Artan iş kazaları sigortacıları da korkuttu
Sigorta şirketleri, Türkiye'de artan iş kazaları ve bu kazalarda yaşanan ölümler ve yüksek maliyetleri nedeniyle kimya, inşaat, boya sektörü ve HES'lerde çalışanları sigortalamaktan çekiniyor.
Sigortacılar, yaygın olan kaçak işçi çalıştırma nedeniyle işverenlerin SGK koşuluna bağlı olan mali mesuliyet sigortası ve ferdi kaza sigortasını da yaptırmaktan kaçındıklarına dikkat çekiyor.
DHA'nın sorularını yanıtlayan Çağatay Sigorta ve Reasürans Brokerliği Kurucusu ve Genel Müdürü Taner Çağatay, hidroelektrik santralleri, boya başta olmak üzere, inşaat, plastik, kimya, kozmetik gibi sektörlere reasürans desteği sağlanmasında ve teminat altına alınmasında zorluklar yaşandığına dikkat çekti.
Çağatay, son zamanlarda artan kazalar sonucunda oluşan hasarla ilgili sigorta şirketlerinin yüklü ödemeler yaptığına dikkat çekerek, "Son 3 senedir bu sektörüler de sigorta şirketlerini çekingenlikler var. Yeteri kadar yangın tedbirlerinin alınmaması en önemli sebeplerden birisi. Bu yüzden sigorta şirketleri bu sektörlere sıcak bakmıyor. Sorumluluk sigortalarında, işveren mali mesuliyet ve ferdi kaza sigortalarında gerekli tedbirlerin yeterince alınmasından dolayı sigortalama yapılmıyor" dedi.
Bilirkişinden 2. rapor: Soma'da işçilerin dediği doğru
Çağatay, öncelikle, iş güvenliği yasasına uyulmasının ve denetimlerin kesinlikle yapılmasının en önemli unsurlar olduğunu belirterek, "İş güvenliği yasasını gerektirdiği bütün önlemler alınmalı. Bu tedbirler alındığında zaten riskler minimize olacak ve ölümlü kazaların önüne geçilecek" diye konuştu.
"İnşaatta kazalar artınca sigortacılar çekinmeye başladı"
Küresel uygulamalar hakkında bilgi veren Taner Çağatay, özellikle her ülkede iş güvenliği yasalarının olduğuna ve bunlar maksimum düzeyde denetlendiğini ifade ederek, "Böylece bu güvenlik önlemleri alınmış oluyor. Fabrika daha yapılmadan gerekli riziko teftişleri yapılıyor. Fabrika dizayn edilirken sigorta şirketlerinin görüşleri alınıyor. Bu yanıcı, patlayıcı ürünlerin olduğu tesislerde önemler alınıyor. Böylece olası kazaların önüne geçiliyor" dedi ve ekledi:
"Son zamanlarda iş kazaları, fabrika yangınları artmaya başladı. İnşaat sektöründe bu tür kazalar artınca sigorta şirketleri, inşaat şirketlerine, işveren mali mesuliyet sigortası vermeye çekiniyorlar. Artık inşaat sektöründe de insanlar hayatlarını kaybediyor, güvenlik önlemleri yeteri kadar alınmadığı için sigorta şirketleri yüklü tazminat ödemek zorunda kalıyorlar."
"Sigorta şirketleri önlem alan şirketleri sigortalıyor"
Çağatay, bir işyerinde olması gereken sigorta ürünlerini, "yangın poliçeleri, iş veren mali mesuliyet, ferdi kaza, üçüncü şahıs mali mesuliyet, makinalarını ve teçhizat sigortaları" diye sıralayarak, en önemli noktanın insan hayatının korunması olduğunu belirtiyor.
Taner Çağatay, tesislerin eskiliği, teknolojilerin eskiliği, eksiklerin tadilatla yenilenmesi gibi önemli konularda tereddüt edildiğini ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü:
"Sigorta şirketleri önlem alan şirketleri sigortalıyor. Önce bir riziko teftiş yapıyor. İyileştirme listesi hazırlıyor. Bu iyileştirmeleri dikkate alanlar sigortalanıyor. Aksi takdirde ya çok yüksek primlerle sigora poliçeleri hazırlanıyor ya da poliçelerin limitleri daraltılıyor.
Türkiye sigorta anlayışı olarak çok kötü durumda değil. Şirketler her şeyi sigortalıyordu. Ama hasarlar artınca sigortalanma azaldı. Eskiden sigorta şirketleri yarışıyor bir fabrikanın ya da inşaatın sigortalarını yapmak için yarışıyorlardı. Özellikle birkaç tane boya ve kimya fabrikasında çıkan yangınlar, ölümlü kazalar ve bunların basına yansımasıyla sigorta sektöründe çekinceler başladı. Bu kazaların artması onları tedirgin ediyor."
SGK'sı olmayan çalışana özel sigorta yapılmıyor
Çalışanların başına gelecek ölümlü ve daimi maluliyette işverenin mali mesuliyet ve ferdi kaza sigortası yaptırması gerektiğine dikkat çeken Çağatay, "Kaza durumlarında, sigortalı işçi, mali mesuliyette Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan alınan rapor ve mahkeme kararıyla, işverenin kusuru oranında alınan poliçeki değer üzerinde parasını alır. Eğer sigorta yoksa iş verenin tamamen sorumluğundadır ve kaza durumunda iş veren tazminatı kendisi ödemek zorunda" dedi ve ekledi:
"Söz konusu işveren mali mesuliyet ve ferdi kaza sigortaları için çalışanların kesinlikle SGK'da kayıtlı olması lazım. Şirketlere çalışanlarını SGK'lı yapmaları için yaptırım var ama işveren mali mesuliyet için bir kanuni mecburiyet yok. Ama ABD'de 3 kişinin üstünde çalışanı olan kurumlar bu sigortayı yaptırması zorunludur. Aslında mailyetinden kaçıldığı için yapılmıyor bu sigortalar."
Türkiye dünya gündeminde
Taner Çağatay ayrıca tüm ülkelerin sigorta ve reasürans şirketlerinin katılımıyla 13-18 Eylül tarihleri arasında Monte Carlo'da gerçekleştirilen reasürans toplantısında, Türkiye'de son dönemde ciddi ölümlerin ve zararların yaşandığı sektörlerde oluşan risklerin gündeme geldiğini belirtti.
Çağatay, Türkiye'deki sigorta şirketlerinin teminat vermekte isteksiz davrandığı, bu nedenle aracı broker ve acentelerin sigortalamakta zorlandığı söz konusu sektörlere reasürans desteği sağlanarak, limitler konusunda çözüm getirecek formüllerin geliştirmesini amaçladıklarını ifade ederek, "Bu toplantıların devamı 2014 Ekim ayında Baden Baden'de teknik düzeylerde sürdürülecek" dedi.