hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Trafik sigortasında maliyet endeksine göre artış ne demek? Kaskoda maliyet endeksi geçerli olacak mı?

    Trafik sigortasında maliyet endeksine göre artış ne demek Kaskoda maliyet endeksi geçerli olacak mı
    expand
    KAYNAKNeşe Akbaş / Cnnturk.com Muhabiri

    Milyonlarca sürücüyü yakından ilgilendiren trafik sigortası zam oranının hesabı değişti. Trafik sigortasında yeni dönem mayıs ayı itibarıyla başlıyor. Yeni düzenlemeye göre trafik sigortasında aylık artış maliyet endeksine göre belirlenecek. Trafik sigortası primlerinde mayıs ayına kadar her ay yüzde 5 artış kararı alınmıştı. Peki, Trafik sigortasında maliyet endeksine göre artış ne demek? Kaskoda maliyet endeksi geçerli olacak mı? İşte konuyla ilgili detaylar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Araç sahiplerini yakından ilgilendiren değişiklik gündemde yer alıyor. Mayıs itibarıyla hesaplamada her ay fiyatlar hasar maliyeti endeksine göre belirlenecek. Artış oranının yeni oluşturulan maliyet endeksine göre belirlenecek olması konu hakkında araştırmaları yoğunlaştırdı. Trafik sigortasında iyi sürücü-kötü sürücü ayrımı ise devam ediyor. Sigortalıların oluşan kazalarda mağdur olmamaları için zorunlu sigortalarını araçlarının kaskolarını ve trafik sigortasını tamamlayıp poliçelerini yaptırmaları gerekiyor.

    MAYIS AYI TRAFİK SİGORTASI ARTIŞI YÜZDE KAÇ?

    SEDDK tarafından getirilen yeni yönetmelikle birlikte trafik sigortası aylık artış oranı özel bir endekse göre belirlenecek. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (SDDK) bu oranları 2 katına kadar artırma yetkisi bulunuyor. Ocak ve şubat aylarında artış yüzde 10 oldu. Mart ve nisandaki artış ise yüzde 5’te kaldı. SEDDK oluşturduğu hasar maliyet endeksine göre mayıs ayında trafik sigortasındaki fiyat artışını yüzde 3 olarak belirledi. 

    Trafik sigortasında maliyet endeksine göre artış ne demek Kaskoda maliyet endeksi geçerli olacak mıMALİYET ENDEKSİNE GÖRE ARTIŞ NE DEMEK?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Maliyet endeksini asgari ücret artışı ve enflasyon etkiliyor. Asgari ücrete temmuzda zam yapılmazsa bu trafik sigortasında da fiyatın çok fazla artmayacağı anlamına geliyor. Trafik sigortasında fiyatlar kısacası araç fiyat artışına, asgari ücret artışına, parça fiyatları ve onarım maliyetlerine ve enflasyona bakılarak belirlenecektir. Bunların karışımından bir fiyat endeksi çıkacaktır. Sürücüler fiyata itiraz edemeyecek, sigorta şirketleri az artırdın, zarar ettim diyemeyecek.

    KASKODA MALİYET ENDEKSİ GEÇERLİ OLACAK MI?

    Kasko özel bir poliçe olduğundan dolayı maliyet endeksi geçerli olmayacak. Kasko özel olduğu için sigorta şirketleri zaten fiyatı özel tekniklere göre serbestçe belirleyebiliyor.

    Trafik sigortasında maliyet endeksine göre artış ne demek Kaskoda maliyet endeksi geçerli olacak mıZORUNLU TRAFİK SİGORTASI (ZTS) NEDİR?

    Zorunlu Trafik Sigortası (ZTS), bir aracın sebep olduğu kazalarda üçüncü şahıslara verilebilecek maddi ve bedeni zararları karşılamak için zorunlu olarak yaptırılması gereken bir tür sigortadır. Bu sigorta, araç sahibinin veya sürücünün kusurlu olduğu durumlarda, kazaya karışan diğer araç sahiplerine veya yayalara karşı maddi ve bedensel zararları teminat altına alır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Zorunlu Trafik Sigortası, araçların trafiğe çıkabilmesi için yasal bir zorunluluktur ve genellikle kısaltması "ZTK" olarak kullanılır. Bir aracın trafiğe çıkabilmesi için bu sigortanın yapılması gerekmektedir. Zorunlu Trafik Sigortası primleri, aracın özelliklerine, sürücünün trafik geçmişine ve sigorta şirketinin belirlediği diğer faktörlere bağlı olarak değişebilir.

    Zorunlu Trafik Sigortası, sürücülerin ve diğer trafik kullanıcılarının olası risklere karşı korunmasını sağlamak amacıyla devlet tarafından belirlenmiş bir düzenlemedir. Bu sigorta, kazaların yol açabileceği maddi ve bedensel zararları karşılamak için önemli bir güvence sağlar.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow