Arka koltukta emniyet kemeri takmayana 92 lira ceza

İçişleri Bakanlığı'nca yayımlanan genelgeyle ticari taksiler dahil olmak üzere otomobillerin arka koltuklarda oturanların da emniyet kemeri takma zorunluluğu olduğu hatırlatılarak, denetimlerinin artırılması istendi.
Bakanlığından valiliklere gönderilen genelgede, alınan tedbirler sonucunda ölümlü trafik kazalarının bu yıl bir önceki yıla oranla yüzde 9,8 azaldığı vurgulandı.
Ölümlü trafik kazası oranının, 2020'ye kadar yüzde 50 civarında azaltılması için yeni stratejiler belirlendiği bildirilen genelgede, daha sıkı denetimlerin uygulamaya konulacağı kaydedildi.
Mobil uygulamalar banka şifrenizi başkasına gönderebilir
Genelgede, emniyet kemeri kullanımının, trafik kazalarında hayat kurtaran önemli bir faktör olduğuna ve ölüm ve yaralanmaları yüzde 75 oranında azalttığına işaret edildi.
Sürücülerin ve yolcuların, kaza anında araç dışına savrularak, baş ve bedenlerin aracın değişik aksamlarına çarpması sonucu beyin travması geçirdikleri, devrilen araçların altında kaldıkları, hayat boyu engelli kalacak şekilde yaralandıkları veya hayatlarını kaybettikleri belirtilen açıklamada, emniyet kemerinin alışkanlık haline getirilmesinin önemine dikkat çekildi.
"Taksi şoförleri kemer takarak yolculara örnek olmalı"
Ticari taksiler dahil tüm otomobillerde bütün koltuklarda oturanların emniyet kemeri takmasının zorunlu olduğunun altı çizilen genelgede, araç hareket etmeden önce taksi şoförünün emniyet kemerini takarak, yolculara örnek olması ve kemer takmaları konusunda yolcuyu uyarması gerektiği belirtildi.
Bu konuda hazırlanan çıkartmaların çoğaltılarak, yolcuların görebileceği şekilde koltuğa yapıştırılması, trafik polisinin de emniyet kemeri konusunda taksi, sürücü ve yolcuların üzerinde titizlikle denetimlerde bulunması istendi.
"Şehirlerarası otobüs yolcularına da zorunlu"
Şehirlerarası otobüs yolcularının da emniyet kemeri takma zorunluluğu bulunduğu vurgulanan genelgede, araç hareket etmeden önce sürücü veya muavin tarafından yolcuların emniyet kemeri takması gerektiği konusunda görsel ve işitsel yöntemlerle tüm yolcuların uyarılması istendi.
Genelgede, trafik polisi ile jandarmanın bu konuya yönelik denetimlerinin artırılması talimatı verildi.
Karayolları Trafik Kanunu'na göre, emniyet kemeri bulundurulması zorunlu olan araçlarda, emniyet kemeri bulundurmamanın ve kullanmamanın cezası, 2016 için 92 lira olarak uygulanıyor, sürücülere de 15 ceza puanı veriliyor.
SON DAKİKA
-
11. 47
ABD'nin düşen kömür üretimini artırmaya Trump'tan kararname ile destek
-
11. 43
Trafikte gerilim bitmiyor! Minibüsün önünü kesip camı yumrukladı
-
11. 36
Sanayi Üretim Endeksi Şubat 2025'te geriledi: aylık %1,6, yıllık %1,9 azalış
-
11. 28
10 Nisan 2025 Perşembe gününün son dakika önemli gelişmeleri! (CNN TÜRK 11.30 bülteni)
-
11. 28
TTK KURA ÇEKİMİ CANLI: TTK kura çekimi sonuçları açıklandı mı? TTK kura çekimi ne zaman? TTK aday listesi açıklandı mı?
-
11. 15
Rusya’dan Ukrayna’ya İHA’lı saldırı: 12 yaralı
EN ÇOK OKUNANLAR
Osmanlı'dan beri sürdürülüyor! ZİMEM DEFTERİ GELENEĞİ! 9 defteri satın aldılar, 300 bin TL ödediler...
2025 Enflasyon Tahmini Açıklandı! TMCB Enflasyon Tahmini Ne Oldu? TÜİK Enflasyon Oranları
TOKİ ARSA SATIŞI BAŞVURULARI 2025: TOKİ Arsa Satışı Ne Zaman, Arsalar Ne Kadar? İşte Başvuru Şartları
NET ASGARİ ÜCRET 2025 NE KADAR? Asgari Ücrete Zam Mı Geliyor? Asgari Ücret Ara Zam Oranı Belli Oldu Mu? Bakan Işıkhan Açıkladı!
ELEKTRİK FATURALARINDA YENİ DÖNEM: Yeni Elektrik Faturalarında Sistem Nasıl Olacak, Nasıl Hesaplanacak?