hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "TSK isterse adım atarız"

    TSK isterse adım atarız
    expand

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kuzey Irak'a operasyon konusunda, "Biz, ülkemizin huzuru, mutluluğu neyi gerektiriyorsa onu yaparız. Bu konuda da bizim güvenlik güçlerimizle, askerimizle herhangi bir ayrı düşmemiz söz konusu olamaz" dedi.

    Başbakan Erdoğan, ATV ana haber bülteninde Ali Kırca'nın konuğu oldu.
     
    Erdoğan, "Kuzey Irak'a operasyon düşüncesi var mı, Silahlı Kuvvetlerle bu konuda tam bir görüş birliği içinde misiniz?" sorusu üzerine, Yapılması gereken neyse; sınır ötesi, sınır içi, bunun vakti saati geldiğinde zaten iletişimlerimiz anında kurulu. Belli ön hazırlıkları bu işin zaten vardır. Burası Türkiye Cumhuriyeti, kabile değil burası" dedi.
     
    Başbakan, "Böyle bir şeyde zaten atılması gereken adımları atacak güçtedir. Bu noktada polisimizle, askerimizle hazır vaziyetteyiz. Zaten şu anda bir hassasiyet var. Böyle bir durumdayız. Bu konuda gerektiğinde bu adım atılır. Hiç gecikmez" diye konuştu.
     
    Erdoğan, siyasi irade olarak her zaman özellikle terör konusunda askere, güvenlik güçlerine, "Bir ihtiyaç var mı? Şu an parlamento yanı hariç, bizden istediğiniz bir yetki var mı? Eksik olanı söyleyin, bunu her zaman veririz" dediklerini ifade ederek, "Ama tabii işin parlamento boyutunu gerektiren bir şey olduğu zaman, o ayrı. O, olağanüstü bir haldir. O zaman tabii ki hemen Parlamento toplantıya çağrılır, bununla ilgili adım da orada atılır. Ama şimdiden zamanı, zemini belli olmayan bir yerle ilgili herhalde parlamentodan bir karar çıkarılacak olursa, bunun tabii geleceğe yönelik ülkeler arasında neler meydana getirebileceğini takdir edersiniz" şeklinde konuştu.
     
    Kırca'nın, "Bir talep geldiği zaman biz parlamentodan bu kararı alırız. Silahlı Kuvvetlerin arkasına yasal desteği veririz" şeklindeki ifadesine Erdoğan, "Kesinlikle" karşılığını verdi.
     
    Erdoğan, aslında meselenin, Türkiye'nin buradaki çıkarları, halkın huzuru ve mutluluğu olduğunu belirterek, "Bunun için yapılması gereken ne ise onu yaparız. Çünkü komşularımız komşuluk hukukunu asla çiğnememelidir" dedi.
     
    Büyükanıt'ın açıklaması
     
    Erdoğan, patlamanın ardından Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın "Terör örgütünün arkasındaki kurumlara bakmak lazım. Bunları kim besliyor buna bakılmalı" açıklamasına da yanıt verdi.
     
    Başbakan Erdoğan, "Böyle şeyler konuşulması Türkiye'ye birşey kazandırmaz" dedi.
     
    "Terörün en önemli amacı propagandasını yaptırmak ve bizim de buna aracı olmamamız gerekiyor" diyen Erdoğan, "Bunları konuşmadan onlarla görüşerek çözmek daha isabetli olur. Terör örgütünün arkasındaki şu var, bu var bizim sürecimizi tıkayabilir" dedi.
     
    Erdoğan, "Siz de dün akşam yaptığınız açıklamada, 'saldırı endişesi taşıyorduk' dediniz. Endişe miydi, istihbarat kaynaklı bir bilgi miydi?" şeklindeki soru üzerine, "Buna 'endişe' dersek yanlış olur. Bunlar istihbari bilgiler. Bu bilgilere göre de güvenlik güçlerimiz tedbirlerini alıyor. Şu anda Türkiye'nin genelinde tedbirler alınmış vaziyette" dedi.
     
    Kuzey Irak'a operasyon
     
    Başbakan Erdoğan bir soru üzerine, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Kuzey Irak'a sınır ötesi operasyon talebi olursa parlamentodan karar çıkarabileceklerini söyledi.
     
    Kuzey Irak'a sınır ötesi operasyon, Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın 12 Nisan 2007 tarihinde yaptığı konuşmada gündeme gelmişti.
     
    Orgeneral Büyükanıt'ın siyasi karara dikkat çektiği sözlerinin hatırlatılması üzerine Erdoğan, "TSK'dan sınır ötesi operasyon talebi gelirse gelirse biz bunu yaparız" dedi.
     
    Erdoğan, "Gerektiğinde bu adım atılır hiç gecikmez. Bu parlamento boyutu olursa o ayrı olağanüstü haldir bununla ilgili adım orada atılır" dedi.
     
    Kuzey Irak'ta ABD'nin üzerine düşeni yapması gerektiğini tekrarlayan Erdoğan, "Ortak çalışmanın gereği yerine getirilmelidir" dedi.
     
    Türkiye'nin kendi kaderini belirlemeye muktedir olduğunu ifade eden Erdoğan, "Türkiye'yi NATO bağlar. Bize yardımcı olması gereken ülkeler yardımcı olmalı" diye konuştu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow