hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Westphalia Antlaşması Nedir, Ne Zaman İmzalandı? Westphalia Antlaşması Maddeleri Ve Özellikleri Nelerdir?

    Westphalia Antlaşması Nedir, Ne Zaman İmzalandı Westphalia Antlaşması Maddeleri Ve Özellikleri Nelerdir
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Dünya tarihinin en önemli dönüm noktalarından biri Westphalia antlaşmasıdır. 15 Mayıs 1648 ile 24 Ekim 1648 yılları arasında imzalanmış bir anlaşma olduğunu söylemek mümkün. Almanya'nın Vestfalya bölgesinde imzalanmış olan bu anlaşma, aynı zamanda birçok farklı savaşı bitirmiş ve son vermiştir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Diğer yandan anlaşmaya katılan birçok Avrupa ülkesi olduğunu söylemek mümkün. Bunun içerisinde Kutsal Cermen Roma İmparatorluğu, Almanya prenslikleri, İspanya ve Fransa gibi birçok ülke yer almaktadır. Özellikle 30 yıl savaşları ve benzeri gibi savaşları bitirmesi ile beraber önemli yere sahip anlaşmaları içerisinde geliyor.

     Westphalia Antlaşması Nedir?

     15 Mayıs 1648 ve 24 Ekim 1648 yılı ile beraber Bu dönem içerisinde Avrupa devletleri arasında imzalanmış bir anlaşmadır. Bu anlaşma Almanya'nın Vestfalya bölgesinde imzalandığı için bu ismi almıştır. Aynı zamanda anlaşma içerisinde birçok farklı ülke olduğunu söylemek gerekir.

     Bu ülkeler içerisinde Kutsal Germen Roma İmparatorluğu, Almanya prenslikleri, İspanya, Fransa ile birlikte İsveç ve Hollanda yer alır. Özellikle yapılan bu anlaşma 30 Yıl Savaşları ile 80 Yıl savaşlarını bitirmesi üzerinden önemli yer taşıdığını söylemek mümkün.

     Westphalia Antlaşması Ne Zaman İmzalandı?

     Dönemi kapsamında bakıldığı zaman dünyanın en önemli anlaşmaları içerisinde Westphalia Anlaşması gelmektedir. Çünkü Avrupa'yı önemli oranda değiştiren ve adeta bir dönüm noktası oluşturan Savaş olduğunu söylemek mümkün. Bu savaş ise 15 Mayıs 1648 ile 24 Ekim 1648 yılları arasında gerçekleştirilmiştir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Anlaşmanın yapıldığı yer ise Almanya'nın Vestfalya bölgesidir. Savaşları bitiren bir anlaşma olmasıyla beraber Avrupa için şekillenme noktasında önemli yer taşır. Öyle ki birçok farklı Avrupa ülkesinin katılması ile beraber ele alınmış bir anlaşmadır.

     Westphalia Antlaşması Maddeleri ve Özellikleri Nelerdir?

     Uluslararası düzeyde büyük bir öneme sahip olan Westphalia Antlaşması, Avrupa açısından önemli bir dönüm noktası olarak öne çıkıyor. Bu kapsamda ele alınan maddeleri ile beraber aynı zamanda özelliklerinin dikkat çektiğini söylemek mümkün. Aynı zamanda Westphalia Anlaşması pek çok yapı üzerinden Avrupa konusunda önemli bir dönüm noktası olarak ön plana çıkmaktadır.

     - Bremen bağımsız bir şehir olacak.

     - Anlaşmaya dahil olan tüm devletler, Ausburg barışını yeniden tanıyacak.

     - Ticari sınırlar tekrardan düzenlenecek ve bu konuda ağlar genişleyecek.

     - Bölgede yer alan her Prens kendi bölgesi adına en doğru hükmedebilme yetkisini alabilecek.

     - Alman prensleri kutsal Cermen Roma İmparatorluğu ile ters düşmeyecek şekilde başka ülkelerle anlaşma sağlayabilecek.

     Bu şekilde öne çıkan maddeleri ile birlikte Westphalia Anlaşması yapılmıştır. Aynı zamanda 30 yıl savaşları ile birlikte 80 yıl savaşlarını bitirme özelliği üzerinden dünyanın en önemli anlaşmaları içerisinde gelir. Gerçekleşen bu durum ile birlikte böylece Avrupa önemli oranda şekillendi. Özellikle hem ekonomik ve ticari hem de dini açıdan Avrupa'da önemli değişimlerin gerçekleştiği bir anlaşma olduğunu söylemek mümkündür.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow