Ağız kokuları hastalık habercisi
Şifa Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Göregen, “Ağız kokusunun yüzde 70-80’i ağız içinden kaynaklanır. Ağız kokusu bir hastalık değil, belirtidir" dedi.
Haberin Devamı
/

/

Her insan; yediklerine, içinde bulunduğu duygusal duruma, hastalıklarına, genetik yapısına bağlı olarak bazı kokular yayar. Ancak tüm ağız kokularının kaynağı ağız içi değildir. Hatta bazı ağız kokularının ağzınızla hiçbir ilgisi yoktur.
Haberin Devamı
/

"Burada da ya hastalığın kendisi koku yapıyor veya hastalık dolayısıyla kullanılan bir ilaç kokuya neden oluyor. Veya bütün bunların dışında psikojenik bir kokudur. Kişinin ruh haline bağlı bir koku söz konusu olabiliyor. Bunun da daha ileri bir boyutu var, daha tehlikeli bir durum, hasta başkasının duymadığı bir koku duyar. Bu durum Halitofobi (koku korkusu) diye tanımlanıyor. Hasta başka hiç kimsenin duymadığı bir kokuyu duyar ve rahatsız olur. Ağzının koktuğunu düşünür”
/

Dişler değil dil kokarAğzınız koktuğunda hemen diş fırçasına sarılıp, defalarca dişlerinizi fırçalıyorsanız, aslında yanlış yapıyorsunuz. Çünkü ağız kokusu yapan bakterilerin buluşma noktası dişler değil, dildir. Dolayısıyla ağız kokusundan kurtulmak için yapılacak en doğru şey, dilin üst bölümünün özel fırçasıyla temizlenmesidir. Dil üstünde ne kadar çok bakteri birikirse o kadar koku yapar. Ancak bunun tek nedeni ağız hijyeni olmayabiliyor. Doç. Dr. Göregen, tükürük salgısının yetersizliğinin ya da tükürükteki asit baz dengesindeki değişimin de ağız kaynaklı kokuya neden olabileceğini söyledi.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Mide kokmaz kan kokarDoç. Dr. Göregen, adeta "ağız kokusu ile ilgili bildiğiniz her şeyi unutun" diyor. Hem ülkemizde hem de gelişmiş ülkelerde bir çok insanın ağız kokusuna midesinin neden olduğunu düşünerek gereksiz yere endoskopilere yaptırdığını ifade eden Göregen, “Ağız içi kaynaklı kokuya genelde bakteriler neden olur, farklı hastalıklara bağlı "metabolik kaynaklı" kokuda ise bilinenin aksine midemiz değil kanımız kokar.
/

Reflü dışında mideden ağıza bir koku gelmez. Örneğin soğan veya sarımsak yediğimizde nefesimizle dışarıya verdiğimiz koku, midemizden değil, kanımızdan kaynaklanır.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Yine aynı şekilde bazı hastalıklarda kullanılan ilaçlardan dolayı görülen ağız kokusu da kan kaynaklıdır. Burada aslında kokan ağız değil, kandır. Koku yapıcı maddeler kan yoluyla akciğerlere gelip, buradan nefes yoluyla dışarıya çıkar. Bu kesinlikle ayırt edilmesi gereken bir durumdur. Bu geçici kokudur, ancak diyabet veya koku yapan farklı bir hastalığınız varsa o zaman geçici olmayan bir kan kokusu söz konusu olur.
/

Yalnızlaştıran hastalıkEn önemlisi de ağız kokusu kişiyi yalnızlaştırıp sosyal ortamdan uzaklaştırıyor. Geçtiğimiz yıllarda boşanma nedeni olarak da kabul gören ağız kokusu, zamanla sosyal fobiye neden oluyor. Bu durumda kişi sürekli ağzını kapatır, ya da çok az konuşur, düşüncelerini çok fazla ifade etmez. Bu çoğu meslekte kişinin kariyerini de olumsuz etkiler” bilgisini verdi.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Hangi hastalık nasıl kokar?Diyabette ağzımıza aseton kokusu gelir.
/

Karaciğer yetmezliğinde ölü fare kokusu gelir
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Böbrek yetmezliğinde balık kokusu
/

Akciğer apsesi varsa çürümüş et kokusu
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Midede pankreatik sıvılarda çürüme varsa açlık nefesi kokusu
/

İnsülin iğnesine bağlı diyabette çürümüş elma kokusu