını daha önce de "gayri milli" olarak niteleyen Başbakan Erdoğan'a, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, "Biz evrensel hukuku uygulamak zorundayız. Verilen kararların, dini, milliyeti yoktur. Temel hak ve özgürlükler evrensel değerdir, bu kararlar gayrımilli diye tanımlamak yanlıştır" diye yanıt vermişti.
Twitter'a "vergi kaçakçısı" suçlaması
Erdoğan konuşmasında Twitter'ı da vergi kaçakçısı olmakla suçladı. Erdoğan, şunları söyledi:
"Bunlar Twitter, Youtube, Facebook uluslararası şirkettir. Bunlar kar amacıyla kurulmuş, para kazanan şirketlerdir. Aynı zamanda Twitter vergi kaçakçısıdır, bunların da üzerine gideceğiz. Bu şirketler de her uluslararası şirket gibi gelecek, benim ülkemin Anayasasına, yasalarına, vergi kurallarına uyacak. Ama, bunlarla ilgili verilen karara, uyduk ama saygı duymuyorum"
"Paralel yapı" göndermesi ve HSYK eleştirisi
Konuşmasının devamında Anayasa Mahkemesi'ne yönelik eleştirilerini sürdüren ve "paralel yapı" imasında bulunan Erdoğan, HSYK kanununda Adalet Bakanına verilen yetkileri iptal eden kararın "siyasete dışarıdan müdahale" olduğunu ileri sürdü.
"Cüppeler sizi güçlü gösterebilir ama..."
Erdoğan, şunları söyledi:
"HSYK yasası ile ilgili böyle bir müdahale yapılmıştır, YSK kararları tartışmaya açılmak istenmektedir. Hukukun içine bir ur gibi sirayet etmiş paralel yapı görmezden gelinirken, siyasetin alanına müdahale iştihanın kabardığını görüyoruz. Herkes yetkisini, konumunu ve sınırını bilmeli, ne yaptığına, ne söylediğine dikkat etmelidir. Ben her zaman söylüyorum, siyaset yapmak isteyen koltuğundan kalkar, cübbesini çıkarır, gelir siyasi partilerin çatısı altında siyasetini yapar. Ama bazı koltuklarda bazı cübbelerin içinde siyaset yapılmaz. Şunu herkesin bilmesini istiyorum, bugün o koltuk, o cübbe sizleri güçlü gösterebilir ama bilesiniz ki bu ülkeye zarar verir, millete zarar verir. Ülkemizde bu tür gerilimlerin yaşanmasına ve yaşatılmasına izin vermeyeceğiz. Türkiye'nin artık gerilime tahammülü yok, artık siyaset dışı müdahaleye tahammülü yok."
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Balıkesir'de kahreden yangın: 4 ve 2 yaşındaydılar! 2 kardeş can verdi...
SON DAKİKA HABERİ... Merakla bekleniyordu açıklandı: Engelli maaşı | 65 yaş aylığı | Evde bakım parası | Kıdem tazminatı tavanı! İşte yeni ücretler
HABER || Ankara'da tarihi anlar! Kritik görüşmeye dair tüm detaylar
Ferdi Tayfur'un sevenleri hastaneye akın etti! Dua edip gözyaşı döktüler
Bu gelenek 500 yıldır devam ediyor: Köyde bayram havası oluşuyor