hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Twitter açıldı

    Twitter açıldı
    expand

    Telekomünikasyon İletişim Başkanlığının (TİB) tedbir amaçlı erişim engelleme kararından 13 gün sonra kullanıcılar yeniden Twitter hesaplarına girmeye başladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB), Twitter'a tedbir amaçlı erişim engeline yönelik mahkeme kararlarını sitesinden kaldırdı.

    TİB'in internet sitesinde, Twitter sorgulandığında, daha önce erişimin engellenmesine neden olan mahkeme kararlarının bulunduğu sayfada, "Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı tarafından uygulanan bir karar bulunamadı" yazısı yer aldı.

    İlk selfie Melih Gökçek'ten

    Telekomünikasyon İletişim Başkanlığının erişim engelinin kaldırıldığına ilişkin yazısının internet servis sağlayıcılarına ulaşmasının ardından Twitter erişime açıldı.

    20 Mart'ta kapatılmıştı

    Sosyal paylaşım sitesi Twitter'a erişim, açılan sahte hesaplarla bazı vatandaşların kişilik haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle verilen mahkeme kararları doğrultusunda 20 Mart gecesi TİB tarafından tedbir amaçlı engellenmişti.

    TİB'in kararının ardından Türkiye Barolar Birliği ve Ankara Barosu tarafından, kararın iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle açtığı dava sonucu Ankara 15. İdare Mahkemesi, oy çokluğuyla yürütmenin durdurulmasına karar vermişti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak 24 Mart, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ise 25 Mart'ta, Anayasa Mahkemesine başvuruda bulunmuştu.

    Bireysel başvuruları birleştiren Yüksek Mahkeme, "Anayasa'nın 26. maddesinde güvence altına alınan ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine" karar vermişti. Anayasa Mahkemesi, kararın "ihlalin ortadan kaldırılması" için Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, TİB ve BTK'ya gönderilmesini kararlaştırmıştı.

    Söz konusu karar, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanmıştı.

    Kararın, BTK ve TİB'e ulaşmasının ardından 13 gün süren Twitter'a erişim engeli son buldu.

    Twitter ile yapılan görüşmelerde ilerleme sağlandı

    Edinilen bilgiye göre, erişimin engellenmesinin ardından TİB yetkilileri ile Twitter temsilcisi avukatlar arasında bugüne kadar yapılan görüşmelerde ilerleme sağlandı. Vatandaşların şikayetleri üzerine mahkemelerin benzer kararlar vermesi durumunda TİB, erişimin tamamen engellenmesi yerine öncelikle Twitter yönetiminden şikayete konu olan içeriklerin çıkarılmasını isteyecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    TİB yetkilileri ile Twitter avukatları arasında yapılan görüşmelerde, Twitter'ın mahkeme kararlarını uygulamada daha duyarlı davranacağını bildirdiği öğrenildi.

    Ayrıca, Twitter'ın bugüne kadar vatandaşların şikayeti üzerine mahkemelerce alınan çok sayıdaki kararda yer alan içerikleri de çıkardığı belirtildi. Öte yandan Twitter'ın Türkiye'de temsilcilik açmasına yönelik görüşmeler devam ediyor.

    BTK'dan açıklama

    Bu arada Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Anayasa Mahkemesi'nin ilgili kararının kuruma ulaştığını belirterek, Twitter firmasının internet erişimine ilişkin engellemenin bugün itibariyle kaldırıldığını bildirdi.

    BTK'dan yapılan yazılı açıklamada, Anayasa Mahkemesinin 2 Nisan 2014 günlü 2014/3986 başvuru numaralı kararının kuruma ulaştığı ve mahkeme kararı gereği, yurt dışı merkezli Twitter firmasının internet erişimine bugün itibariyle engellemenin kaldırıldığı ifade edildi.

    Adı geçen firmanın içeriğinde bulunan bazı hesaplar hakkında vatandaşların yaptığı şikayetler üzerine "Kişilik Haklarının ve Özel Hayatın Gizliliği"nin ihlali nedeniyle Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerince "URL" bazlı olarak erişimi engelleme kararı verildiğinin anımsatıldığı açıklamada, şunlar kaydedildi:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Mahkeme kararları çerçevesinde URL bazlı engelleme talepleri Twitter'in sunduğu içeriklere ait adreslerin tamamının 'güvenli-security-https' kodlu olması nedeniyle karşılanamamıştı. Güvenli kodlu adresler doğrudan ilgili firmanın işbirliğini gerektirmektedir. Erişimi engelleme talepleri, elektronik ortamda bahsi geçen firmaya iletilmiş fakat iyi niyetli çabalarımıza rağmen adı geçen firma bu kararlara duyarsız kalmış, içerikler çıkarılmamış ve mahkeme kararları yerine getirilmemişti.

    Bundan dolayı mahkeme kararlarıyla mağdur oldukları tespit edilen vatandaşlarımızın ileride telafisi mümkün olmayacak sorunlarla karşılaşmaması ve mağduriyetlerinin önlenmesi için söz konusu firmanın internet sayfasına 21 Mart 2014 tarihinde bütünüyle erişim engellenmesi tedbiri uygulanmıştı."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Erişim engellemesinin ardından Twitter firmasının Türkiye'de bir temsilci belirlendiği ve bu çerçevede bir takım görüşmeler yapıldığı ifade edilen açıklamada, 22 Mart 2014 tarihinde yapılan ilk görüşmede mevcut mahkeme kararlarından 4 tanesinin gereğinin yerine getirildiği bildirildi.

    1 Nisan 2014 tarihinde yapılan ikinci görüşmede ise 1 Ocak 2014 tarihinden beri vatandaşların bireysel müracaatlarına dayalı engelleme talepleri ve diğer mahkeme karalarının gereğinin yapılmasının Twitter firmasından talep edildiği belirtilen açıklamada, mahkeme kararlarının gereğini yerine getirmek üzere bir mekanizma kurulması halinde söz konusu tedbirin kaldırılmasının öngörüldüğü hatırlatıldı.

    Yargı süreci devam ediyor

    İdari mahkemelerde yargı sürecinin devam ettiğine dikkat çekilen açıklama, şöyle devam etti: "İdari mahkemelerce yargı süreci tüketilmeden Anayasa Mahkemesi'nin kararlarına uyma zorunluluğu gereğince Twitter firmasının internet sayfasına erişim engellemesi kaldırılmıştır. Bu dönemde Twitter firması ile yapılan
    temaslar çerçevesinde bir irtibat mekanizması kurulması süreci de hızlanmıştır. Verilen kararların, vatandaşlarımızın bireysel haklarının ve özel hayatlarının gizliliğinin ihlali gibi durumlarda, mağduriyetlerini gidermeye hız kazandıracak bu mekanizmanın kurulma sürecini olumsuz yönde etkilememesini temenni ediyoruz.

    Bu süreçte kurumumuzun tek amacı, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinin kararlarının yerine getirilmesi, vatandaşlarımızın mağdur edilmemesi ve benzer durumlara karşı hızla tedbir alınması amacıyla, adı geçen firma ile sağlıklı bir iletişim mekanizması oluşturmak ve ileride olası benzer sorunları yaşamamak olmuştur."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow