hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Muhammet bebek için mucize gerçekleşecek mi?

    Muhammet bebek için mucize gerçekleşecek mi
    expand

    Henüz 21 aylık bir bebek Muhammet Eren ama şu ana kadar hayatının büyük kısmı hastanelerde geçti. Bu zamana kadar toplamda 8 ameliyat geçirdi, 12.000 kadar ilaç aldı. Binlerce kez iğne yapıldı. Yarım saat kadar kalbi durdu, beyin kanaması geçirdi, akciğer kanaması geçirdi. Yine de hayata tutunmaya çalışıyor minicik elleriyle. Tedavi için gittiği Almanya'da nakil bekliyor. Ancak doktorlar nakil konusunda umutlu konuşmuyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Muhammet Eren kadar ailesi de onu hayatta tutabilmek için mücadele veriyor. Gülben Ergen'in programına çıktıktan sonra tedavi için toplanan 400 bin euro Almanya'daki hastanenin hesabına yatırıldı. Ancak aynı gün Muhammet Eren kalp krizi geçirdi ve kalbi durdu. Beyni oksijen gitmediği için hasar gördü. Krizi geçirdiği günün akşamında Almanya'ya getirildi.

    Anne babası gibi "Muhammet Eren için el ele" facebook sayfasındaki binlerce seveni de Muhammet'ten gelecek güzel bir haberi bekliyor. Ancak doktorlar kalp nakli yapmak istemiyor.

    Mucize gerçek oldu

    Almanya'ya gittiğinde bitkisel hayattaydı Muhammet Eren. 15 gün sonra uyandırıldığında felç olmuş, kör ve sağır kalmıştı. Hayatı boyunca solunum cihazına bağlı kalacaktı.

    Ama geçtiğimiz haftalarda mucize gerçekleşti. Muhammet solunum cihazına ihtiyaç duymadan kendi başına nefes almaya başladı. Sağ kol ve bacağını kaldırmaya başladı. Anne ve babasına gülümsemeye başladı.

    Facebook'da açılan sayfasında yaklaşık 50 bin kişinin desteği, duaları ve paylaşımları aileye güç verdi.

    Alman doktorlar nakil yapmıyor

    Almanya'nın Hessen Eyaleti Giessen şehrindeki Üniversitätsklinikum Pediyatrik Kalp Hastalıkları bölümünde yatan Muhammet Eren'in doktorlarından ikisi Türkiye kökenli Prof. Hakan Akıntürk ve Dr. Can Yerebakan.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Üniversite hastanesi doktorları Muhammet Eren'e kalp nakli yapmaya sıcak bakmıyor.

    Bu duruma tepki gösteren aile, hastane doktorlarının hata yaptığını düşünüyor ve onları bu hatadan dönmeye çağrıyor.

    CNN Türk doktorlarla konuştu

    CNN Türk olarak Almanya'da organ nakli konusunda en yetkili isimlerden biri Dr. Onur Küçük'le konuştuk.

    Dr. Onur Küçük ailenin tepkisinin anlaşılır olmasına rağmen, Almanya'da organ bağışı konusunda kesin kriterler olduğuna dikkat çekti.

    Avrupa Birliği'nde organ bağışından Almanya'nın da içinde bulunduğu 8 ülkenin yer aldığı Eurotrans birliği sorumlu. Bu birliğe dahil olan ülkeler arasında organ bağışının koordine edildiğine değinen Onur Küçük, normalde Türkiye'nin bu sisteme dahil olmadığına dikkat çekti.

    Ancak her hastanenin yüzde 5 civarında AB dışından hasta kabul etme imkanı bulunuyor.

    Muhammet de muhtemelen bu kota sayesinde Almanya'da ücretini ödemek şartıyla tedavi imkanına kavuştu.

    İsrail ordusundan Filistinli tutsaklara kötü muamele ve aşağılama

    Çocuk donör bulunmuyor

    Ancak Almanya'da da organ bağışı konusunda istenilen rakamlara henüz ulaşılmış değil. Bununla birlikte çocuk donör yok denecek kadar az. 17 yıldır bu alanda çalışmasına rağmen Dr. Onur Küçük bu sürede sadece  10-15 çocuğun organlarının bağışlandığını söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Muhammet Eren'e kalp nakli yapılması gerektiği için bağış yapan kişinin çocuk olması, kan grubunun ve kilosunun da tutması gerekiyor.

    Kısa sürede uygun bir donör bulunmasının çok düşük bir ihtimal olduğuna değinen Dr. Küçük, kalp bulunması durumunda bile bir kaç yıl sonra Muhammet Eren'in yeniden kalbinin değiştilmesi gerekeceğini, zira transfer edilen organın bünye ile birlikte büyümediğini ilerleyen yıllarda yetişkin bir başka donörün uygun kalbinin nakledilmesi gerekeceğine dikkat çekti.

    Avrupa'da katı nakil kuralları var

    Almanya'da organ bekleyen çok sayıda kişi olduğuna değinen Dr. Onur Küçük ayrıca Almanya'da organ bekleyenler listesine girebilmek için de katı kurallar olduğunu kaydediyor. Bunların başında kişinin nakledilecek organla uzun süre yaşaması şartı geliyor.

    Avrupa'ya kıyasla Çin ve Amerika'da ise nispeten daha az kural olduğuna değinen Dr. Küçük Bu ülkelerde para karşılığı her türlü naklin gerçekleştirilebildiğine işaret ediyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Muhammet Eren'in durumuyla ilgili mevcut veriler ışığında Alman meslektaşlarının organ nakline sıcak bakmamasının da anlaşılır olduğunu kaydeden Dr. Küçük, uygulamanın Alman sağlık yasaları çerçevesinde doğru olduğunu kaydetti.

    Ancak Muhammet Eren tüm güçlüklere rağmen hayata tutunmaya devam ediyor. Ailesi ve sevenleri de tüm gücüyle ona destek vermeyi sürdürüyor. Sosyal medya üzerinden gelen dualar ve dilekler de Muhammet'in tüm bu sorunları atlatarak sağlığına kavuşması yönünde.

    ''Putin'in kızı sınır dışı edilsin''

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow