ÇED raporu iptal edilen HES'e "acele kamulaştırma" kararı
Rize'nin Güneysu İlçesi'nde mahkeme kararı ile Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu iptal edilerek yapımı durdurulan Alicik Hidroelektrik Santral projesi için, "acele kamulaştırma" kararı alındı.
Mahkeme kararlarının hiçe sayıldığını belirten Güneysu Çevre Platformu Sözcüsü Ceyhun Kalender, firmaya hukuksuz çalışmalara başlama izni verildiğini iddia etti.
Derelerin Kardeşliği Platformu (DEKAP) Sözcüsü Ömer Şan da, Bakanlar Kurulu'nun hukuksuzluk yaptığını öne sürdü.
Güneysu İlçesi'ndeki Gürgen Deresi üzerinde yapımı planlanan 9 megavat kurulu gücündeki Alicik Regülatörü ve HES Projesi için dönemin Çevre ve Orman Bakanlığı 'ÇED olumlu' raporu verdi.
Yöre halkı, kararın iptali istemiyle 2010 yılında Rize İdare Mahkemesi'ne dava açtı.
Mahkeme, bilirkişi raporlarına dayanarak 2011 yılı Aralık ayında 'ÇED olumlu' raporunu iptal etti.
Hata ve eksiklikler bulunan raporlarının gerçekçi olmadığına ve gelişigüzel hazırlandığına işaret eden mahkeme, bölgede yapımı planlanan HES projelerinin doğal yaşam alanları ile çevreye dönüşümü imkansız zararlar vereceğine vurgu yaptı, raporlarda hukuka, kamu yararına ve mevzuata uyarlılık görülmediğini belirtti.
DEKAP: Bu savaş ilanıdır
HES projesi yapımını durduran bu karar ardından Bakanlar Kurulu kararı ile aynı proje için "Acele Kamulaştırma" kararı alındı.
Derelerin Kardeşliği Platformu (DEKAP) Sözcüsü Ömer Şan, "Bakanlar Kurulu'nun bir savaş hukuku niteliğinde olan acele kamulaştırma" kararı ile açıkça hukuksuzluk yaptığını öne sürdü.
Şan, şöyle dedi:
"Bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti'nde hukukun üstünlüğünü koruyup-kollaması gereken hükümet ve Bakanlar Kurulu, hukuku ve yargıyı ayaklar altına alıyor. Acele kamulaştırma kararı bunun en açık örneğidir. HES projesi iptal edilmiş ve bu iptal onanmıştır.
Bu durumda fiili, yasal ve hukuki olarak böyle bir projeden söz edilememesine karşın Bakanlar Kurulu'nun böylesine bir kamulaştırma kararı alması akla, mantığa, bilime, hukuka, yasa ve yönetmeliklere sığmaz. Bunun anlamı açıkça hukuksuzluk ve savaş ilanıdır."
Radardan kaçmak için Facebook'ta grup kurdular
"Hukuksuzluğun önü açılıyor"
Güneysu Çevre Platformu Sözcüsü Ceyhun Kalender ise, mahkeme kararları dururken ancak savaş ve seferberlik zamanlarında "Kamu yararı" ilkesine dayanılarak kamulaştırma kararı alınmasına tepki göstererek şunları söyledi:
"Devlet kendi mahkemelerinin vermiş olduğu kararları hiçe sayarak ilgili firmaya hukuksuz çalışmalara başlama izni vermiştir. Bu kararla, HES inşaatı sahası üzerindeki tüm taşınmazlar vatandaşa sorulmadan kamulaştırılabilecek, firmanın istediği kamulaştırma bedeli esas olacaktır. Artık vatandaşlar, canlı yaşamını tümüyle yok eden, vadileri bir çöplüğe dönüştüren, suyla beraber bu vadilerde yaşayan insanların hayatına kasteden HES'lerin ne olduğunu çok iyi bilmektedir. Enerji şirketinin, vatandaşların yoğun tepkisi ve mahkeme kararları varken burada bu projeyi gerçekleştiremeyeceğini bilmesine rağmen böyle bir karar çıkartmak için diretmesinin bir anlamı yoktur."
Sular çekildi, tarihi Erciş Kalesi ortaya çıktı!
Gürgen deresi kurumuştu
Rize'nin Güneysu ilçesinde, Gürgen Deresi üzerinde 2010 yılında yapımı tamamlanan Kale Hidroelektrik Santrali'nin deneme üretimine geçmesi ardından su regülatörlere tünellerle taşındığı için, Başköy ile Güneysu ilçesi arasındaki 4 kilometre boyunca Gürgen Deresi tamamen kurumuştu.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Öcalan’a ev hapsi olacak mı? Erdoğan'dan net yanıt! Abdulkadir Selvi yazdı...
Meteoroloji 14 ili uyardı: İzlanda soğukları geliyor
Dehşete düşüren olayı itiraf etti! Oğlunu boğarak öldürüp çöplüğe attı
SON DAKİKA... Kar İstanbul'un kapısına dayandı! Tarih verildi...
Sıfırın altında 18 dereceye düştü! Nehir ve dereler buzla kaplandı: Araçlar için battaniyeli koruma...