hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türkiye'den ABD ile gaz anlaşması adımı

    KAYNAKCNN TÜRK

    Türkiye, doğalgaz tedariğini çeşitlendirmek istiyor. Bu kapsamda ABD'li enerji şirketi Exxonmobil ile görüşen Türkiye sıvılaştırılmış doğal gaz satına yönelik bir anlaşma için görüşüyor. İngiliz Financial Times konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, "doğalgaz tedariğini çeşitlendirmek istiyoruz" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye, 2025'te Rusya, 2026'da da İran ile doğalgaz tedariğine yönelik anlaşmalar bitmeden gaz tedariğini çeşitlendirmek istiyor.

    İngiliz Financial Times gazetesinin haberine göre Türkiye, Rus enerjisine olan bağımlılığını azaltmak amacıyla ABD'li enerji devi Exxonmobil'den sıvılaştırılmış doğal gaz satın almak için bir anlaşma üzerinde görüşüyor.

    Türkiyeden ABD ile gaz anlaşması adımı

    Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar Financial Times'a verdiği demeçte, Türkiye'nin tek bir ortağa daha az bağımlı olmasını sağlayacak "yeni bir tedarik portföyü" oluşturmaya çalıştığını söyledi.

    Bayraktar, Türkiye'nin yılda 2,5 milyon tona kadar sıvılaştırılmış doğal gaz alımı için Exxonmobil ile uzun vadeli bir anlaşma yapmaya çalıştığını ve bunun bugünkü maliyetinin şu anda yaklaşık 1,1 milyar dolar olacağını belirtti.

    Anlaşmanın on yıllık olabileceğini ifade eden Bayraktar, ticari şartlarının halen görüşülmekte olduğunu kaydetti.

    Türkiye'nin diğer ABD'li doğal gaz üreticileriyle de sıvılaştırılmış doğal gaz anlaşmaları için görüşme yaptığını belirten Bayraktar, Rusya ile sözleşmelerin bir kısmı 2025'te, İran ile 2026'da sona ermeden önce doğal gaz tedarikini "çeşitlendirmek" istediğini söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiyeden ABD ile gaz anlaşması adımı

    Türkiye; Rusya, Azerbaycan ve İran'ın yanı sıra Cezayir, Katar, ABD ve Nijerya'dan da sıvılaştırılmış doğal gaz ithal ediyor.

    En büyük doğal gaz tedarikçisi ise Rusya. Geçen yıl tüketiminin yüzde 40'ından fazlası bu ülkeden alınan gazla karşılandı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow