İş Bankası hisseleri yüzde 3 kayıpta!

Aktiflerine göre Türkiye'nin en büyük özel bankası olan İş Bankası'nın hisseleri yüzde 3 kayıpla hareket ederken, analistler düşüşte Twitter'da yer alan ve düzenleyici kurumların banka ile ilgili bir adım atabileceği iddialarının etkili olduğunu söylediler.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ise, ekonominin hayali kişilerin söyledikleriyle yönetilemeyeceğini ve İş Bankası'nın hayali söylemler ile yıpratılamayacak kadar önemli ve güçlü olduğunu kaydetti.
İş Bankası hissedeki düşüş ve Twitter'daki iddialar hakkında yorum yapmadı.
Piyasa değeri 12 milyar dolar (29.5 milyar lira) olan ve ilk seansta en düşük 6.30 lirayı gören İş Bankası'nın hisseleri seansı yüzde 2.76 düşüşle 6.35 liradan tamamlarken, BIST-100 endeksi yüzde 0.12 eksideydi.
Adının kullanılmasını istemeyen bir analist, hisselerdeki kayıp ilgili olarak, "Banka ile ilgili çıkan iddialar vardı. Fuat Avni'nin Twitter hesabından yapılmıştı. Hissedeki düşüş onlarla ilgili görünüyor. Onun dışında banka ile ilgili olumsuz bir haber yok" dedi.
Dolar 2.48'in üzerinde
Daha önce hükümetin atacağı bazı adımlarla ilgili yazdığı bilgiler doğru çıktığı için yazdıkları tedirginlik yaratan ve kim olduğu tespit edilemeyen Fuat Avni imzalı Twitter kullanıcısı, geçtiğimiz hafta sonunda İş Bankası hisselerinin TMSF'ye devri konusunda BDDK'ya talimat verildiğini yazdı. Söz konusu hesap üzerinden, CHP ve İş Bankası Mensupları Munzam Sosyal Güvenlik ve Yardımlaşma Sandığı Vakfı'na ait banka hisselerinin seçimlerden önce TMSF'ye geçmesinin istendiğine işaret eden açıklamalarda bulunuldu.
Konu ile ilgili olarak BDDK yetkililerine ulaşılamazken, TMSF'den bir yetkili, böyle bir adım atılması için öncelikle BDDK'nın karar alması gerektiğini ve bu yönde kendilerine ulaşan bir karar olmadığını söyledi.
İş Bankası'nın yüzde 40.15'i Türkiye İş Bankası Mensupları Munzam Sosyal Güvenlik ve Yardımlaşma Sandığı Vakfı'na, yüzde 28.09'u CHP Genel Başkanlığı'na ait; yüzde 31.76'sı ise BIST'te işlem görüyor.
BDDK, Şubat ayı başında Bank Asya'da imtiyazlı paya sahip bazı ortakların kurucularda aranan nitelikleri taşıdıklarını gösterir bilgi ve belgelerin verilen süreye rağmen BDDK'ya verilmediğini belirterek, bankanın imtiyazlı hisselerinin temettü hariç ortaklık haklarının TMSF tarafından kullanılmasına karar vermişti.
Fethullah Gülen cemaatine yakınlığı ile bilinen Bank Asya, 17 Aralık 2013'te Gülen cemaatinin hükümeti polis ve yargı gibi kurumları ele geçirerek devirmeye teşebbüs ettiğini söyleyen dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan tarafından hedef gösterilmiş, bu süreç sonrasında da bankanın finansal göstergeleri bozulmaya başlamıştı. Fethullah Gülen ise resmi web siteleri üzerinden, süreçle ilgisinin olduğu yönündeki iddiaları yalanlamıştı.
Sean Penn'den "ırkçı" şaka!