Azerbaycan'dan Türkiye'ye nakliyede yüzde 40 indirim!

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, "Türkiye-Azerbaycan nakliye bedellerinin toplamında yüzde 40 indirim yapıldı. En yakın zamanda uygulanacak" dedi.
Elitaş, Kayseri Ticaret Odası (KTO) tarafından bir otelin toplantı salonunda sanayicilerle gerçekleştirilen "Kayseri'nin geleceği" konulu istişare toplantısında yaptığı konuşmada, Azerbaycan'ın dostluğunu, "gardaşlığını" kriz çıktığı andan itibaren gösterdiğini ifade etti.
Elitaş, Azerbaycan'ın, Rusya'nın Türk tırlarına engel koyunca sınır kapısında bekleyen 300 tırın eskort eşliğinde güvenli geçişlerini sağladığını, bu konuda Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev'e de teşekkürlerini sunduğunu söyledi.
Rusya Hazar'da savaşa hazırlık tatbikatına başladı
Bakan Elitaş, Azerbaycan'a yaptıkları ziyarette Türkiye-Azerbaycan transit geçişleriyle ilgili gelişme sağlandığını belirterek, "Türkiye-Azerbaycan nakliye bedellerinin toplamında yüzde 40 indirim yapıldı. O da en yakın zamanda uygulanacak. Vize ile ilgili problemler vardı, onlar da düzelecek. Geçiş ücretlerinin yüzde 40'ı bu haftadan itibaren başlayacak diye tahmin ediyorum. Azerbaycan ile aramızdaki tercihli ticaret anlaşması Sayın Başbakanımızın isteği ve Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla inşallah hızlandırılacak" diye konuştu.
Bir ülkenin sınırının o ülkenin onuru, namusu her şeyi olduğuna dikkati çeken Elitaş, şöyle devam etti:
Rus savaş gemisi Boğaz'dan geçti
"Nasıl ki konut dokunulmazlığı diye bir şey varsa o konut dokunulmazlığı içinde, kendi sahanız içindeki sınırlarınız dahilinde bir yer işgal edilir, bir yere tecavüz edilirse her şeyi yapma hakkınız var demektir. Bundan önceki dönemde Rusya'ya ait olduğu sonradan anlaşılan 4 uçak ekimin 1'inden 15'ine kadar bizim sınırlarımızı ihlal etmiştir.
2012 yılındaki angajman kuralları çerçevesinde Sayın Cumhurbaşkanımız, Rusya Devlet Başkanı'yla yaptığı telefon görüşmelerinde nasıl bir angajman kuralları uygulayacağımızı, sınır
ihlali yapılmaması gerektiğini ifade etmişler. G-20 zirvesinde Sayın Cumhurbaşkanımızla Rusya Devlet Başkanı arasında yapılan görüşmelerde bunlar teyit edilmiştir."
Mehmet Şimşek: "Sıkıntılar var, zor bir dönem"
"Rusya'ya bağımlılığımızı minimize edecek projeler yürütüyoruz"
Ortada bir sorun olduğunu ve çözülmesini arzu ettiklerini dile getiren Elitaş, burada özellikle kıyı kentlerini çok ilgilendiren bir konu olduğunu bununla ilgili de çalışma yaptıklarını söyledi.
Elitaş, 25 Kasım'dan itibaren Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı ve Yaş Meyve ve Sebzeciler Birliği Başkanı ile acil toplantı yaptıklarını, yolda ne mal var, gümrükte hangi mal bekliyor, indirilmeyi bekleyen mallar, bozulma eğilimi gösteren mallar hangileri bunun tespitini yaptıklarını anlattı.
Bir kriz masası oluşturduklarını anlatan Elitaş, şunları kaydetti:
"Öncelikle acil olarak yaş meyve ve sebze ihracatı yapan değerli vatandaşlarımızın mağdur olduğu konu neyse mağduriyetlerinin giderilmesi, ondan sonraki atılacak adımlarda hangi sorun varsa ortaya çıkabilirse onlarla ilgili devletin bütün kaynaklarını kullanarak onları mağdur etmemek üzere planlarımızı ortaya koyduk.
Bizim Rusya'ya yaptığımız ihracat 5 milyar dolar. 2014 yılında 6 milyar dolardı. İthalatımız 25-26 milyar dolar. Bu senede 25 milyar dolar ithalat bekliyoruz. Büyük çoğunluğu enerji ürünleri. Dünyada doğalgaz ve petrol ihraç eden ülkeler Katar, Azerbaycan, Kuzey Irak ve diğer ülkelerle yapılan görüşmeler sonucunda önümüzdeki yıllar içinde Rusya'ya olan enerji bağımlılığımızı minimize edecek şekilde çalışma yürütüyoruz."
Yeni pazarlar bulmak için çalışma başlatıldı
Elitaş, duygusal davranışlarla ne yapacağı belli olmayan ülkelerle yapılan ticarette kuralların dışına çıkıldığını, farklı mecralara doğru götürüldüğünü gördüklerini belirterek, yeni bir yapılanmayla Türkiye'ye yeni pazarlar bulmak için çalışacaklarını vurguladı.
İhracat yapısını değiştirebilmek için ne gerekiyorsa, hangi tür keşif varsa onları hazırlamak üzere bir ekip oluşturduklarını aktaran Elitaş, karlılığı yüksek ürünlerin teşvik edilmesi konusunda da çalışma yürütüleceğini ifade etti.
Bakan Elitaş, Türkiye'ye giren yabancı sermayenin de arttığına dikkati çekerek, "2003 yılına kadar Türkiye'ye giren yabancı sermaye miktarı 15,1 milyar dolardı. 2003-2015 arası Türkiye'ye giren yabancı sermaye 161,6 milyar dolar oldu. Bu Türkiye'nin cazip, güvenli ülke olduğunu gösteriyor. İstikrar içinde hedefe emin adımlarla gittiğini gösteriyor. Türkiye'nin itibarı, marka değeri arttı. 30 Kasım'dan itibaren reklamlara başladık. Hedef pazar ülkelerde reklamlara başladık. Şu anda dünyanın çeşitli ülkelerinde hedef pazarlarımızda Türkiye'nin reklamı yapılıyor. Artık marka bazında da reklam yapacak firmalarımız varsa inovatif mal diye düşündüğümüz ürün varsa o ürünün marka desteğine elimizden geldiğince fazla miktarda kaynak transferi yapalım istiyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Osmanlı'dan beri sürdürülüyor! ZİMEM DEFTERİ GELENEĞİ! 9 defteri satın aldılar, 300 bin TL ödediler...
2025 Enflasyon Tahmini Açıklandı! TMCB Enflasyon Tahmini Ne Oldu? TÜİK Enflasyon Oranları
TOKİ ARSA SATIŞI BAŞVURULARI 2025: TOKİ Arsa Satışı Ne Zaman, Arsalar Ne Kadar? İşte Başvuru Şartları
NET ASGARİ ÜCRET 2025 NE KADAR? Asgari Ücrete Zam Mı Geliyor? Asgari Ücret Ara Zam Oranı Belli Oldu Mu? Bakan Işıkhan Açıkladı!
ELEKTRİK FATURALARINDA YENİ DÖNEM: Yeni Elektrik Faturalarında Sistem Nasıl Olacak, Nasıl Hesaplanacak?