İhracat şubat ayında yüzde 3.1 arttı

Şubat ayında ihracat yüzde 3,1 artışla 10,8 milyar dolar olarak gerçekleşti.
İhracat Şubat ayında öncü verilere göre AB talebinde devam eden toparlanmanın da desteğiyle bir önceki yıl aynı döneme göre yüzde 3.1 artışla 10.79 milyar dolar olarak gerçekleşti.
Analistler geçen yıl aynı dönemde yer alan 2 milyar dolara yakın altın ihracatına dikkat çekerken, altın ihracatını içermeyen TİM rakamlarının aksine yarın Gümrük Bakanlığı ve ay sonunda açıklanacak TÜİK resmi verilerinde ihracatta daralma yaşanmasının yüksek bir olasılık olduğunu belirttiler.
İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu, "TİM verisi AB talebindeki artışı ve altın hariç ihracattaki yönünün tekrar artıya geçildiği için olumlu sayılabilir ancak bu veri altın ihracatını içermiyor. Geçen sene Şubat ayındaki 1.7 milyar dolarlık altın ihracatının bu yıl olmaması durumunda ki dün açıklanan Ocak ayı resmi dış ticaret verisi geçen yıl yaşanan bu trendin bu yıl devam etmediğini ortaya koymuştu, yarın açıklanacak Gümrük Müsteşarlığı öncü dış ticaretinde ihracattaki çift haneye yakın daralmanın devam ettiğini görebiliriz" dedi.
TÜİK verilerine göre altın hariç ihracat bir önceki yıl aynı döneme göre en son Aralık 2014'te artış göstermişti. Altın ihracatı geçen yıl şubat ayında 1.7 milyar dolar ilk çeyrekte ise 4 milyar dolara olarak gerçekleşmişti.
Ocak'ta dış açık yüzde 13.4 düştü
Merkez Bankası da son açıklamalarında da AB'deki talebin ihracata desteğinin güçlenerek sürdüğüne dikkat çekiyor. Bugün yayımlanan PPK özetlerinde "Jeopolitik gelişmeler aşağı yönlü risk oluştursa da Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisi güçlenerek sürmektedir" görüşüne yer verildi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre ihracat, 14 aylık düşüşün ardından Şubat ayında ilk kez artış gösterdi. Yılın ilk iki ayında ise ihracat yüzde 16.9 düşüşle 20.39 milyar dolar olarak gerçekleşti.
Sektörel bazda ise Şubat ayında en fazla ihracatı 1.99 milyar dolarla otomotiv endüstrisi gerçekleştirdi. Bunu 1.43 milyar dolarla hazır giyim ve konfeksiyon, 1.15 milyar dolarla kimyevi maddeler ve mamulleri sektörleri takip etti.
Şubat ayında otomotivde yüzde 16.6 hazır giyimde yüzde 12.7 artış yaşanırken kimyevi maddelerde ise yüzde 2.7 düşüş gerçekleşti.
TİM verilere göre son 12 aylık ihracat ise yüzde 10.8 azalışla 139.74 milyar dolar oldu.
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Şubat ayında ihracatta parite etkisi 128 milyon dolarlık negatif etki yarattığını belirtirken, "En fazla ihracat yapılan ilk 5 ülke ise yüzde 13.1 artış ile Almanya'ya, yüzde 15.7 yükselişle İtalya'ya, yüzde 12 büyümeyle Fransa'ya yapıldı. En fazla ihracat yapılan diğer ülkeler İngiltere'ye yüzde 4.5, Irak'a ise yüzde 5.8 oranlarında azalış oldu" dedi.
Bölgesel bazda Şubat ayı ihracat verileri incelendiğinde AB bölgesine yüzde 12, Afrika'ya yüzde 17, Okyanusya'ya yüzde 20, Uzakdoğu ülkelerine yüzde 19 oranlarında arttı. Kuzey Amerika'ya yüzde 8 ve Ortadoğu ülkelerine ise yüzde 3 oranlarında gerileme oldu.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Osmanlı'dan beri sürdürülüyor! ZİMEM DEFTERİ GELENEĞİ! 9 defteri satın aldılar, 300 bin TL ödediler...
2025 Enflasyon Tahmini Açıklandı! TMCB Enflasyon Tahmini Ne Oldu? TÜİK Enflasyon Oranları
TOKİ ARSA SATIŞI BAŞVURULARI 2025: TOKİ Arsa Satışı Ne Zaman, Arsalar Ne Kadar? İşte Başvuru Şartları
NET ASGARİ ÜCRET 2025 NE KADAR? Asgari Ücrete Zam Mı Geliyor? Asgari Ücret Ara Zam Oranı Belli Oldu Mu? Bakan Işıkhan Açıkladı!
ELEKTRİK FATURALARINDA YENİ DÖNEM: Yeni Elektrik Faturalarında Sistem Nasıl Olacak, Nasıl Hesaplanacak?