Aristo heykeline saldırı

Çanakkale'nin Ayvacık ilçesindeki Behramkale'de bulunan Assos Antik Kenti girişinde ziyaretçileri karşılayan Yunan filozof Aristoteles'in heykeli, kimliği belirsiz kişilerce tahrip edildi.
Ayvacık ilçesinde bugün Behramkale Köyü olarak anılan ve antik dönemde önemli bir liman kenti olan Assos'un girişine, 2009 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca ilk felsefe okulunun kurucusu Aristoteles'in heykeli dikildi. Assos Antik Kenti'nde yaklaşık 2 bin 400 yıl önce önce yaşayan ve antik kentte açtığı felsefe okulunda dersler veren Aristoteles'in (Aristo), antik kent girişinde turistleri karşılayan heykeli, kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce tahrip edildi. Heykelin sağ kolu kırıldı. Yüz kısmında da önemli tahribat oluştu.
IŞİD Palmira'da antik tapınağı havaya uçurdu
Kimliği belirsiz kişiler tarafından sağ kolu kırılan ve yüzü tahrip edilen heykelin onarılması için Behramkale Köyü Muhtarlığı tarafından İzmir'e gönderildi. Bir heykeltıraş tarafından yapılacak onarımın ardından Aristoteles'in heykeli yeniden Assos Antik Kenti girişine dikilecek. Behramkale Köy Muhtarı Hüseyin Kaplan ise, Aristoteles'in tarihteki önemli bir kişi olduğunu ve heykelin de antik kente gelen turistler için önem arz ettiğini belirterek, daha duyarlı olunmasını istedi.
Antik kentin mozaikleri üzerinde piknik yapılıyor
Anish Kapoor'un Fransa'da sergilenen "Vajina" adlı heykeli tahrip edildi
Assos ve Aristo
Antik çağların önemli liman kentlerinden olan Assos, Aristoteles'in ilk felsefe okulunu kurduğu bir yerleşim birimi olarak dünya tarihine geçti. Antik Yunan felsefesinin en önemli ismi ve Platon ile birlikte Batı uygarlığını kuran düşüncelerin sahibi olan Aristoteles, akılcı yaklaşımı, bilimsel görüşleriyle felsefede gerçekçiliğin babası ve mantığın öncüsü kabul ediliyor. Aristoteles, 20 yıl boyunca Platon ile onun Atina'daki akademisinde diyaloglarda bulundu. Daha sonra, Assos'ta bir felsefe akademisi kuran ve burada bir süre felsefe dersleri veren Aristo, Büyük İskender'in öğretmenliğini yaptıktan sonra Atina'ya dönüşünde akademisinin başına getirilmeyince, kent dışında kendi okulu Lykeion'u kurdu. Aristo, MÖ 323 yılında, Büyük İskender'in ölümünden sonra, eski bir şiirinden dolayı dinsizlikle yargılandı ve Khalkis'te öldü.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Dikkat! Meteoroloji gün verip uyardı: Gök gürültülü sağanak alarmı!
Şanlıurfa’da Feci Kaza: 2 Otomobil Kafa Kafaya Çarpıştı, Aynı Aileden 3 Ölü!
Kan donduran cinayet! 24 yaşındaki Hatice toprağa verildi: Anneden yürek yakan feryat
15 Yaşındaki Gülden’i 20 Bıçak Darbesiyle Öldüren Cani, Cinayeti Önceden Mesajla Paylaşmış: “Cezaevinde Koğuş Ağası Olacağım”
Adana'da 6 Günlük Acı Son: Cumali Timi Toprağa Verildi