Tatile gitmeden önce Varşova hakkında bilmeniz gereken 10 şey
İkinci Dünya Savaşı sırasında Naziler direnen Varşova'nın yüzde 80'lik bölümünü yıkarak tamamen harabeye çevirmişti. 1944'ten bu yana 70 yıl geçti... Bu bilgiler ışığında Varşova'nın turistler için çok da çekici olmadığını düşünebilirsiniz. Tamamen yanılıyorsunuz.
Haberin Devamı
/

/

Varşova Ayaklanması sırasında Almanlara karşı gelen çok sayıda çocuk öldü. Ebeveynleri gibi Nazi güçlerine karşı savaş veren bu çocuklardan biri olan Antek de 8 Ağustos 1944'te 13 yaşındayken öldürüldü. Antek'in heykeli 1946 yılında Jerzy Jarnuszkiewicz tarafından yapılan dizayn üzerinden Alman askerlerin kaskı ve Alman silahlarıyla donatılmış çocuk asker şeklinde yapıldı ve 1 Ekim 1983'te heykel tamamlandı.
Haberin Devamı
/

Naziler Polonya'yı işgal ettiğinde burada yaşayan Yahudileri tecrit etmiş gettolar kurmuştu. Bunlardan biri de eski bir Yahudi mahallesini de içine alan Varşova gettosuydu. Gettonun etrafı 3 metreyi aşan duvarlarla kapatıldı. Bugün o duvarlardan sadece birkaç blok var. Duvarların olduğu yerlere bugün Getto Wall yazıları yerleştirilmiş durumda.Topu topu 340 hektar olan bu alana tam 500 bin Yahudi dolduruldu. Sonra buradaki Yahudiler 5 biner 5 biner Treblinka'daki ölüm kamplarına gönderildi. 18 Ocak 1943'te gettodaki Yahudiler silahlı direnişe başladı, ancak direniş başarılı olmadı.
/

Eğer 1 Ağustos'ta Varşova'da olursanız Polonya'nın Varşova'yı Nazi Almanyası'ndan kurtarmak için gerçekleştirdiği "Varşova Ayaklanması"nın yıldönümü törenlerine denk gelirsiniz. Yahudilerin yaptığı ayaklanmadan sonra gerçekleştirilen bu ayaklanma da Sovyetlerin aniden durması ve Almanların toparlanması nedeniyle Polonya için yenilgiyle sonuçlandı. Bu ayaklanmada ana amaç Almanları Varşova'dan atmakken diğer amaç ise Sovyetlerin oluşturduğu geçici Polonya hükümeti kontrolü almadan önce güçlü ve gizli bir örgütlenme oluşturmaktı. İddiaya göre Stalin bu durumun farkına vardı ve Almanlar karşısında Polonya'ya destek olmadı. 1945 yılı ortalarında neredeyse yıkılmış olan Varşova Sovyetler Birliği'nin kontrolüne geçti.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Rusya korkusu
/

İkinci Dünya Savaşı sırasında Polonya bir yandan Almanların işgaline uğrarken öte yandan da Rusya korkusunu yaşıyordu. Rusya korkusu bugün de sürüyor. Bunu Varşova'nın 4 bir yanında asılan afişlerden de görebilirsiniz. Yüz binlerce Polonyalı ve Yahudinin de Almanlar tarafından katledildiğinin unutulmaması için çaba gösteriliyor.
/

Polonya'da düğün töreni bitip de çift dışarı çıkarken üzerlerine pirinç atılması gelenektir. Ancak günümüzde pirincin yerini bozuk para aldı. Polonya’da misafirler, yeni evli çiftin üzerine madeni para atıyor. Gelin ve damat paraları yerden topluyor ve bir zarfa koyup sağdıça teslim ediyor.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Polonya'nın para birimi Zloty. AB üyesi olmasına rağmen Euro kullanmayan Polonya'da genel olarak bir ucuzluğun hakim olduğunu söyleyebiliriz. 1 TL, ortalama 2 Zloty'ye denk geliyor. Ancak bu durum çok uzun sürmeyecek. En geç 2016'da Polonya'nın Euro'ya geçmesi bekleniyor.
/

Varşovalılar serinlemek için Vistula nehri kenarındaki yapay plaj "Vistula Bank"a gidiyor. Yaz mevsiminde cuma ve cumartesi geceleri burada parti veriliyor. Arkasında Ulusal Stadyumu görebileceğiniz plajın hemen yanındaki Poniatowskiego Köprüsü'nden haftasonları insanların akın akın geldiğini göreceksiniz.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Varşovalıların serinlemek için diğer alternatifleri nehir kenarına kurulmuş fıskiyeli havuzları ve çevresi.
/

Varşova'da ara sokakları atlamayın.
Haberin Devamı
Haberin Devamı