Kuzey Irak'taki Ahmet Davutoğlu Kürtçe konuştu
Irak'ta Süleymaniye Forumu'na katılan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, salondakileri Kürtçe selamlayıp yine Kürtçe olarak Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'ye şifa diledi. Salondakiler Davutoğlu'nu ayakta alkışladı.
Davutoğlu, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde 2'incisi düzenlenen "Süleymaniye Forumu'ndaki" konuşmasında katılımcıları Kürtçe selamladı. Bakan Davutoğlu, konuşmasına Kürtçe bir iki cümle ile devam ederek tedavi gören Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'ye acil şifalar dileyince salondakiler tarafından ayakta alkışlandı.
"Talabani'nin aramızda olmasını isterdim" diyen Davutoğlu, KYB liderinin Irak'ta önemli mücadeleler verdiğini söyledi. Ortadoğu ülkelerinin, "Arap Baharı'nı" kendi halklarının çıkarları için bir fırsata dönüştürmesi gerektiğini vurgulayan Davutoğlu, "Yeni neslin talepleri önünde kimse duramaz. Herhangi bir gruba veya mezhebe karşı gelmek doğru değildir. Dini ve etnik unsurlara saygı gösterilmeli" diye konuştu.
Dünyada üç siyasi sistemi yürüten devletlerin olduğunu aktaran Davutoğlu, Türkiye'nin vizyonu olan ve bunu uygulayan bir ülke olduğunu belirterek, "Bazı ülkelerin ise fikirleri var ama gerçekleştiremiyorlar. Bu ülkeler ne yıkılıyorlar ne de yükseliyorlar. Bu ülkelerde halk siyasi sürece katılamıyor" şeklinde konuştu.
Türkiye'nin 2023 vizyonu olduğunu ifade eden Bakan Davutoğlu, şöyle devam etti:
"Biz halkımızı siyasi sürece katmak istiyoruz. Türkiye sadece kendi halkına değil, bütün Ortadoğu ülkelerine 'gelin hep birlikte bu vizyonu gerçekleştirelim' diyor. Ama ne yazık ki Balkanlarda, Asya ve Afrika'da başaramamış ülkeler var. Bunlar halklarına hizmet edemiyor."
Ukrayna'daki gelişmeleri de değerlendiren Davutoğlu, Rusya mı yoksa batılı ülkeler mi başarılı olacak şeklinde bir tartışma olduğunu hatırlatarak, "Umuyoruz ki herkes başarılı olsun. Bu konuda bir yarış olmamalı" ifadesini kullandı. Ahmet Davutoğlu, Irak'taki mevcut durumla ilgili, "Irak'ta mezhep çatışmasına yol vermemeliyiz. Homojen olan devletler ve toplumlar yoktur. Sadece Sünni veya Şii olsun diyemezsiniz. Farklı renklerin olması çok önemlidir. Aynı zamanda ülkeler olarak birbirimizin bağımsızlığa saygı göstermeliyiz. Hiçbir ülkenin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne karşı olmamalıyız" şeklinde konuştu.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Melekler Şehri'ndeki pembe tozun sırrı ne?
Los Angeles'taki yangınların sebebi ne? Çarpıcı iddia
İsrail basını yazdı! Tel Aviv'e iletilen uyarı: Trump sükunet istiyor...
‘Trump' endişesi Çin’i rekora taşıdı: Tüm zamanların en yüksek seviyesinde!
Los Angeles hala yanıyor: Mahkumlar da söndürme çalışmalarına katıldı